Kako pronaći odgovarajući grudnjak

Savršen fit: 5 savjeta za kupnju grudnjaka da ti pristaje kako treba

Procjenjuje se da 70 posto žena ne nosi grudnjak ispravne veličine, stoga smo pronašle stručne savjete kako pronaći odgovarajući grudnjak i zašto je to važnije nego što misliš

profimedia-0314581327.jpg
Foto: Profimedia

Kupovina grudnjaka može biti nevjerojatno naporno iskustvo. Od odluke koju veličinu kupiti, snalaženja u odabiru stila i boja i brige da ćeš kupiti neudoban grudnjak koji će ti se urezivati u kožu - nije ni čudo da mnoge od nas ne uživaju u ovom iskustvu.

Image
Pogrešna veličina

Evo kako ćeš prepoznati je li ti grudnjak pretijesan

Zapravo, studija dr. Jenny Burbage, sportske biomehanistice na Sveučilištu u Portsmouthu, otkrila je da su "tradicionalne metode isprobavanja grudnjaka bile neadekvatne, posebno za žene s većim grudima", kao i napomena prethodnih studija koje sugeriraju da "najmanje 70 posto žena nosi grudnjak pogrešne veličine." Ali, ne mora biti ovako.

Nevjerojatno je važno nositi grudnjak koji pravilno pristaje. Ne samo da grudnjaci pružaju potporu tvojim grudima, već grudnjak koji dobro pristaje može promijeniti cjelokupnu percepciju tvog tijela. "Grudi mogu utjecati na vas psihički i fizički, pogotovo ako imate negativan odnos s njima", objasnila je za Stylist Katie Weir, specijalizirana za donje rublje svog brenda Curvy Kate.

shimmer fallback

Neprikladni grudnjaci doveli su Katie tamo gdje je danas. "Najgori grudnjak sam imala s 15 godina. Žena u trgovini nagovorila me na grudnjak veličine 38DD koji mi je došao do vrata u najneugodnijem i vjerojatno najmanje laskavom obliku koji postoji. Plakala sam tjedan dana nakon toga", govori Kate i dodaje da je tek godinama kasnije otkrila stvarnu veličinu svog grudnjaka, koja je 32G. "To mi je doslovno promijenilo život i od tog trenutka htjela sam da svaka žena zna da se može osjećati samouvjereno i da grudnjaci iznad DD košarice ne moraju biti ružni."

Da bi kupila grudnjak koji ti dobro stoji, iznimno je važno pratiti stručne savjete, a u nastavku smo izdvojile one najvažnije koji će ti pomoći da napokon kupiš udoban grudnjak koji ti pristaje kako treba.

Većina podrške dolazi od pojasa

Košarice drže grudi na mjestu, ali pojas je odgovoran za oko 90 posto stvarne potpore (grudnjaci bez naramenica postoje s razlogom). Dakle, iako se pojas može činiti kao da je tu da drži tvoje poprsje, stvarno je tu da ti pomogne da tvoja košarica bude u ravnini s tijelom i da oblikuje tvoje grudi. Zapravo, ako ti pojas i košarice dobro pristaju, trebala bi moći skliznuti naramenice i napraviti nekoliko koraka, a da ti grudnjak ostaje na mjestu, ističe stručnjakinja za grudnjake Kimmay Caldwell iz Hurray Kimmay.

shimmer fallback

Moraš znati svoju veličinu, ali i 'sestrinsku veličinu'

Baš kao i kod drugih sličnih komada koje je teško kupiti napamet, primjerice traperice, postoje velike varijacije u tome kako će grudnjaci iste veličine pristajati od brenda do brenda, čak i od jednog stila do drugog. Zato stručnjaci naglašavaju da bi žene trebale znati svoju pravu veličinu, ali i 'sestrinsku veličinu' odnosno onu rezervnu. Ako grudnjak ne odgovara tvojoj uobičajenoj veličini, vrlo vjerojatno će odgovarati tvojoj sestrinskoj veličini.

Opće pravilo je sljedeće: na primjer, 32C bi mogao stati i na 30D ili 34B. Ako si 34C, možda ćeš pronaći grudnjake koji bolje pristaju u 36B ili 32D.

Poznavanje 'sestrinske veličine' korisno je za prilagođavanje razlikama u veličini između brendova. Također je dobar resurs ako je teško kupiti "pravu veličinu".

shimmer fallback

Postoji jednadžba za otkrivanje prave veličine grudnjaka

Veličina tvog grudnjaka je omjer koji kombinira mjere tvoje košarice (slova) i veličine pojasa (brojevi). Stvarno je dobra ideja da svaka žena ide na profesionalno mjerenje grudnjaka u specijaliziranim trgovinma – mogla bi se iznenaditi što će ti reći stručnjak, na primjer da nosiš pogrešnu veličinu cijeli svoj odrasli život. Ako nikako ne možeš otići na profesionalno mjerenje, možeš se i kod kuće izmjeriti. Evo kako:

 1. Krojačkim metrom izmjeri opseg potprsnog koša, dio koji je odmah ispod tvog grudnjaka. To je tvoja mjera za pojas grudnjaka.
 2. Izračunaj opseg prsnog koša tako da preko leđa do najpunijeg dijela grudi, odmah preko bradavica, postaviš metar. To je mjera tvojih košarica.
 3. Zaokruži obje mjere na najbliži okrugli broj.
 4. Izračunaj broj košarice tako da oduzmeš mjeru pojasa od broja košarice.

Ako je opseg prsnog koša veći od potprsnog opsega za:

 • 12 do 14 centimetara - odgovaraju ti košarice A
 • 14 do 16 centimetara - odgovaraju ti košarice B
 • 16 do 18 centimetara - odgovaraju ti košarice C
 • 18 do 20 centimetara - odgovaraju ti košarice D
 • 20 do 22 centimetara - odgovaraju ti košarice E
 • 22 do 24 centimetara - odgovaraju ti košarice F
shimmer fallback

Osim košarice, iznimno je važno kako stoje pojas grudnjaka, naramenice i 'most grudnjaka'

Iako je znati pravu veličinu košarica itekako važno, ništa manje nije važno ni odgovara li ti grudnjak i na ostalim područjima grudnjaka i podupire li sve što bi trebao.

Kod pojasa grudnjaka, jako je važno da stoji čvrsto i ravno. Trebala bi moći staviti dva prsta između pojasa i kože, ali osjetiti i određeni (ali ne i neugodni) otpor. Ako je preopušteno, trebaš manju veličinu. S druge strane, ako se mučiš da provučeš prste, trebaš veći broj.

Što se tiče naramenica, one su ključni dio grudnjaka. Mnoge žene misle da će grudnjak stajati i podupirati grudi bolje što su naramenice više stegnute, ali to je jedan od najvećih mitova. Naime, naramenice trebaju ležati ugodno na ramenima bez ikakvog zatezanja ili padanja, ali i trebaju biti jednako zategnute na obje strane.

I ono posljednje odnosi se na mali dio tkanine koji povezuje košarice grudnjaka, tzv. 'most grudnjaka'. Ovaj dio treba stajati tako da dodiruje tvoje tijelo i da nema prostora između. Ipak, budi sigurna da ti se ne urezuje u kožu.

shimmer fallback

Različiti stilovi grudnjaka i materijali služe različitim svrhama

U idealnom slučaju, opcije grudnjaka trebale bi nadopuniti tvoju garderobu. Želiš stilove koji su svestrani, ali dovoljno udobni da ih nosiš cijeli dan. Također želiš više grudnjaka kako ne bi prebrzo rastegnula grudnjak. Stručnjaci se slažu da bi sve žene trebale imati barem:

 • dva grudnjaka tradicionalnog stila, poput glatkog grudnjaka u boji svoje kože, ili u crnoj boji, koji pokrivaju oko 70 do 80 posto tvoje garderobe.
 • sportski grudnjak koji minimalizira poskakivanje tijekom fizičkih aktivnosti, ali ne ometa izvedbu. Možda želiš različite grudnjake s različitim razinama potpore za aktivnosti velikog učinka poput trčanja u odnosu na jogu ili pilates (osim toga, ako puno vježbaš, treba ti ih nekoliko kako ih ne bi morala konstantno prati).
 • grudnjak koji može biti bez naramenica, halter ili križni za gornji dio s "neobičnim" izrezima i za svečane prilike.
 • mekani grudnjak bez žica koji možeš nositi na putovanju ili kod kuće. Samo provjeri možeš li podesiti naramenice kako bi pristajao kako treba.
shimmer fallback

Tkaninu i tehnologiju grudnjaka također je važno uzeti u obzir, kaže za SELF Jenny Altman, modna stilistica i stručnjakinja za donje rublje s bloga I Love a Good. "Zbog toga je važno da si postavite nekoliko pitanja pri odabiru tkanine: Što vam je važno da taj grudnjak čini za vas? Želite li detalj od čipke? Ili imate osjetljivu kožu i trebate mekšu tkaninu?"

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.