Karl Lagerfeld- Kaiser, dizajner nevjerojatnog talenta koji je promijenio svijet mode

Osobenjak s istinskim talentom proveo je gotovo 70 godina u modnoj industriji. Njegovu modu su svi obožavali, a najpoznatije su njegove kreacije za Chanel

Karl Lagerfeld- Kaiser, dizajner nevjerojatnog talenta koji je promijenio svijet mode

Karl Lagerfeld, jedan od najvećih dizajnera 20 i 21. stoljeća, danas bi napunio 87 godina. Cijeli svijet danas se prisjeća čovjeka koji je bio modna sila s nevjerojatnom karizmom - proveo je gotovo 70 godina u modnoj industriji. Iako je godina njegovog rođenja bila uvijek sporna. Istina je za Karla bila vrlo relativna - volio je biti kreativan s njom. Postojali su različiti izvori vezani za godinu rođenja. U Chanelu se vjerovalo da je to 1938., autorica njegove biografije Alice Drake da je 1933., a izvori iz Njemačke da je rođen 1935. Ono što je sigurno da je veliki dizajner umro u Parizu u veljači 2019.

Image

Karirani uzorak vladat će jesenskom garderobom, pa smo našle super komade


Kreativni direktor Chanela od 1983. do svoje smrti i Fendija od 1965., te osnivač vlastite linije, Lagerfeld je bio definicija za modnog poliglota - sposoban govoriti istodobno različite modne jezike. A bio je i pravi poliglot, znao je engleski, njemački, francuski i talijanski.

U svojim osamdesetima kada se većina njegovih vršnjaka povlačila na svoje jahte ili imanja na selu, dizajnirao je u prosjeku 14 novih kolekcija godišnje, od visoke do high street mode, ne računajući suradnje i posebne projekte. "Ideje vam dolaze kad radite", rekao je iza pozornice na Fendijevoj reviji u 83. godini. Njegova modu obožavale su i potpuno različite zvijezde od  Rihanne, princeze Caroline od Monaka, Julianne Moore, Claudije Schiffer, Christy Turlington i mnoge druge. 

Dizajner rođen u Hamburgu bio je jedan od najplodnijih dizajnera modne industrije i radio u slavnim brandovima, uključujući Balmain, Chloé i Fendi, gdje je bio kreativni direktor. Lagerfeld je još davne 1984. godine lansirao svoj brend, no višegodišnji rad u Chanelu stvorio je od njega međunarodnu zvijezdu i postao je poznat kao "Kaiser" mode. Tijekom svog rada za ovu luksuznu modnu kuću, u kojoj je od 1983. bio na mjestu kreativnog direktora, stvorio je sinonime za ovaj brend od odijela od tvida do slojevitih bisernih ogrlica. Mnoge od njih bile su ponovno oživljene kreacije Coco Chanel, uključujući monogram "C" i lanac na torbici.

2004. godine surađivao je s high street brendom H&M, što je bila prva njihova suradnja s haute couture dizajnerima. U međuvremenu, u Fendiju, Lagerfeld je u velikoj mjeri zaslužan za ponovno vraćanje baguette torbice u modu, koja je postala toliko kultni modni predmet da ju je glumica Sarah Jessica Parker opisala kao "vrlo veliku stvar" za lik u seriji "Seks i grad".


No, Lagerfeldovi umjetnički talenti nisu se ticali samo mode, on je 2009. također dizajnirao kostime za Engleski nacionalni balet za poseban nastup slavne baletne kuće Ballets Russes u čast njihove stote obljetnice. Oboožavao je i fotografiju te je svoje radove izlagao u Pinacothèque de Paris. 

Svoj nevjerojatan umjetnički talent i radnu snagu usmjerio je i na osmišljavanje svog prepoznatljivog stila. Bio je poznat po tamnim naočalama, crnim trapericama, rukavicama bez prstiju, uštirkanim ovratnicima, nakitu Chrome Hearts i opsesivnoj konzumaciji dijetalne Coca-Cole. Izdao je čak i knjigu "The Karl Lagerfeld Diet", o tome kako je izgubio 40 kilograma.

Bio je jasan u svojim stavovima i nije glumio da mu se nešto sviđa. ", samo je jedna od rečenica o kojoj se još uvijek govori. 

Iako se volio javno predstavljati, njegov privatni život bio je sakriven. Zna se da je živio sam okružen knjigama i odjećom, a da mu je društvo pravila birmanska mačka Choupette, koja je postala zvijezda baš poput svog vlasnika. Imala je vlastite sobarice, dijamantne ogrlice, jastuke i Instagram račun. Karl je izjavio da zaljubljen u svoju mačku i da bi ju oženio, a koliko mu je bila važna pokazuje i činjenica da joj je ostavio dio svog milijunskog imetka. Danas njegova obožavana mačka Choupette i dalje živi u Parizu kod žene koja se i prije brinula o njoj.

Bez obzira na Lagerfeldovu zanimljivu osobnost ipak o njemu najviše govori njegov rad. Naime, izabrale smo samo dio njegovih kreacija koje ćemo pamtiti i koje će svakako bit zapisane u modnu povijest.

Chanelov kostim od tvida doživio je različite verzije

Image


(Foto: Profimedia.hr)

Odijelo i biseri su uvijek bili inspiracija


(Foto: Profimedia.hr)

Torbica s lancem obvezan je dio svake kolekcije

Surađivao je uvijek s najvećima

Image


(Foto: Profimedia.hr)

Kroz svoj rad dobijao je nove ideje

Image


(Foto Profimedia.hr)