Nezdrav odnos

Pažljivo ga slušaj: Ove rečenice otkrivaju da ON nije za tebe

Na početku dejtanja mnogi su se skloni predstavljati u najboljem svijetu te skrivati svoj problematičan karakter. No, riječi govore dosta o osobi pa, slušaš li pažljivo, možeš uvidjeti da taj muškarac jednostavno nije za tebe. Ove su rečenice jasan znak da ga se bolje kloniti

pexels-mikhail-nilov-6964102.jpg
Foto: Pexels

Kad im frajer naprasno otkaže dejt, i tako više puta, ili odjednom nestane, mnoge će žene reći: 'Eh, vidi kakav je to čovjek (neki epitet ili pogrdna riječ)' i tako osvijestiti da su se viđali s pogrešnim. Bit će sretne jer im je frajer brzo pokazao koliko mu nije stalo i nastavit će dalje. No ima i onih koji svoj 'stvarni' karakter skrivaju kao zmija noge. Na početku se prikazuju u najboljem svjetlu i pažljivo biraju riječi. Nakon nekog vremena padaju na testu iskrenosti jer malim znakovima pokažu da nisu 'oni pravi'. Zapravo, riječima. Rečenice koje katkada uzimamo zdravo za gotovo, otkrivaju da si naišla na muljatora.

Image
Vrijeme je za bijeg

Pripazi! Ovo su znakovi da je tvoj frajer pasivno agresivan

Možda ih nisi ni svjesna zato što se veseliš dejtanju ili ga idealiziraš. Čak i ako ove rečenice izusti kroz šalu, uzimaj ih sa zadrškom i razmisli s kakvim se muškarcem viđaš. Ponove li se takve rečenice možda je vrijeme da jednostavno odeš. Evo nekih znakova za uzbunu.

Image
Foto: Profimedia

'Moja je bivša (i uvreda)'

Kaže se da si partnere sami biramo i nekad se dogodi da u tom izboru pogriješimo. Iz propalih veza učimo o sebi i nosimo neke životne lekcije. Ako si se u prošloj vezi ponašala nezrelo, logično je da ćeš te propuste u sljedećoj htjeti ispraviti. No, nije li suludo da frajer kojeg dejtaš iz čista mira počne vrijeđati bivšu partnericu ili te već na prvom sastanku obasipa takvim pričama? Vjerojatno je. Iako u većini slučajeva ništa nije crno-bijelo, razmisli s kim se viđaš. Jer, ako se drsko odnosi prema svim bivšima i prebacuje odgovornost isključivo na njih, jednog dana će možda tako pričati o tebi. Da, treba si priznati da nije sve bilo savršeno, ali omalovažavati nekoga koga ti ni ne poznaješ jest neukusno, A sigurno nije ni ugodno za slušati - granice ipak trebaju postojati.

Image

'Nisi u pravu' (s napadom jer uvijek želi biti u pravu)

Jedan od preduvjeta uspješnosti veze jest da se obostrano uvažavate i poštujete. Nameće li on SAMO svoje mišljenje i obezvređuje tvoje, promisli o budućnosti tog odnosa. Frajer koji te odmah napada i prekida samo da bi dokazao da je njegova zadnja nije najbolji izbor - ustvari, nije nikakav izbor i takvih se treba kloniti. Čim vidiš da drama nastaje oko svakodnevnih stvari i izbora, možeš tek zamisliti kako bi bilo u nekim ozbiljnijim prilikama. Frajer koji otpočetka želi na krivi način iskazati svoju dominaciju, a pritom je i bahat, ne zaslužuje te.

Image

'OK, lagao sam ti, ali nije to ništa'

Ma da? Kako da ne. Male laži s vremenom mogu postati velike, a sigurne smo da ne želiš provoditi vrijeme s muljatorom. Počne li se neobično ponašati, ne gleda te u oči ili brzo mijenja temu, vjerojatno ti laže. To je zabrinjavajuće i preko takvih stvari ne trebaš prelaziti. Već i sitne laži narušavaju odnos. Razgovorom probajte riješiti ovaj problem, a ne uspijete li, bolje je da svatko krene svojim putem.

Image

Vrijeđa te, kao, iz šale

Vrijeđanje jednostavno nije ni lijepo ni dobro. Radi se o znaku emocionalnog zlostavljanja. Odnos u kojem jedna strana vrijeđa drugu nije zdrav odnos i tu se nema što razmišljati. Takvi frajeri, koji su često pasivno-agresivni, svoju osobnost vješto skrivaju pa sve opravdaju šalom. Ne, to nije šala, već ozbiljan problem za koji je dobro da si ga na vrijeme uvidjela. Takvi bi te izvrijeđali, a onda tražili oprost jer je, navodno, sve dobro. U većini slučajeva ništa nije dobro.

Image

Pokažeš mu jednu stvar na mobitelu, a on kaže: 'Daj mi da vidim još'

Zamisli da mu želiš pokazati jednu fotografiju ili poruku, a on ti, u maniri manijaka, otima mobitel i glumi FBI. Kloni se takvih. Granice se trebaju znati, a u zdravom odnosu postoji dovoljna razina povjerenja da se ne 'kopa' po privatnosti druge strane. Bez tvog pristanka partner ti nema pravo pregledavati mobitel. Povjerenje je, dakle, narušeno, a on te želi kontrolirati. Znaš što ti je činiti.

Image

'Ma ne da mi se, sama si to riješi' (štogod ga zamoliš, njemu je teško)

Veza ne može opstati ako u njoj nema povjerenja i uzajamne potpore. Nema smisla da se ti trudiš oko svog partnera, a on ti mrtvo-hladno uzvraća i kaže da mu se ne da. A ne da mu se nikad - sve mu je teško, misli samo na sebe, a za tebe kao da ga nije briga. Zapitaj se oko kog se ti to trudiš.

Image

'Slušaj ti' (prema svima je bezobrazan i neugodan)

Kad se tek počnemo s nekim viđati, ta se osoba vjerojatno pokušava prikazati u što boljem svjetlu te prekriti svoje mane. Ako si sumnjičava naspram njegova karaktera, promotri kako se frajer ponaša u javnosti. Iskaljuje li se na drugima, poštuje li osoblje restorana ili kafića u koji sjednete, kakav mu je odnos s roditeljima... Zauzimaju li uvrede značajan udio njegova rječnika, možeš naslutjeti o kakvoj se osobnosti radi. To bi ti moglo dati jasnu sliku o njemu.