U čemu je stvar?

Dobar, loš, zao: Zašto žene 'padaju' na zločeste frajere?

Iako su svjesne da takav tip neće dugo biti uz njih, nekim su ženama dominantni i emocionalno nedostupni muškarci posebno 'napeti'. Stručnjaci otkrivaju najčešće razloge te fatalne privlačnosti

pexels-andrea-piacquadio-3760269 (1).jpg
Foto: Pexels

On je hladan, rezerviran i pomalo drzak. S njim ne znaš na čemu si i hoće li ti se javiti, a i dalje te privlači. Frajer za kojeg ti je 'zapelo oko' dominantan je i čini se da je prava lutrija osvojiti ga. No ti to pokušavaš iako znaš da nisu velike šanse da se promijeni i bude muškarac tvojih snova.

Čak i ako se nisi susrela s takvom situacijom, moguće je da je neku djevojku iz tvoje okoline privukao muškarac poput ovog iz gornjeg opisa. Kad bi joj se javio netko s iskrenim namjerama, pun razumijevanja i empatije, djevojka bi ostala začuđena. Pitala bi se zašto je on tako dobar i takav joj jednostavno ne bi bio toliko 'napet'. S druge strane, kad bi u njen život ušetao emocionalno nedostupan muškarac upitnih manira, svim bi se silama trudila zadržati ga da bi kasnije shvatila da je takav bio potpuni promašaj.

Image
Vrijeme je za bijeg

Pripazi! Ovo su znakovi da je tvoj frajer pasivno agresivan

Poznato? To je scenarij koji je proživjelo dosta djevojaka i žena. Naravno, ne sve jer nije svačije iskustvo jednako niti sve žene imaju iste kriterije, želje i potrebe. Ipak, pitanje zašto žene privlače 'loši' frajeri psihologe zanima već duže vremena.

Image
Foto: Unsplash

Mi smo malo 'pročešljale' po istraživanjima i tekstovima na ovu temu pa izdvajamo nekoliko najčešćih razloga zašto žene nerijetko 'padaju' na muškarce s pretjeranim osjećajem vrijednosti, s malo ili nimalo empatije ili, u najgorem slučaju, psihopatskim ponašanjem.

Ukratko – u nastavku pokušavamo razjasniti zašto su nekim ženama zanimljivi frajeri koji su totalna suprotnost od tipa s kojim se vide u budućnosti.

Kriva je – biologija

Za 'zločeste iliti 'loše' frajere često se tvrdi da su dobri u krevetu, vješti u manipuliranju i usputnim seksualnim avanturama, no ne i dugoročnim vezama. Oni, prema riječima Madeleine A. Fugère,  profesorice psihologije žene privlače na nesvjesnoj evolucijskoj razini.

"Takve muškarce žene često percipiraju muževnima i čini im se da bi oni mogli biti nositelji dobrih gena'', navodi psihologinja za portal Good Housekeeping.

Potvrdilo je to i znanost – Gregory Louis Carter sa Sveučilišta u Durhamu s kolegama je proveo istraživanje među 128 studentica. Pokazalo se da su ispitanicama 'na kratke staze' bili privlačniji muškarci s 'tamnijim' crtama ličnosti, odnosno tvrdoglavi šarmeri i manipulatori.

Oni su ženama često privlačni u seksualnom smislu, ali su svjesne da takvi karakteri nisu 'kandidati' za nešto ozbiljnije. Možda si i sama primijetila da te sredinom menstrualnog ciklusa, više privlače macho muškarci, a za sve bi mogla biti kriva – biologija to jest seksualni nagon i potreba za razmnožavanjem.

Image
Foto: Unsplash

Tragaju za dominantnom figurom

Žene, često podsvjesno, biraju takve dominantne frajere jer bi upravo takve osobine one htjele imati. Budući da su mnoge odgajane u društvu koje ih percipira nježnima, osjećajnima i 'slabijima', one u muškarcu traže potrebnu dominaciju i sigurnost.

"Ako se žene ne osjećaju snažno i neovisno, žele nekoga takvoga u svom životu'', kaže profesor psihologije na Sveučilištu Louisville, Michael R. Cunningham. U tom slučaju, žene misle da će ih takvi frajeri zaštititi i pružiti oslonac koji možda nisu imale tijekom odrastanja.

Image
Foto: Unsplash

Uzbudljivi su im

Moguće je da neke žene uzdišu za takvim problematičnim tipovima jer su željne novog iskustva i izlaska iz zone komfora. Oni im možda predstavljaju odmak od partnera koje obično biraju, a možda ih dodatno 'zagrijava' muškarčeva traženost i nedostupnost. Često se dogodi da ljudi podsvjesno žele ono što ne bi trebali imati ili što izlazi iz ustaljenih normi. Pruži li joj 'zločesti' dečko ono što nije nijedan prije njega, žena bi ga mogla nastojati zadržati kako bi se što duže osjećala poželjnom i zainteresirano za takvo novo iskustvo.

Image
Foto: Pexels

Izazov su im

Iako bi svatko trebao znati da se nikoga ne može i ne treba oblikovati po svojoj slici, za neke je žene emocionalno nedostupan muškarac pravi izazov. Ako su u djetinjstvu bile okružene hladnim i distanciranim roditeljima koji im se nisu posvećivali, moguće je da žele steći naklonost teško osvojivog muškarca.

Pokušavajući promijeniti i zadržati tipa 'tvrdog' karaktera, neke žene tragaju za ljubavi i bliskošću koju nisu doživjele u djetinjstvu. Uz to, imati uz sebe frajera za kojim uzdišu brojne žene čini im se osobnim uspjehom. No zapravo to nije uspjeh jer su muškarci takvog kalibra skloni nevjeri i odlasku čim im se otvori bolja prilika. Naravno, ne mora uvijek biti slučaj, ali često je.

Image
Foto: Unsplash

Zato s takvim osobnostima treba oprezno te se ne treba zanositi idejom da je njemu sigurno stalo – posebice ako ti je njegovo ponašanje sumnjivo. Dok trčiš za 'lošim' i nedostupnim frajerima, možda ne vidiš one kojima je zaista stalo – jer ih smatraš 'predobrima'.