Upomoć! Prijateljicama se ne sviđa moj novi dečko

Riječ je o prilično škakljivoj situaciji, no psiholozi otkrivaju da se događa češće nego što mislimo

Upomoć! Prijateljicama se ne sviđa moj novi dečko

Upoznala si novog dečka, leptirići su u trbuhu i gotovo si sigurna da je on taj pravi, savršeni baš za tebe. A onda si ga odlučila upoznati sa svojim prijateljicama i tu nastaju problemi jer se tvoj novi partner njima uopće ne sviđa i misle da on nije dobar za tebe. I što sad?

Ljubavni odnosi dovoljno su teški već sami po sebi, a ako se javlja i problem sukoba s trećom stranom odnosno tvojim prijateljicama, situacija može biti uistinu zabrinjavajuća. Naime, živjeti sa činjenicom da se njima ne sviđa tvoj partner nije nimalo lako niti jednostavno, a kao rezultat svega mogu nastati brojne neugodnosti, ogorčenost i podjele, a to nitko ne želi.

Ako se tvoj dečko i tvoje prijateljice ne podnose, tebe to stavlja u zbilja težak položaj jer ne želiš nikoga izgubiti. U takvim slučajevima, uvijek ćeš morati paziti kako se ponašaš u određenim situacijama kako ne bi povrijedila jednu ili drugu stranu. Ono što se valja zapitati kad si na početku veze svakako je pitanje o tome je li briga tvojih prijateljica opravdana. Kad smo zaljubljeni, osobito na početku veze, skloni smo vidjeti karakter i ponašanje druge osobe kroz ružičaste naočale. Dakle, kako uopće odlučiti tko je u pravu?

Posve je jasno da je riječ o prilično škakljivoj situaciji, no događa se vrlo često. Ako se i sama suočena s tim problemom, u nastavku ti otkrivamo savjete stručnjaka za odnose koji otkrivaju kako se nositi s nastalom situacijom, a da pritom nikoga ne izgubiš.

Razmotri izvor

U savršenom bismo svijetu trebali vjerovati najboljim prijateljima i imati povjerenja u njih. To znači da bi oni za nas trebali željeti samo najbolje, a svaka zabrinutost bi bila opravdana. Ipak, ne živimo u idealnom svijetu, stoga prije nego bilo što poduzmeš, razmotri mišljenje svojih prijateljica. Kakva je povijest vašeg odnosa? Jesu li one uvijek bile uz tebe i podržavale te? Možeš li im u potpunosti vjerovati? Iako ovo možda zvuči grubo, definitivno je nešto o čemu trebaš razmisliti ako ti je uistinu stalo do novog dečka. Nažalost, čak i kod najjačih prijateljstava može biti prisutna ljubomora, konkurentnost te druge disfunkcije, otkrivaju psiholozi. Tajna agresija, natjecanje i zavist mogu sabotirati tvoj odnos, osobito ako tvoja prijateljica neprestano omalovažava tvog novog partnera. Stoga dobro istraži što se krije iza takvog ponašanja. Ako pak je vaše prijateljstvo dovoljno jako i iskreno te smatraš da je njezina zabrinutost opravdana, onda se zapitaj je li taj novi dečko dovoljno dobar za tebe.


Image

Prikupi više informacija

Da bi stekla realnu perspektivu o tome tko je u pravu i je li zabrinutost tvojih prijateljica opravdana, važno je dobro istražiti cijelu situaciju i prikupiti sve potrebne informacije za donošenje ispravnih odluka. Ne postoje li opravdani argumenti za zabrinutost tvojih prijateljica, onda je iskreni i otvoreni razgovor s njima najbolje rješenje. Na taj ćeš način pokazati poštovanje te izbjeći destruktivne rezultate koji bi mogli dovesti do prekida prijateljstva. Psihoterapeuti otkrivaju kako kritike prijatelja ponekad nemaju nikakve veze s nama ili partnerom. Često je stvar u tome da naša prijateljica prosto ne bi odabrala za sebe takvog partnera pa onda te svoje odluke nesvjesno pokušava projektirati i na nas. Još jedan od problema koje treba napomenuti je i taj da ponekad negodovanje prijateljica nema veze s partnerom, već s promjenama koje su se desile u samom odnosu između prijatelja. Naime, možda su samo povrijeđene što ih zanemaruješ zbog novog partnera. S druge strane, prikupljanje informacija može ti otkriti i da su možda tvoje prijateljice u pravu pa uzmi u obzir crvene zastavice i nemoj dozvoliti da ti leptirići u trbuhu zamagle vid. Budi iskrena i otvorena prema sebi. Ako su tvoje prijateljice zabrinute za tvoju sigurnost i dobrobit, možda ih vrijedi poslušati.


Image

Nemoj burno reagirati

S obzirom na to da je cijela ova situacija prilično teška i komplicirana te da će se vrlo vjerojatno pojaviti i rasprave s prijateljicama, pokušaj prilikom tih razgovora ostati smirena i ljubazna prema njima. Naime, burne i ljute reakcije samo bi dodatno mogle pogoršati cijelu stvar. Ako si sigurna u svog novog partnera, onda ne moraš obraćati pažnju na sve što tvoje prijateljice komentiraju, otkrivaju stručnjaci. Možeš im reći da se ne slažeš s njima, ali postavi granice i nemoj ulaziti u nepotrebne rasprave. Budi otvorena za razgovor i saslušaj što ti imaju za reći, ali nemoj zauzimati obrambeni stav. Važno je ostvariti pravu ravnotežu te postaviti granice, ali pritom ostati otvoren prema onome što ti prijatelji imaju za reći. Misliš li da su prijateljice u krivu, daj im do znanja da te novi partner usrećuje i da ti intuicija govori da trebaš ostati s njim. Ako im je stalo do tebe, onda bi trebale tvom partneru dati drugu šansu ili ga barem prihvatiti.  


Image

Fokusiraj se na rješenje

Na kraju, ne možeš natjerati dvoje ljude da se sviđaju jednom drugom. Ponekad je i jedna i druga strana možda super, ali jednostavno ne mogu pronaći zajednički jezik i to je sasvim u redu. U tom se slučaju treba fokusirati na tješenje i pronaći zajedničko tlo usred konflikta. Pokušaj shvatiti zašto se prijateljicama ne sviđa tvoj partner te kako da sačuvaš zdrave aspekte vaših odnosa. U pojedinim slučajevima to može značiti kraj odnosa, no ponekad treba samo saslušati potrebe prijatelja i pokušati shvatiti zašto se one osjećaju zakinuto te pronaći rješenje koje će odgovarati svima. Želiš li zadržati i prijateljice i dečka, moraš pronaći način kako da pomiriš obje strane. Nemoj ih tjerati da se druže, ako se ne podnose. Utvrdi granice koje su potrebne da bi se i jedna i druga strana osjećale sigurno dok su zajedno.    


Image


Foto: Unsplash