Bolne uspomene

Dilema koja muči mnoge: Trebamo li čuvati darove bivših partnera?

Bili ste zajedno i tada si mislila da je to zauvijek. Kupila si mu baš ono što je on želio, ali i on tebi. No, prekid je tu i njega nema više u tvom životu. Što je s darovima? Jedni će reći kako nema smisla u svom životnom prostoru čuvati stvari koje nam bude bolne uspomene na bivše veze ili nas sprečavaju da krenemo prema naprijed. Ipak, neke je darove sasvim u redu zadržati, reći će drugi

profimedia-0593115701.jpeg
Foto: Profimedia.hr

Kad je riječ o tome treba li zadržati darove bivših partnera, mišljenja su različita. Neki smatraju da je odmah nakon završetka veze jako važno riješiti se svih stvari koje nas podsjećaju na bivšeg partnera ili bude bolne uspomene, a drugi pak misle da ipak nema potrebe za takvim radikalnim potezima.

Image
Skupi snage

Vrijeme je za prekid? Ovo je 5 znakova koji ti signaliziraju da je bolje otići

Bez obzira na to kako je veza završila, možda su ti neke stvari koje si dobila na poklon od bivšeg ipak drage ili su previše vrijedne da bi ih bacila u smeće. Primjerice, možda ti je poklonio robotski usisavač. Riječ je o praktičnom poklonu koji će te dobro služiti i nakon što on ode pa nema smisla da ga se rješavaš. Isto vrijedi i za odjeću i nakit. Ako ti ne bude previše sentimentalne uspomene, takve je poklone sasvim u redu zadržati.

Image

Izvor: Giphy

Prema mišljenju stručnjaka i psihologa, odjeća, nakit i proizvodi za kućanstvo spadaju u 'sigurnu zonu' odnosno u kategoriju onih poklona koje smiješ zadržati i nakon prekida.  Ono što nikako ne bi trebala zadržati su:

  • Čestitke i ljubavna pisma
  • Donje rublje
  • DIY pokloni

Ipak, ako se jako teško nosiš s prekidom te ne možeš preboljeti bivšeg partnera, možda bi bilo najbolje da se riješiš svih stvari koje te podsjećaju na njega ili da ih barem spremiš na neko sigurno mjesto, daleko od pogleda, dok se u potpunosti ne oporaviš.

U nastavku pročitaj i neke od najvažnijih razloga zašto ne bi trebala čuvati sentimentalne poklone od bivših partnera.

Loše uspomene

Jedan od najvažnijih razloga zašto bi trebala baciti poklone od bivšeg partnera je vezan uz loša sjećanja. To ne mora nužno značiti da te njegovi pokloni podsjećaju samo na bolan prekid. Veći je problem ako je vaša veza bila problematična ili je bilo puno teških trenutaka ili si doživjela bolno iskustvo poput prevare ili zlostavljanja. U tim slučajevima, vrlo je važno da se riješiš svih stvari koje te podsjećaju na tu lošu vezu.

Image
Foto: Pexels

Nema smisla živjeti u prošlosti

Nakon prekida, jako je važno ostaviti prošlost iza sebe i krenuti prema naprijed. Ako te stvari koje si dobila od bivšeg u tome sprečavaju, riješi ih se. Više niste zajedno i za to sigurno postoji dobar razlog. Živjeti u prošlosti nije zdravo stoga je jako važno da nastaviš dalje. Fokusiraj se na sadašnjost i na stvari koje te vesele.

Image
Foto: Pexels

Ušla si u novu vezu

Ulazak u novu vezu svakako je opravdani razlog da se riješiš svih stvari i poklona koje te podsjećaju na bivšeg partnera. Želiš li da tvoja nova veza bude sretna i uspješna, nema smisla čuvati uspomene na nekoga s kim si bila u vezi nekad davno. Sačuvaj samo one stvari koje su ti zaista važne ili su previše vrijedne da bi ih bacila.

Image

Izvor: Giphy

Ti pokloni ti više nisu važni

Bez obzira na to je li riječ o bezveznim poklonima ili pak stvarima koje za tebe više nemaju nikakvo značenje, uspomene koje više nisu relevantne najbolje je odbaciti. Nema smisla da u svom životnom prostoru držiš stvari koje nemaju nikakve veze s tvojim trenutnim životom.

Image
Foto: Pexels

Vrijeme je da kreneš dalje

Koliko god ti je možda teško oprostiti se s fizičkim podsjetnicima na vezu s bivšim, odbacivanjem tih stvari sama ćeš sebi omogućiti da kreneš dalje. To je jedina zdrava opcija. Ako je došlo do prekida, za to vrlo vjerojatno postoje opravdani razlozi pa je najbolje prošlost ostaviti tamo gdje joj je mjesto. Pomiri se s gubitkom i kreni u novu životnu fazu.  

Image
Foto: Pexels