Ljubavni trokut

Moralna dilema: Treba li ljubavnica ikad reći ženi da je suprug vara?

Treba li 'druga žena' ikad razotkriti aferu i reći istinu primarnoj partnerici? Prevarena žena, bivša ljubavnica i bračna terapeutkinja objasnile su svoje strane

profimedia-0361019883.jpg
Foto: Profimedia

Šest mjeseci nakon vjenčanja 2006. godine, spisateljica Tracy Schorn primila je vrlo neočekivani poziv od vrlo neočekivane osobe: ljubavnice njenog muža.

Žena je prosiktala: "Kladim se da se pitaš gdje ti je muž. On je sa mnom", prisjetila se autorica knjige 'Leave a Cheater, Gain a Life: The Chump Lady’s Survival Guide' glasa s druge strane linije koji joj je govorio.

Image

Zašto nikada ne bi trebala imati aferu s oženjenim muškarcem

Dok je druga žena prenijela više detalja o aferi - čak se hvalila da je raskinula muškarčev raniji brak - Tracy se trudila prihvatiti sve. "Onda sam ženi preko telefona rekla: 'O moj Bože, nadam se da nisam trudna.' Nakon što je to čula, briznula je u plač. Bilo je nadrealno, u najmanju ruku", rekla je Tracy za HuffPost.

Prije nego što je završio razgovor, Tracy se zahvalila drugoj ženi na pozivu. "Bila je toksična osoba, ali sam i dalje zahvalna što mi je rekla, čak i ako njezini motivi nisu bili čisti", rekla je autorica. "Trebalo mi je neko vrijeme da sve prihvatim, ali sam ga ostavila."

shimmer fallback

Njezino iskustvo ističe moralnu dilemu za ljude koji su imali afere s muškarcima i ženama u dugotrajnim vezama: treba li reći istinu njihovom primarnom partneru? Je li to priča koju oni trebaju ispričati ili je samo želja da sve otkriju primarnom partneru?

"Prije nego što se javite primarnom partneru, važno je razmotriti je li afera bila jednokratna ili trajna, duboko povezana veza", rekla je Megan Fleming, psihologinja i bračna terapeutkinja iz New Yorka.

"Ako su afere u prošlosti, a druga osoba je sada predana svom braku, savjetovala bih da se ne otkriva", rekla je. "Čuvanje te tajne je bolno, ali kako ja to vidim, moglo bi uništiti vezu koju je par već nastavio obnavljati ako bacite informacije u krilo supružnika."

S tom se dilemom prije nekoliko godina suočila spisateljica i nekadašnja ljubavnica Kate Rose. U to je vrijeme imala punu podršku svog ljubavnika da učini sve što je smatrala ispravnim. Naposljetku, to je zadržala za sebe.

"Bili smo zajedno dvije godine i nisam htjela donositi tuđe odluke za njih", rekla je za HuffPost. "Nisam htjela prisiliti svog ljubavnika ni na što niti iznevjeriti povjerenje koje smo izgradili. Prepustila sam njemu iskrenost i otkrivanje afere. Uostalom, njegov odnos je bio taj koji je bio pogođen. Mislila sam da treba biti njegov izbor da bude iskren, a ne moj."

shimmer fallback

Važno je da drugi muškarac ili žena razmotre svoje motive za otkrivanje afere, naglasila je Alicia H. Clark, psihologinja iz Washingtona. Ponekad, nakon što su odbačeni ili odgurnuti, partneri u aferi žele uzvratiti udarac ili povratiti moć otkrivanjem odnosa. To im rijetko ide u prilog, istaknula je.

"Možda biste željeli progovoriti kako biste kaznili svog ljubavnika što je ostao s partnerom ili tražite neku razinu legitimiteta za vezu koja je predugo živjela u sjeni ili je odbačena", rekla je. "Nažalost, takva otkrića rijetko donose zadovoljstvo i mogu imati suprotne rezultate."

Ponekad želja za otkrivanjem doista dolazi iz mjesta dobre namjere, rekla je Fleming. To bi mogao biti motiv ako je afera bila kratkotrajna ili partner u aferi nije imao pojma da je njihov ljubavnik u monogamnoj vezi.

"S jednom od mojih oženjenih klijentica, muž je upoznao žene na Twitteru i započeo stalne razgovore o seksu sve dok jedna od tih žena nije došla do njegove žene", rekao je terapeutkinja. "Žena je u mailu rekla: 'Mislila sam da biste željeli znati, kao što bih ja htjela znati'."

shimmer fallback

Otkriće je poljuljalo brak para - onda ga je učinilo jačim. "Bila je to kriza u njihovom braku, ali ja uvijek kažem da je kriza prilika", rekla je Fleming. "Bila je to prilika za razgovore koje nisu vodili i istražiti koje potrebe i želje nisu zadovoljene za oboje. Otkrivanje je zapravo na kraju bilo od pomoći", rekla je terapeutkinja i dodala da je ovaj par danas u sretnom braku.

Tracy Schorn s početka članka, koja je pokrenula svoj blog Chump Lady nakon što je na kraju napustila svog nevjernog supruga, rekla je da gotovo uvijek savjetuje ljubavnicima u aferi da budu iskreni i da se jave primarnim partnerima.

"Osim ako doista niste znali da su u braku, bili ste strana u uroti protiv te osobe", rekla je. "To je seksualno ponižavajuće. Nisu pristali da budu prevareni. Najmanje što možete učiniti je vratiti im malo dostojanstva i reći istinu."

Rose, ranije spomenuta bivša ljubavnica, smatra da nijedna afera nije ista i da niti jedan savjet ne može koristiti onima u takvim situacijama. Ipak, Rose savjetuje ljubavnicima u aferi da pažljivo razmotre svoje namjere kada otkrivaju aferu drugom supružniku. Neće dobro završiti ako se druga osoba nada da će prekinuti partnerov brak i dobiti novi početak za svoju vezu.

"Ako ste u situaciji u kojoj ste vi druga žena i mislite da će vaš partner pobjeći k vama u zagrljaj ako kažete njegovoj supruzi, nažalost - varate se", rekla je. "Ljubav ne funkcionira tako."

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.