Mlađe ipak nije slađe?

U čemu je stvar? Zašto neke žene privlače samo stariji muškarci

To su oni parovi za koje, kad ih vidiš na cesti, nisi sigurna radi li se o ocu i kćeri ili ljubavnicima. Naravno, kaže se da godine nisu važne, ali čini se da su nekim ženama - upravo presudne

joel-overbeck-fGPGd9PFd3w-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Play logo

Da, postoje sponzoruše, mlade i više-manje zgodne cure koje se lijepe na bogate frajere - i oni su uglavnom stariji, no mi govorimo o jednom drugom fenomenu. Riječ je o ženama koje u seksualnom i emotivnom smislu doista privlače samo oni (prilično) stariji, bez obzira na to koliko im je debeo novčanik. Je li to neki kompleks iz djetinjstva vezan za tatu? Traže li takve žene u svom partneru očinsku figuru koja im je možda u životu nedostajala? Dakako, i to može biti razlog, no nije jedini.

Play logo
Image
Zar mu je već toliko?

Holivudski šarmer slavi rođendan. Je li George Clooney poput vina - što stariji to bolji?


U svakom slučaju, ova pojava nije ništa novo, a i u svijetu slavnih bezbroj je takvih parova. Između Georgea Clooneyja i njegove supruge razlika je u čak 17 godina. Leonardo DiCaprio u vezi je s 23 godine mlađom Camilom Morrone, a prekrasna Catherine Zeta-Jones zaljubila se u čak 25 godina starijeg Michaela Douglasa. Takvih je primjera još gomilu. Neuobičajeno za Hollywood, uglavnom su to sve duge i stabilne veze od kojih su mnoge okrunjene i brakom. Razlika u godinama očito nije prepreka i ništa ne govori o tome hoće li odnos funkcionirati ili će neslavno završiti.

Unatoč svemu tome, činjenica da od kad je svijeta mnoge mlade žene privlače samo muškarci koji bi im, po godinama glatko mogli biti očevi, ponekad čak i djedovi, i dalje je mnogima čudna, neprihvatljiva. S druge strane, svijet postaje globalno tolerantniji prema svim vrstama ljubavnih veza - pa tako i prema onima gdje je razlika u godinama prilično velika.

Play logo

Što god tko o tome mislio, psiholozi se slažu kako su brojni razlozi zašto mnoge žene starije muškarce smatraju boljim izborom. Evo nekih od njih:

Stariji muškarci imaju više toga za ponuditi

Dok se mnogi mladi muškarci još traže, ne znaju što žele, tek grade karijeru ili tek završavaju s formalnim obrazovanjem, muškarac u zrelim godinama sve to u svom životu već ima posloženo. On sad ima više vremena - i zapravo više energije za svoju partnericu. Više ne mora noći provoditi učeći za ispite ili tražiti idući stan za najam. Vjerojatno ima stalan posao i ne treba brinuti oko financija kao u svojim mlađim danima. Ovo mu pruža puno više manevarskog prostora za ulaganje u kvalitetan partnerski odnos koji mu postaje jedan od prioriteta.

shimmer fallback

Zrače samopouzdanjem

Stariji frajeri zrače samopouzdanjem. I to onim istinskim, ne onim glumljenim. Muškarac u zrelijim godinama točno zna što hoće i dobro zna koliko vrijedi. Nesigurnosti iz doba adolescencije stvar su prošlosti, kao i ljubomora i posesivni ispadi. Nema više straha od vezivanja ili napuštanja. Njegov govor, hod, stav - sve odaje samopouzdanje koje žene privlači poput magneta.

Play logo

Stariji frajeri su iskusniji

Svakako u paketu s godinama dolazi iskustvo, i to ne samo ono koje se odnosi na akciju u krevetu. Muškarac u zrelim godinama iza sebe ima već nekoliko ozbiljnih veza, možda i brak i djecu. Sa svakom vezom koja mu nije uspjela, naučio je nešto novo o sebi. Ovo iskustvo je neprocjenjivo jer sada zna kakvu partnericu želi i što je još važnije, zna kakav partner može biti.

Ne želimo im biti mamice

Žene općenito brže sazrijevaju pa često djevojke i mladići koji su vršnjaci emotivno nisu na istoj razini. Stariji muškarac neće sate provoditi na PlayStationu, neće pijan dolaziti u 5 ujutro i povraćati po kupaonici, niti će pola plaće spiskati na nove tenisice. Muškarci koji su konačno prestali biti dječaci, a ne pate od Petar Pan kompleksa, preuzimaju na sebe odgovornost i izvršavaju svoje obaveze. Brinu o sebi i o svojoj partnerici. Mlađim je ženama nerijetko potreba upravo ta stabilnost ljubavnom odnosu. Naime, često se događa daje u vezama s muškarcima žena primorana na sebe preuzeti gotovo majčinsku ulogu - a to je najučinkovitiji ubojica svake strasti.

Stup o koji se može osloniti

S godinama će muškarac postati mudriji, steći će razna znanja i uvide koje može podijeliti s onim mlađima od sebe. Time što je kroz život sve naučio, koja je mjesta sve posjetio i što je sve doživio može impresionirati mlađu partnericu koja još nije imala takvih prilika. On je kao prozor u svijet. Uz to, ako je dobar partner, može biti neprocjenjiva podrška ženi u onom što bi za svaku osobu trebalo biti najvažnije- njezinom osobnom razvoju.

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.