Konačno smo otkrile razlog zašto je na ženskoj odjeći toliko malo džepova

I ne možemo vjerovati…

Konačno smo otkrile razlog zašto je na ženskoj odjeći toliko malo džepova

Ženskoj modnoj industriji ozbiljno nedostaje džepova. Ovi korisni pretinci nekako uvijek završe na muškim hlačama, jaknama, pa čak i košuljama, dok su funkcionalni džepovi na ženskoj odjeći vrlo rijetki. Koliko teško mora biti staviti normalne džepove na žensku odjeću?

Ovo nas je pitanje mučilo i frustriralo, pa smo konačno odlučile potražiti odgovor na njega. I našle smo ga par stoljeća ranije, na mjestu i vremenu gdje je i većina modnih priča započela, u Francuskoj 17-tog stoljeća.  

Sloboda, jednakost, bratstvo i džepovi

U srednjem vijeku su i žene i muškarci nosili svoje stvarčice u malim vrećama koje su bile odvojene od njihove odjeće, a mogle su se pričvrstiti špagicama. Vrećice su se često vezale ispod više slojeva odjeće kako bi bile sigurne od krađe ili gubitka. Tek je pred kraj 17. stoljeća nekome pala na pamet genijalna ideja da te male vrećice prišije na odjeću, točnije, mušku odjeću. Ovo nije bila slučajna diskriminacija, već je ženama bilo mnogo lakše sakriti svoje ''torbice'' ispod svih onih slojeva haljina, dok su muškarci bili u većem problemu jer su njihove stvari obično visjele oko njih nezaštićene. No, kako se ženska moda razvijala tako su i haljine postajale sve uže, pa vrlo brzo na njima više nije bilo mjesta za te male vrećice, ali ni za džepove. 

ImagePred kraj 18-tog stoljeća napušta se trend raskošnih haljina s brojnim podsuknjama, a s njima ženska odjeća ostaje i bez praktičnih opcija za pohranjivanje stvari. Umjesto malih vrećica, žene su počele nositi ''torbice'' u obliku nakita, poznatom kao ''chatelaine''. Ovo je ustvari bila kuka s lancima na koje su se pričvrstili predmeti poput ključeva, češlja i škarica. Žene su tako svoje osnovne potrepštine nosile u obliku nakita koji je bio svima vidljiv. 


To je bilo doba Francuske revolucije, a politička previranja nisu zaobišla ni ženske džepove. Naime, vjerovalo se da se žene neće organizirati u pokrete za oslobođenje ako nemaju gdje sakriti stvari koje nose.

Borba za džepove

Ova situacija nije se svidjela ženama, pa je pitanje džepova na ženskoj odjeći na početku 19. stoljeća postalo pravo političko pitanje. Pojavile su se organizacije žena koje su se zalagale za funkcionalniju žensku odjeću, a slične su modne ciljeve stoljeće kasnije preuzele i Sufražetkinje. Tako se na jednoj modnoj reviji 1910. u New Yorku moglo vidjeti i ''Odijelo za Sufražetkinje'' na kojem je bilo 6 džepova.

Unatoč ovim pokretima, modna industrija nije našla previše interesa za ženske džepove. Iako su oni danas uobičajeni, u većinu džepova na ženskoj odjeći jedva stanu ključevi, dok na spremanje mobitela u džep uglavnom možemo zaboraviti (osim ako ne obožavaš cargo hlače). Sva sreća da smo se privikle na torbice, jer izgleda da ćemo za džepove morati pričekati neku veliku modnu revoluciju.