Teren pun zamki

Znakovi da si u vezi s narcisoidnim muškarcem i što učiniti?

U početku ti je htio skinuti zvijezde s neba, a sada te toliko živcira da bi ga najradije stavila u raketu i lansirala među zvijezde. Toliko je sebičan da se ne možeš prestati čuditi

profimedia-0069887663.jpg

Jedna od većih zabluda, kada je riječ o odnosima, je ta da narcisoidne muškarce privlače žene s manjkom samopouzdanja, nesigurne i slabe. Ustvari je suporotno. Narcise privlače jake, samopouzdane i neovisne žene, jer bi i sami žarko željeli imati te karakterne crte. Osim toga, narcis ženu gleda kao lovinu, a snažna žena koju uspije osvojiti pruža mu osejćaj da je vrijedan.

Image
Je li tu da ostane?

Usputna stanica ili nešto ozbiljnije? 9 znakova da je veza 'materijal za brak'

Možda ti se ovo čini nelogično, no treba znati da se radi o muškarcima koji su ispod napuhane vanjštine vrlo nesgurni. Ono što izgleda kao jako sampouzdanje i pretjerano dobra slika o sebi, ustvari je zid koji je narcis podignuo kako se ne bi morao suočiti sam sa sobom, vlastitom nesigurnošću i manjkom samopouzdanja.

shimmer fallback

Neovisna i jaka žena traži muškarca kojem ne treba njezina stalna podrška i koji se zna nositi s problemima i bez nje. Narcis se upravo takvim prikazuje. Samouvjereno će joj pristupiti, razoružati je pažnjom kojom će ju obasipati i čvrstom namjerom da je osvoji. Većina narcisoidnih muškaraca u početku veze se trudi svim silama da zavede ženu, a njoj se čini kao da kraj sebe ima osobu koju je oduvijek tražila, piše Psychology Today. Kad odnos postane čvršći, narcis pokazuje svoje pravo lice, no tad već postoje emocije i teško je prekinuti vezu.

No, postoje svojevrsni alarmi za uzbunu koji ti već u početku mogu ukazati na to da imaš posla s vrlo narcisoidnom osobom. Svatko od nas ih ponekad pokazuje, ali narcisu oni spadaju u normalno ponašanje.

Gospodin savršeni

Narcis će te pažljivo slušati i zapamtiti sve što voliš ili ne voliš pa prilagoditi svoje ponašanje tako da ćeš zaista misliti da je on Gospodin savršeni.

shimmer fallback

Granice

Narcisoidne osobe imaju problema nepoštivanjem tuđih granica. Zbijat će teško podnosive šale na tvoj račun, davati neumjesne komentare. ako im skreneš pozornost na to, umanjit će problem, čak i prebaciti krivnju na tebe - da se ,primjerice, ne znaš šaliti na svoj račun.

Manipulacija

Narcis će biti izuzetno ljubazan kada želi nešto od tebe. Druga taktika je ta da će te pokušati posramiti ili ti nabiti osjećaj krivnje kako bi došao do cilja. U svakom slučaju neće misliti na tvoju dobrbit pritom, nego na svoju.

Ako misliš da imaš posla s narcisom, dobro razmisli što ti je činiti. Odlučiš li ostati s njim u vezi, dobro definiraj svoje granice jer ta osoba prvenstveno gleda na sebe, a odlučiš li otići, učini to što prije, kaže psihologinja Sherry Gaba za Psychology Today.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.