Modni rječnik by Alma: Modna stilistica objasnila je 15 trendi fashion pojmova

Što se nosi, a što ne, kako se kombinira i kako se što zove - Alma je sve objasnila

Modni rječnik by Alma: Modna stilistica objasnila je 15 trendi fashion pojmova

Baš su ti dobre te mom hlače, na koje savršeno pristaje kardigan od tencela. Siluetu ti naglašava ova Victorian košulja predimenzioniranih rukava, a nove chunky čizmice su nešto najbolje što sam vidjela. Uz sve to dobar ti je matching s dragim- baš ste šik!

Image

Naša modna savjetnica Alma otkriva: Dolčevita je i za žene velikih grudi

Evo ovako otprilike razgovaraju ovih dana žene koje su se dobro informirale o tome koji su novi pojmovi i novi spojevi ove sezone. Što se nosi, a što ne, kako se kombinira i kako se što zove. Da se ne biste smješkala 'u prazno' ne znajući što ti neka modno osviještena frendica govori, dobro prouči rječnik najčešće korištenih modnih izraza ove jeseni i zime. 

Evo što morate znati drage moje… 

ANKLE BOOTS  zapravo je naziv za gležnjače i to svi modeli i sve vrste potpetica. 

shimmer fallback


Ancle boots, Reserved - 349,90 kn


ECO AWARE - naziv za odjeću za čiju su izradu korištene već upotrijebljene sirovine ili postupkom proizvodnje kojom se štedi potrošnja energije i vode, stvaraju nove tkanine. Dobar je primjer proizvodnja sve popularnijeg poliestera dobivenog iz plastičnih PET boca.

FASHIONABLE u doslovnom smislu znači moderan, tako da znaš ako ti je netko rekao da si fashion, fashionable da si upravo dobila kompliment za svoj total look. 

KARDIGAN je vrsta veste asimetričnih krajeva koji se mogu preklopiti ili nositi raspušteno. U prijelaznom periodu godine kardigan je zamjena za laganiju jaknu.  

shimmer fallback


Kardigan, Reserved -  99,90 kn


LABEL je zapravo robna marka. Kad vas netko pita- koji ti je to label, zapravo u prijevodu želi pitati gdje si kupila tu haljinu. 

LIOCELNO VLAKNO je nova tkanina na modnom tržištu koju ćete često vidjeti na modnim etiketama.  Nastale su kao posljedica održivog upravljanja šumama što osigurava novi ciklus pošumljavanja. Tkanina se proizvodi u zatvorenom krugu što smanjuje potrošnju energije i vode.  

shimmer fallback


Liocelna vlakna, Reserved  - 399,90 kn


MATCHING je vrlo moderan način podudaranja tkanina i boja u outfitima. Primjer ti i tvoja kćer u istoj odjeći. 

MIDAKSI dužina je novi naziv za dužne haljina i suknji koje su za 10-tak centimetara duže od midi dužine (duljina do sredine listova), a nešto kraća od maksi duljine (one koja skriva nožne članke). 

shimmer fallback


Suknja, Reserved - 249,90 kn


MOM model tu su one hlače iz 80-tih koje nismo baš voljele. Povišenog su struka i nogavica u mrkvu. Iz ovog modela hlača nastale su kasnije skinny (jako uske) hlače povišenog struka.  

MODAL je umjetno celulozno vlakno koje je vrlo nježno za kožu, a otporno na gužvanje i trošenje.  

OVERSIZED znači predimenzionirano. Odjeća koja izgleda kao da je nekoliko brojeva prevelika u odnosu na vaše tijelo. 

PATCHWORK vrsta tkanine nastala povezivanjem malih komadića u kompaktnu strukturu. Budući da je ovo retro tkanina, s modnim povratkom u trendove 70-tih i 80-tih počinjemo nositi i ovu tkaninu. Danas mnoge tvrtke koje proizvode tkanine uzorak patchworka printaju na klasične tkanine.  

SILHOUETTE je linija tijela. Kad čuješ ''ova haljina ti lijepo oblikuje siluetu u prijevodu znači da ti dobro stoji i da laska tvojoj građi tijela. 
SQUARE shoes su vrlo moderne cipele kvadratnog vrha 

VIKTORIJANSKI rukavi, naziv bogate rukave povišenih ramena (s naglašenim puf detaljem) koji dodatno povećavaju širinu ramena.  Iz ovog naziva imamo i izvedenicu- viktorijanski stil koji je sinonim za jednostavne krojeve napravljene od pliša, brokata, svile.  

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.