Image
Foto: www.profimedia.hr
Karijera za poželjeti
Foto: www.profimedia.hr

Karijera za poželjeti

Učitelji su Oscaru de la Renti bili Cristobal Balenciaga i Antonio Castillo, a postao je međunarodno poznat 1960. kao jedan od dizajnera koji oblače Jacqueline Kennedy. Kao nagrađivani dizajner je radio za Lanvin i Balmain, a s vremenom je postao posebno poznat po svojim haljinama za crveni tepih i večernjoj odjeći. Haljine s njegovim potpisom dostižu vrtoglave cijene, a mnoge se smatraju i kolekcionarskim primjercima.

Od skromnih početaka do zvijezda
Foto: www.profimedia.hr

Od skromnih početaka do zvijezda

Inače, ovaj je modni dizajner djetinjstvo proveo u velikoj obitelji u Dominikanskoj Republici kao jedini sin od sedmero djece. Iako se nije mogao nadati uspjehu i probitku na modnom polju, jer je njegov otac želio da se bavi prodajom osiguranja, svojim je trudom i talentom ipak prokrčio svoj put do slave. Tako je sa 18 godina napustio domovinu i otišao studirati slikarstvo u Španjolsku, da bi se ubrzo u potpunosti zaljubio u modni dizajn. Njegov je talent bio prepoznat, pa je u kratkom roku krenuo dizajnirati za španjolsku modnu kuću - Balenciagu. Kasnije je napustio Španjolsku i otišao u Parizu gdje je radio za modnu kuću Lanvin. Tako je sami početak njegove karijere bio obilježen radom u nekima od najrazvikanijih modnih kuća svijeta - početak za poželjeti, zar ne?

Miljenik slavnih dama
Foto: www.profimedia.hr

Miljenik slavnih dama

S godinama je Oscar de la Renta postao "kućno ime" svijeta mode, dizajner za kojega se znalo da kreira najluksuznije i najraskošnije ženske haljine svijeta. Obožavale su ga mnoge glumice i pjevačice, a doslovno nema crvenog tepiha na kojem se bar nekoliko celebrity dama ne prošeće u njegovim toaletama. Ovdje ruku pod ruku sretno korača s Penelope Cruz, oskarovkom i Španjolkom koja je ujedno i jedna od glavnih promotorica de la Renta lookova.

Neporecivi modni genij
Foto: www.profimedia.hr

Neporecivi modni genij

Nakon što se preselio u Pariz, de la Renta je počeo raditi i za slavnu modnu kuću Balmain te postao njezin kreativni direktor. Time je ispisao povijest, jer je postao prvi stranac i dominikanski dizajner na čelu neke francuske luksuzne modne kuće. Na toj je utjecajnoj poziciji bio od 1993. do 2002., a mnogi smatraju upravo to razdoblje i njegovim najplodonosnijim. Usporedno s radom za Balmain je razvijao i vlastiti brend, kreirao megapopularni parfem "Oscar", kao i liniju proizvoda i dodataka za dom. Modna zajednica ga je obožavala, a bio je i blizak prijatelj sa zloglasnom urednicom američkog Voguea, Annom Wintour.

Zaštitni znak
Foto: www.profimedia.hr

Zaštitni znak

Općenito, kada govorimo o kreacijama Oscara de la Rente, primarno govorimo o svečanim haljinama koje definitivno nisu namijenjene svakodnevnom nošenju. Obilje volana, perja i luksuznih materijala isprepliće se u svakoj de la Renta kreaciji. Ova haljina koju je 2012. Amy Adamas odjenula za dodjelu Oscara je savršen primjer prepoznatljivog stila dominikanskog dizajnera.

Kreator s kojim se ne može pogriješiti
Foto: www.profimedia.hr

Kreator s kojim se ne može pogriješiti

Emma Watson na premijeri zadnjeg filmskog nastavaka o "Harry Potteru#" također je savršen dokaz modnog genija de la Rente. Kroz godine se pokazalo da dame koje prošeću crvenim tepihom u njegovim kreacijama nikada ne završe na listama najgore odjevenih žena večeri, već upravo suprotno. Elegantne, ženstvene i uvijek zavodljive kreacije s njegovim potpisom postale su najsigurnija opcija za glumice koje žele ostaviti dobar dojam na crvenom tepihu.

Celebrity prijateljstva
Foto: www.profimedia.hr

Celebrity prijateljstva

Među ambasadoricama Oscara de la Rente i njegovog rada tijekom godina su se našle mnoge poznate nam dame. Od Jennifer Lopez, Penelope Cruz, Oprah Winfrey pa sve do Hillary Clinton, dame iz različitih branša i općenito različitih stilova pronašle su zajednički modni jezik kroz nošenje de la Renta haljina. J.Lo je bila jedna od najvećih promotorica ovog dizajnera, a nije mu odmogla ni stalna promocija u kultnoj seriji "Seks i grad" u kojem je Carrie, iliti Sarah Jessica Parker, bila opsjednuta nejgovim kreacijama.

Inspiriranje kulturnim naslijeđem
Foto: www.profimedia.hr

Inspiriranje kulturnim naslijeđem

Pri kreiranju svojih magičnih haljina, de la Renta se često koristio inspiracijom koju je crpio iz svojih korijena i latinoameričke kulture. Tako su njegove haljine vrlo često bile jako senzualne i zavodljive, u žarkim bojama i s neobičnim modnim detaljima. Ovo izdanje Jessice Albe u breskvastoj nijansi primjer je toga. Ovakav kroj haljine divno naglašava obline, a jako je popularan u južnoameričkim državama. Oscar de la Renta samo ga je dodatno popularizirao u ostatku svijeta.

Legenda modnog svijeta
Foto: www.profimedia.hr

Legenda modnog svijeta

Pred kraj svog života de la Renta je već uvelike uživao status dizajnera o čijem će se naslijeđu govoriti s jednakim hvalama kao i o onome Coco Chanel ili Yves Saint Laurenta. Vizionar, kreativac i predani radnik, Oscar de la Renta zadužio je modnu povijest svojim brojnim haljinama koje oduzimaju dah. Ova žarko zelena koju je nosila Emily Blunt prije nekoliko godina bila je dio njegove posljednje osobne kolekcije.

Naslijeđe
Foto: www.profimedia.hr

Naslijeđe

S obzirom da je Oscar de la Renta preminuo 2014. godine, danas njegovu modnu kuću vode drugi ljudi, no trude se poštovati zaštitni i prepoznatljiv stil brenda. Ipak, posljednjih smo godina u tom smislu svjedočili malom pomaku pri ekscentričnijoj modi, a primjer takvih kreacija je i ova glomazna suknja u kombinaciji sa pletenim džemperom koju je ulicama New Yorka prošetala Celine Dion. Sve u svemu, bit će zanimljivo vidjeti u kojem će se smjeru sljedećih godina razvijati modni potpis ove velike i razvikane modne kuće.

Prisjetimo se njegovih kreacija

Modni mag kojeg su obožavale slavne face: Oscar de la Renta danas bi imao 89. godina

Oscar de la Renta bio je jedan od najslavnijih modnih dizajnera svijeta koji je bio rođen u Dominikanskoj Republici, ali je živio i stvarao u SAD-u te tako proslavio američku modu diljem svijeta. Znan i kao čovjek koji odijeva Jackie Kennedy, a kasnije i mnoge druge slavne dame, ovaj je modni mag i vizionar, dizajner bez premca, preminuo 2014., a li se i dalje svake godine prisjećamo njegove velike fashion ostavštine. Svečane haljine kojima glumice krstare crvenim tepisima, brojne modne revije i legendarne kreacije zauvijek će biti živi svjedoci njegove genijalnosti, a mi smo se danas, za njegov rođendan, odlučile prisjetiti kreativnog puta koji ga je doveo do statusa jednog od najvećih dizajnerskih imena svih vremena.

zena.hr • Foto www.profimedia.hr