Modne legende

Fotografije koje se pamte: Najpoznatiji kupaći kostimi svih vremena

Kupaći kostimi su se mijenjali kroz povijest, a ove mijene najbolje se vide kroz filmske klasike. No neki kupaći kostimi su postali toliko kultni da su postali veći i od filmova u kojima su se pojavili

BeFunky-collage (2).jpg
Foto: Profimedia.hr

Danas su kupaći kostimi sastavni dio naših ormara, ali tijekom povijesti su se mijenjali i trebalo je puno vremena da postanu društveno prihvatljivi. Žene su uvijek morale pokrivati puno više kože od muškaraca i tek je druga polovica 20. stoljeća donijela promjene. Pojava bikinija nakon Drugog svjetskog rata izazvala je najviše kontroverze, ali je na kraju prihvaćen.

Image
Za dozu nostalgije...

10 filmskih klasika koje trebaš pogledati bar jednom u životu

No ipak, najveću slavu kupaćim kostimima donijele su lijepe glumice na filmskom platnu, a neke scene na plažama ušle su u filmsku, ali i modnu povijest.

shimmer fallback

Postoje kupaći kostimi koje svatko raspoznaje ili pamti TV scene baš zbog određenog kupaćeg kostima, stoga smo u nastavku izdvojile deset najpoznatijih kupaćih kostima koje su nosile neke od najljepših žena svijeta. Koji je tvoj favorit?

Brigitte Bardot

Popis o najvažnijim kupaćim kostimima svih vremena započinjemo s jednom od najljepših francuskih glumica koja je 1952. godine glumila u filmu "Djevojka u bikiniju". Zvala se Manina, a kao što naslov kaže nosila je bikini. Dvodijelni kupaći kostim pokazao je njezino tijelo, a to je bilo jako šokantno za to vrijeme, posebno za Amerikance. Bikini se prvi put pojavio u Francuskoj nakon Drugog svjetskog rata, a u Americi su ga prihvatili malo kasnije.

shimmer fallback

Elizabeth Taylor

Jednodijelni kupaći kostim koji je Elizabeth Taylor nosila u filmu "Iznenada, prošlog ljeta" davne 1959. godine smatra se jednim od najpoznatijih u povijesti filma. Klasičan kupaći kostim koji bi se i danas mogao nositi samo je istaknuo bezvremensku ljepotu Elizabeth Taylor, a ostao je zauvijek zapamćen iako se radilo o crno-bijelom filmu.

shimmer fallback

Ursula Andress

Švicarska glumica Ursula Andress davne 1962. godine pojavila se u fantastičnom bikiniju u filmu "Dr. No", bio je to prvi filmu o Jamesu Bondu. Bijeli bikini je svršeno istaknuo ljepotu ove glumice, a kako se ipak radilo o akcijskom filmu Andress je imala i remen s nožem. Filmovi o tajnom agentu 007 ipak su poznati po opasnostima, a mnoge dame koje su se pojavile u njemu bile su opasne agentice. Iako su se u kasnijim filmovima pojavile i mnoge druge prekrasne žene, Ursula Andress u bikiniju je jedna od onih scena koje se najviši pamto. Samo je još jedna glumica uspjela ponoviti scene u bikiniju u filmovima James Bonda, bila je to Helly Berry nekoliko desetljeća kasnije.

shimmer fallback

Raquel Welch

Slavna američka glumica bila je seks simbol šezdesetih godina, a i danas se pamte njezine fotografije u bikinijima. No možda se najviše pamti krzneni kupaći kostim iz filma "Milijun godina prije Krista" iz 1966. godine. Kombinacija kože i krzna istaknula je njezinu ljepotu, a s obzirom na to da se radilo o filmu o prapovijesti opisan je kao "prvi bikini u ljudskoj povijesti". Ovaj film i bikini otvorili su Raquel put prema slavi te je kasnije snimila broje uspješne filmove.

shimmer fallback

Farrah Fawcett

Farrah je bila relativno nepoznata glumica, a na jednom snimaju za postere rekli su joj da bi trebala nositi kupaći kostim, a nije ga imala. Uzela je prvi kupaći kostim koji je našla u ormaru, sama je uredila kosi i frizuru, a onda je ušla u modnu povijest. Poster u kupaćem kostimu je izašao i postao jedan od najprodavanijih u povijesti, a Farrah jedna od najvećih zvijezda sedamdesetih godina. Osmijeh lijepe američke djevojke i crveni kupaći kostim bili su dobitna kombinacija.

shimmer fallback

Carrie Fisher

Carrie Fisher nosila je kupaći kostim 1983. godine u filmu "Zvjezdani Ratovi: Epizoda VI Povratak Jedija". Glumila je princezu Leiju, a mnogi se najviše sjećaju upravo ovih njezinih scena u kupaćem kostimu sa zlatnim lancima. Iako ovo sigurno nije najbolji izbor za odlazak na plažu svakako se radi o kupaćem kostimu koji je ušao u modnu i filmsku povijest.

shimmer fallback

Pamela Anderson

TV serija o spasiocima "Baywatch" ostavila je veliki trag u pop kulturi jer i danas svi pamte likove koji su bili popularni devedesetih godina prošlog stoljeća. No iako većina glumaca nije imala puno odjeće na sebi serija je ostala upamćena i u modnom smisli. Glumice u jednodijelnom kupaćem kostimu obilježile su to desetljeće, ali najviše se pamti Pamela Anderson. Scene Pamele Anderson u jednodijelnom visoko rezanom kupaćom kostimu su najpamtljiviji televizijski kadrovi s plaža u povijesti.

shimmer fallback

Halle Berry

Halle Berry dobitnica je Oscara i imala je puno dobrih uloga u svojoj karijeri, ali publika će je zauvijek pamtiti i kao Bond djevojku. Svoju ljepotu u filmu "Umri drugi dan" iz 2002. godine istaknula je u dvodijelnom narančastom kupaćem kostimu. Scene u kojima izlazi iz mora ostale su jedne od najpoznatijih u svijetu filma, ali i kupaćih kostima. No u tom ovom filmu, kao i u prvom filmu o James Bondu u kojem je glumila Ursula Andress, Halle Berry nosi nož kao dodatak.

shimmer fallback

Rachel McAdams

Film "Bilježnica" jedan je od najromatičnijih i najomiljenijih ljubavnih filmova, a Rachel McAdams i Ryan Gosling možda i najpopularniji filmski par. No osim ljubavne priče mnogima se upravo svidio i kupaći kostim koji je nosila Rachel McAdams. Radi se o malo konzervativnijem modelu jer se radnja događa 1940-ih godina prošlog stoljeća.

shimmer fallback

Sacha Baron Cohen

Mnogima će biti iznenađenje kada na kraju ovog popisa pronađu glumca Sachu Barona-Cohena i njegov neonsko zeleni kupaći kostim. No ako govorimo o najpoznatijim kupaćim kostimima, onda je on svakako važan. Danas se pomiču granice između muške i ženske mode pa je malo toga šokantno. No pojavljivanje Baron-Cohen u komediji "Borat" u kupaćem kostimu koji malo toga pokriva bila je prava senzacija. Iako je film snimljen 2006. godine, svi ga se sjećaju i postao je dio modne i filmske povijesti.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.