Kako prepoznati zlato?

Zlatni nakit je na našim prostorima oduvijek bio jako popularan, a posljednjih nekoliko godina sve je više onih koje zanima investiciono zlato, odnosno zlatnici i zlatne poluge.

Kako prepoznati zlato?

Sa zlatnim nakitom procjena ponekad zna biti malo kompliciranija i složenija, budući da je skoro svaki komad zlata priča za sebe i često nema neki ustaljeni model po kome je izrađen, kao što to može biti slučaj sa investicionim zlatnicima ili polugama.

Prije nego što se upoznate s raznim metodama pomoći kojima možete provjeriti zlato i prepoznati je li pravo i koliko ima karata, imajte u vidu da svu tu provjeru uglavnom možete napraviti i kod nekog dobrog zlatara, u provjerenoj zlatarnici u svome gradu ili negdje u okolini.
Ipak, ne želite ovladati tehnikama provjere i eventualno pomalo se iz hobija baviti zlatom, ili postati i investitor u zlato, onda bi svakako trebali ići k tome da i sami možete napraviti provjere dovoljne da napravite ono što želite.

Iz tog razloga, u nastavku možete pogledati sve prikupljene metode provjere zlata.

VIZUALNA PROVJERA OKOM I LUPOM
Ako niste iskusni poznavalac zlata, ova metoda vam možda i neće igrati veliku utjecaj i neće vam biti od velikog značaja, ali ipak se ne smije zanemariti i dosta možete vidjeti i golim okom ili uz pomoć lupe, pogotovo ako se radi o nakitu.
Sa zlatnicima je malo drugačije, iako i kada njih provjeravate, svakako prije svega možete provjeriti stoje li na njemu natpisi koji trebaju i gdje trebaju biti, je li dizajn vjerodostojan, je li sve na mjestu.

Što se tiče nakita, sve ispod 10 karata se uglavnom i ne smatra zlatnim nakitom. Najčešće se za zlatni nakit koristi zlato od 11 do 21 karata.

Nakit od 14 karata treba imati pečat 585, zatim od 18 karata ide pečat 750, a od 20 karata je pečat 833 (ovakva vrsta se često koristi kao zubno zlato) i od 21 karata ide pečat 900.

Svakako provjeravajte nakit, prvo možete vizualno potražiti ovakve pečate. To vam je samo jedan od signala, jer se može dogoditi da se pečat izlizao od puno nošenja i starosti, pa da ne bude vidljiv, a da je u pitanju ipak zlato. Također, može se dogoditi da neki lažnjak ima pečat, a da nije zlato. Zato, kada završite s ovom provjerom, trebate krenuti i u ostale provjere. 

PROVJERITE DA NEGDJE NEMA TRAGOVA GUBLJENJA BOJE
Obavezno provjerite svoj komad nakita na onim mjestima gdje je u dodiru s kožom najčešće. Ako tu primijetite da je mijenjao boju i izlizao se pa se ispod nazire drugi metal, velika je šansa da je to samo pozlaćen komad nakita.

TEST POMOĆU MAGNETA
Ovaj test je iako vrlo jednostavan, naravno nepotpun i dati će vam samo jedan u nizu od signala koje trebate dobiti prilikom provjeravanja zlata.

O čemu se ovdje radi? Naime, poznato je da je zlatno nemagnetsko pa kada ga provjerite s magnetom, on ga ne bi smio privlačiti. Ako magnet privuče komad nakita koji provjeravate znači da taj komad nije zlatan i tu se vaša provjera može završiti ako je to slučaj i željeli ste samo to saznati.

Ako magne ipak ne privlači komad koji provjeravate, to onda ne znači nužno da je to zlato, jer često se događa da lažnjaci budu napravljeni od nemagnetskih materijala upravo da bi prošli ovakvu rutinsku provjeru. 
Prilikom ovakve provjere, obavezno koristite magnete koji su jaki, a za to mogu poslužiti magneti iz starih radija.