Slažeš li se?

Modna pravila po desetljećima: Koje stvari i kad bi trebala prestati nositi?

Mi mislimo da su modna pravila općenito tu da se krše, no postoje neka uvriježena mišljenja o tome koje modne komade bi žene trebale prestati nositi nakon određene dobi. Danas ti donosimo listu takvih modnih predrasuda. Ili se možda slažeš s time?

profimedia-0475437220.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Poznato je kako se žene u globalu suočavaju s mnogo više životnih i društvenih pravila ponašanja no muškarci, no ponekad se i dalje uspijemo iznenaditi količinom predrasuda s kojima se žene susreću čak i u najnevažnijih sferama života – poput mode. Modna pravila za žene brojna su, a očekivanja od izgleda ogromna. Ženama se tako nameće da uvijek moraju biti lijepe, mlade i vitke, a kao da to nije dovoljno govori nam se i kako da se odijevamo sukladno sa svojom dobi.

Image
23.9. 2021. – 22.9. 2022.

Vaga - godišnji horoskop 2021.: Bit ćeš zadovoljna financijama, ali propitkivati ciljeve

Naime, suprotno onoj slavnoj izreci da „godine nisu važne“ modni stručnjaci smatraju kako su godine itekako važan faktor u odabiru outfita. Jedno je britansko istraživanje otkrilo poražavajuće rezultate u vezi toga što ljudi, ali i modni kritičari smatraju da je neprimjereno da žene odijevaju nakon 30., 40. i 50. godine života. U istraživanju je sudjelovalo čak i 2000 žena, što dokazuje da su i pripadnice nježnijeg spola pune predrasuda prema samima sebi te si nerijetko same nameću nelogična pravila o tome što treba, a što ne treba raditi nakon određene dobi.

Naravno, sa svim ovim „pravilima“ uopće se ne slažemo, no donosimo ti listu komada i stilova frizura, tetovaža i peircinga koji su prema ovom istraživanju okarakterizirani kao neumjesni nakon određene dobi. Reci nam, smatraš li ti da bi žene trebale prestati nositi kožne hlače, minice ili pak dugu kosu nakon određenog rođendana ili i ti smatraš da bi ovakve predrasude trebalo rušiti što češće?

Duga kosa i žarke boje kose

Za mnoge žene je duga kosa oličenje ženstvenosti. Osjećamo se ženstvenije, ljepše - i jednostavno imamo više slobode što se tiče sjajnih frizura i stilova. Ono što duga kosa definitivno nije za nas: vezana za određenu dob. Ali, upravo to žele pokazati rezultati britanskog istraživanja. Od 53. godine – dakle, to je ključna poruka istraživanja - žene bi trebale skratiti kosu. Općenito se tako smatra kako je kratka kosa primjerenija starijoj dobi, a kada je riječ o boji kose recept je jednostavan - jedino prirodno je dobro. Dakle, nema ludih kričavih nijansi boje za kosu, a nije baš popularno ni pustiti sijede. Najbolje je, prema mišljenju nekih, da žene održavaju kosu smeđom ili "prirodno" plavom do kraja života, bez naznaka starenja.

Mini suknje i kožne hlače

Mini suknje i kožne hlače komadi su koji zrače mladenačkim duhom, a prema ovom istraživanju žene bi ih svakako trebale izbaciti iz ormara do 35. godine života. No, s obzirom da su tridesete nove dvadesete, ne znam što sad misliti o tom pravilu? Kršiti ga ili ne? Nama se čini da je najbolje voditi se time kako se u nečemu osjećamo, a ne jesmo li prestari ili premladi za određeni komad. Stoga, uskoči u svoje kožne opravice i pokaži s ponosom noge ako ti je do toga.

Stiletto štikle i Uggsice

Ugg čizme i vrtoglavo visoke štikle potpuno su dva različita tipa obuće, no čini se kako ih povezuje jedna stvar - pravilo da ih nakon 45. više ne bismo trebale nositi. Naime, smatra se kako u toj dobi takva obuća treba biti zamijenjena nižim potpeticama ili pak elegantnijim ravnim gležnjačama. Ženama se tako sugerira da sa starenjem prigrle profinjenost i eleganciju, a manji naglasak stavljaju na udobnost i zabavu pri odijevanju.

Velike tetovaže i piercing pupka

Tetovaže i ukrasi na tijelu tipa piercinga smatraju se odrazom mladenačkog buntovnog duha, no što ako si pupak želimo izbušiti kada napunimo 40. godina? Opće mijenje kaže kako to nikako ne bismo trebali učiniti već postupiti potpuno suprotno - trebali bismo skrivati velike tetovaže, ukloniti pretjerani nakit s tijela i općenito zračiti odmjerenošću.

Mikro bikiniji

Ok, mikro bikiniji u trendu su posljednjih nekoliko godina, a nama je impresivno da se žene bilo koje dobi odluče u tim gotovo nevidljivim krpicama prošetati plažom, no općenito se smatra da je nošenje jako oskudnih kupaćih kostima dozvoljeno samo do 30. godine života. Nakon toga je, prema mišljenju mnogih, bolja opcija odlučiti se za jednodijelne kupaće kostime ili pak ženstvene modele s povišenim gaćicama. No, kaš to smo rekle i ranije - svatko neka nosi što mu se sviđa. Modna pravila su tu baš zato da ih se krši.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.