Početak ljubavi

Tri stvari koje trebate učiniti ako su intimni odnosi na početku veze loši

Kako bi nezadovoljstvo postalo zadovoljstvo potrebno je u vezu unijeti zabavu, a u tome mogu pomoći savjeti terapeutkinje

profimedia-0326892311.jpg
Foto: Profimedia.hr

Prvi seks u filmovima i serijama se prikazuje kao fantastično strastveno iskustvo ipak je često u stvarnosti puno drugačije i čak možda loše. Bez obzira na to što ti je muškarac jako privlačan i frcaju iskre velika je vjerojatnost da će biti nezgodnih pokret ili neugodnih situacija. No sve ovo ne znači da ne može biti puno bolje.

Image
Za bolji seksualni život

8 tajni koje zna svaki seksualni terapeut (i dobro ih je imati na umu)

Naravno ovdje se ne govori o tome da muškarac nije poštovao granice ili je na neki drugi način učinio nešto da se osjećaš nesigurno. U takvim situacijama nema druge šanse. Može se dogoditi da između muškarca i žene nema dovoljno iskri, u tom slučaju treba vjerovati svojim instinktima. No ipak je moguće da treba samo "riješiti" situaciju i učiniti neke jednostavne korake da seks postane fantastičan. Kako bi nezadovoljstvo postalo zadovoljstvo potrebno je u vezu unijeti zabavu, a u tome mogu pomoći savjeti kognitivno-bihevioralne terapeutkinje Chamin Ajjan koje je otkrila za Self.com. U nastavku objašnjava kako poboljšati seks na početku veze i uskladiti strast i želju.

Bez prevelikih očekivanja

Možda si uzbuđena jer ćeš prvi put biti intimna s nekim tko ti sviđa. Normalno je da maštaš i stvaraš različite scenarije. No problem je što postavljanje prevelikih očekivanja može dovesti do razočaranja. Stoga je izuzetno važno fokusirati se na trenutak i nikako ne razmišljati o maštanjima. "Zbog uspoređivanja novog seksualnog iskustva s maštanjima ili s prošlim partnerima možeš propustiti ono što se događa sada", objašnjava Ajjan. Može se dogoditi da vaš seks nije ludo strastven, ali uz će biti prisutnost lakše ponovno pokušati i shvatiti postoji li kemija. Najbolji savjet je biti u trenutku i usredotočiti se na ono što se događa - zvukove, mirise i okuse. "Ovakav pristup seksu može povećati zadovoljstvo i učiniti ga prekrasnim osjetilnim iskustvom u kojem se lakše uskladiti s partnerom", dodaje Ajjan.

shimmer fallback

Jasno izražavanje želja

"Loš seks je često samo posljedica loše komunikacije", objašnjava Ajjan te dodaje da se ljudi često brinu hoće li povrijediti partnerove osjećaje zbog izražavanja svojih želja. No izbjegavanje razgovora nakon lošijeg seksa može biti medvjeđa usluga i smanjuje šansu za pravi užitak. Komunikacija s partnerom može biti neverbalna ili verbalna, a nisu potrebne loše riječi da bi bila uspješna. Umjesto da naglašavaš što ti se nije svidjelo možeš istaknuti ono što želiš i u čemu uživaš. Također možeš uzeti njegovu ruku i voditi ga na mjesta koja želiš da dira ili mu zvukovima i riječima pokazati što voliš - 'ovo je tako dobar osjećaj'. No ne smiješ zaboraviti da je dobra komunikacija dvosmjerna ulica i kada izražavaš svoje želje, slušaj što druga strana želi reći. Ono što je vrijedilo za prošlog partnera ne vrijedi za sadašnjeg, a znatiželja može povećati šanse da ćete imati ludo seksualno iskustvo.

shimmer fallback

Seks treba biti zabavan

Prevelika očekivanja mogu stvoriti pritisak, a to je jedan od najbržih načina da se ubije raspoloženje. "Brinemo se hoćemo li zadovoljiti partnera i zbog izgleda, a to može uništiti svaku zabavu", dodaje Ajjan. Osim toga nemoj zaboraviti da i tvoj partner može biti nervozan, ali i zabrinut zbog tvojih osjećaja. Nemoj razmišljati o seksu preozbiljno nego se odluči za zaigran stav kako biste ostali dobro raspoloženi. Stvaranje zabavne atmosfere kada ste oboje potpuno odjeveni može stvoriti bolju atmosferu u spavaćoj sobi. "Probaj zadržati ovaj zaigrani stav tijekom seksa. Ovo može biti temelj za bogato i posebno iskustvo", kaže Ajjan na kraju.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.