S druge strane

Neki ga vole, neki ga se boje probati: Najveće zanimljivosti o analnom seksu

Što god mislila o ovoj vrsti seksa, ne možeš ne priznati da ne golica maštu...U nastavku ti otkrivamo najveće zanimljivosti o analnom seksu

john-schnobrich-wPAmA768vf4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

U Muzeju seksa u New Yorku postavljena je izložba o analnom seksu. Kratki pregled kroz povijest analnog seksa - kao oblika kontrole rađanja, kao izvora umjetničke inspiracije i kao radnje omiljene tijekom orgija žirafa (da, žirafe imaju istospolne partnere) - dokazuje da je analni seks oduvijek bio popularan i ne samo među ljudima.

Image
Isprobaj ih sve

Najpodcjenjenije seks poze koje vrijedi isprobati

No, dok su neke kulture bile naklonjene ovoj vrsti seksualne aktivnosti, druge su zazirale od nje. Štoviše, još uvijek to čine. U mnogim kulturama, analni seks se još uvijek smatra tabuom, a prema jednom američkom istraživanju, isprobalo ga je 44 posto heteroseksualnih muškaraca i 38 posto heteroseksualnih žena.

Image
Foto: Pexels

U nastavku ti donosimo neke od najvećih zanimljivosti o analnom seksu, koje možeš pronaći i u spomenutom njujorškom muzeju, ako te put nanese "preko bare".

Analni seks kao eliksir zdravlja drevnih Indijanaca

Moche, drevni indijanski narod iz Perua, čija se kultura pojavila otprilike u vrijeme slabljenja Rimskog Carstva u Europi, upražnjavali su analni seks čak i više od vaginalnog, što potvrđuju brojni keramički predmeti iz tog doba. Naime, na njima se nalaze prikazi analnog seksa puno više nego vaginalnog. Povjesničari vjeruju da je to zato što su Moche koristili analni seks kao kontracepcijsko sredstvo, vjerovali su i da je dobar za zdravlje jer su spermu smatrali životnom silom koja može povećati čak i proizvodnju majčinog mlijeka.

Heteroseksualni parovi prakticirali su ga nakon što je žena rodila, za dobrobit bebe, odnosno kako bi beba dulje sisala. I dok su ga ovi drevni Indijci prakticirali u heteroseksualnim odnosima, u Europi se on upražnjavao među homoseksualnim muškarcima, što ćeš vidjeti u nastavku.

Voljeli su ga i stari Grci i Rimljani

Analni seks otvoreno se prakticirao u grčkoj i rimskoj kulturi, ali samo između odraslog muškarca i dječaka kao oblik "mentorstva". Takve su veze bile osobito česte u vojsci, gdje je muška biseksualnost bila poželjna. Analni seks također je bio uobičajena praksa za heteroseksualne parove, također kao način kontracepcije, no u ovom slučaju smatrao se tabuom. Nevjerojatno, ali istinito - društveno prihvatljiv bio je samo u odnosu između odraslog muškarca i dječaka.

Drevni Grci koristili su lubrikant tijekom analnog seksa

Ako si ikad probala analni seks, znaš koliko je bitan lubrikant. I drevni Grci su to znali. Dokazi koji datiraju iz otprilike 350. godine prije Krista ukazuju na to da je ovaj narod koristio maslinovo ulje kao lubrikant tijekom analnog seksa. No, važno je napomenuti da maslinovo ulje, kao ni bilo koje drugo ulje, nije najbolje rješenje u ovom slučaju jer šteti lateksu od kojeg su napravljeni kondomi. Za siguran seks koristi lubrikant na bazi vode ili silikona.

I životinje vole analni seks

Žirafe, delfini, kitovi ubojice, sivi kitovi i patuljaste čimpanze prakticiraju analni seks pa čak i analne orgije, ali isključivo homoseksualne, tvrde istraživači.

Nigdje u Bibliji ne piše…

Pojam sodomija povijesno se koristio za opisivanje analnog i oralnog seksa, i doista potječe iz Biblije, a označava "neprirodni seksualni odnos", (Postanak 19). Tumači Biblije su implicirali da su stanovnici Sodome bili spremni na analno silovanje anđela, zbog čega se sodomija smatrala sinonimom za analni seks, no analni seks nije nigdje eksplicitno spomenut.

Image
Foto: Pexels

Zabranjen u 12 država SAD-a

U teoriji zakon o sodomiji može uključivati heteroseksualni oralni ili analni seks te masturbiranje ili čak seksualne odose sa životnjama, ali u praksi obično podrazumijeva odnos između muškaraca (prvanstveno analni seks). I dok su se zakoni o sodomiji povijesno koristili kao izgovor za zabranu istospolnog ponašanja, 2003. godine Vrhovni sud u predmetu Lawrence protiv Texasa presudio je da su zakoni protiv sodomije u 14 država neustavni. Od tih država, 12 još uvijek ima zakone o sodomiji čak i nakon presude Vrhovnog suda. Illinois je prva država SAD-a koja je ukinula svoje zakone o sodomiji 1961. godine. Analni seks strogo je zabranjen i u islamskom svijetu.

Image
Foto: Pexels