U laži su kratke noge! Uhvatite partnera kad vam ne govori istinu

Ako naučite prepoznavati znakove možete postati pravi detektor laži

U laži su kratke noge! Uhvatite partnera kad vam ne govori istinu

Za laganje zapravo nije uvijek potreban detektor laži kako biste otkrili govori li vam partner istinu. Dovoljno je pristupiti s dozom opreza i samo lagano promatrati njegovu neverbalnu komunikaciju. Ne biste vjerovali u kojoj mjeri ljudske geste, pokreti i mimika lica mogu pokazati govori li osoba istinu ili stvarno izmišlja.

KONTAKT OČIMA
Najčešće će lažljivci izbjegavati pogled u oči i gledati u gornji lijevi kut, no ima slučajeva i kada su njihove lažljive sposobnosti stvarno izražene, pa su u mogućnosti lagati i gledati vas direktno u oči. Ne dajte da vas to zbuni. Oni koji se zanesu vlastitim lažima ili izmišljanjem činjenica neće previše treptati.

ČEŠKANJE NOSA ILI UHA
Dodirivanje lica, najčešće nosa, uha ili usana jasan su znak da pred vaam stoji osoba koja laže. Dodirivanje usana označava oklijevanje ili znak da osoba želi izbjeći odgovor, dok su područja uha i nosa mjesta koja ih prema znanstvenom objašnjenju svrbe zbog povišenog krvnog tlaka. To se još naziva i Pinocchijev efekt.

POGLED U DALJINU
Izbjegava li potpuno kontakt očima, vaš sugovornik zasigurno nešto skriva. Ako govori i ne gleda vas uopće, to je gotovo siguran znak da laže.

PREVRTANJE PREDMETA
Lažljivac će zbog nervoze prevrtati predmete koji mu se nađu pri ruci. To može biti mobitel, ručni sat, olovka, upaljač i slično.

PREVIŠE OBJAŠNJENJA
Ako vam nudi previše objašnjenja dok još ni ne postavite cijelo pitanje i ako vas pokušava širokim objašnjavanjem dovesti do određenog uvjerenja, razmislite dobro laže li. Nepotrebnim detaljima lažljivci žele ugoditi svom sugovorniku, a izravne odgovore gotovo uvijek potpuno izbjegavaju.

RUKE I DLANOVI
Proučite ruke, odnosno dlanove osobe za koju sumnjate da vam laže. Kada ih nešto pitate, a oni objašnjavaju, te skrivaju dlanove iza leđa ili u džepove hlača, to je dokaz njihove nervoze zbog koje ne znaju gdje bi sa rukama, pa ih skrivaju.