Preko trnja do modnih zvijezda

Ove su haljine apsolutni hit, no znaš za tešku životnu priču dizajnerice koja ih stvara?

Teuta Matoshi trenutno je jedno od najhvaljenijijih imena svjetske modne industrije, no njezina je životna priča puna teških trenutaka i borbe za opstanak. .

BeFunky-collage (1).jpg
Foto: @teutamatoshi

Modna industrija puna je razvikanih dizajnerskih imena, ali i malih kreativaca koji pokušavaju ugrabiti svojih pet minuta slave i probiti se na svjetsku modnu scenu. To je srećom uspjelo Teuti Matoshi, modnoj dizajnerici s Kosova koja je postala svjetski znana po svojim neodoljivom romantičnim i ženstvenim haljinama od kombinacija tila. Njezine prekrasne retro haljine A kroja s jagodicama, točkicama ili s izvezenim cvijećem postale su Instagram hit, a ubrzo su ih počele nositii slavne dame. Nije trebalo puno čekati i Matoshi je postala znano ime fashion industrije, a danas se njezine haljine prodaju za tisuće i tisuće dolara.

No, iako su danas njezine haljine omiljeni modni komad trendseterica i influencerica, Teuta Matoshi prošla je dalek i mukotrpan put ne bi li bila tu gdje je. Naime, ova rođena Kosovarka odrasla je u teškoj neimaštini u obitelji s devetoro djece, a njezini su ih roditelji sve jedva prehranjivali. Njezina je sestra Lirika danas također dizajnerica, a kao djevojčice su obje učile šivati i kreirati odjeću iz starih krpa i odbačenih komada odjeće koje su pronalazile na smetlištu. S obzirom da je njihova zemlja pretrpjela katastrofalne ratne posljedice 1990-ih, do danas se ekonomski nije oporavila, pa je postotak siromašnih ljudi koji su se tako morali snalaziti i dalje jako visok.

No, unatoč silnom siromaštvu, Teuta se nije dala pokolebati te ja kao tinejdžerica počela na obližnjoj tržnici u gradu u kojem je odrasla prodavati svoje prve kreacije. Tako je financirala svoj studij dizajna u Prištini gdje je u konačnici upoznala i pariškog profesora Davida Priola koji joj je pomogao da se izvuče s Kosova i počne graditi međunarodnu karijeru.

Kroz par godina, Matoshi je uspjela izgraditi svoj prepoznatljiv modni stil te je počela kreirati isključivo ženstvene bajkovite haljine. Napravljene od tila, svile, brokata ili satena, uz mnogo nabora, volana i detalja, te su haljine postale san snova mnogih žena svijeta pa se za brend Teute Matoshi ubrzo pročulo. U rujnu 2007. Teuta je napokon lansirala svoju prvu kolekciju luksuznih haljina, a ostalo je povijest. Danas prodaje na stotine haljina mjesečno, a ono što je kod njezinog rada posebno je to što zapošljava isključivo Kosovarke i na taj način pomaže svojoj zajednici. Njezina je ideja zaposliti što više lokalnih žena te im tako omogućiti stalna primanja te u konačnici pomoći ekonomskoj stabilnosti svoje domovine.

Većina haljina ove dizajnerice može se kupiti po cijeni od 600 do 3000 dolara, ovisno o modelu. Sve trenutno raspoložive haljine možeš pogledati ovdje, a do tada se inspiriraj našim izborom onih najljepših s Teutinog Instagram profila.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.