Tjelovježba može značajno utjecati na libido, istražile smo sve o tome

Do sada već svi znamo koliko tjelovježba utječe na naše zdravlje, no jesi li znala da jednako snažno utječe i na tvoju seksualnu želju?

Tjelovježba može značajno utjecati na libido, istražile smo sve o tome

Tjelovježba je pored pravilne prehrane najvažnija stvar za naše zdravlje. Čini nas pokretnijima, fleksibilnijima i izdržljivijima, a kako bi održali zdrav rad organizma potrebno nam je samo 20-ak minuta tjelovježbe dnevno. No osim na zdravlje, nova istraživanja pokazala su da tjelovježba ima utjecaj i na naš libido.    

Image

Utječu li godišnja doba na seksualni nagon i želju? Definitivno da, a evo i kako


Studije su pokazale da redovna tjelovježba može poboljšati naš seksualni život, pojačati seksualnu želju, ali i smanjiti šansu pojave bilo kakve boli za vrijeme samog odnosa. Kako bi se u ove tvrdnje uvjerile, istražile smo kako točno tjelovježba može pomoći našem seksualnom životu, na što obratiti pažnju i koliko je tjelovježbe potrebno kako bi osjetila najveći efekt.

Image

(Foto: Unsplash)


U nastavku donosimo četiri odlične 'nuspojave' vježbanja koje će ti preporoditi seksualni život, ali i jednu stvar na koju trebaš pripaziti kako ovaj prekrasni benefit ne bi prerastao u problem.

Pripremi svoj najbolji outfit za tjelovježbu jer garantiramo da ćeš nakon ovog članka posegnuti za prostirkom za jogu ili članskom iskaznicom za obližnji fitness studio. 

Seks ti se čini privlačnijim


Istraživanja pokazuju da tjelovježba ima gotovo instantni efekt na tvoj libido. Već 20 minuta lagane kardio tjelovježbe poput plivanja, trčanja ili bicikliranje u tebi lakše pobuđuje seksualnu želju. 

Kako se tjelovježbom poboljšava cirkulacija krvi, više krvi kruži i našim reproduktivnim sustavom koji postaje osjetljiviji na podražaje čak 150 posto. Vrhunac ovog efekta osjetit ćeš 15 do 30 minuta nakon tjelovježbe zato poslije treninga iskoristi vrijeme pametno. 

Crunch Ab GIF from Crunch GIFs

Tijelom kruži više hormona


Kada vježbamo ne rade samo naši mišići nego i hormoni. Tijekom tjelovježbe mijenja se razina hormona poput kortizola, estrogena, prolaktina, oksitocina i testosterona koji igraju veliku ulogu u našem raspoloženju, ali i seksualnom životu. 

Koliko god da nam se neka vježba činila teškom, nezanimljivom ili napornom, svaki fizički napor potaknut će tvoje tijelo da luči serotonin od kojeg ćeš biti veselija, opuštenija i samim time više raspoložena za igrice pod plahtama. 

Sexy Workout GIF from Sexy GIFs

Tijelo se priprema za odnos


Tjelovježba znatno utječe na tvoju kondiciju, fleksibilnost i čvrstoću mišića što su poželjne karakteristike kada je u pitanju seks. Ne samo da ćeš moći duže uživati u odnosu nego će i tvoje tijelo biti spremno za razne vrste eksperimentiranja s partnerom. Zato su vježbe koje će najbolje utjecati na libido joga i pilates.

A kada je u pitanju partner, tjelovježba će uvelike pomoći i njemu, ne samo s fleksibilnošću nego i cirkulacijom. Dobra cirkulacija krvi u muškom tijelu znači i duži te kvalitetniji seks. 

Yoga GIF from Yoga GIFs

Samopouzdanje raste


Redovito vježbanje nema samo utjecaj na tvoje fizičko zdravlje nego i mentalno. Kako primjećuješ da je tvoje tijelo zdravije, bolje odgovara na podražaje i u njemu se osjećaš dobro, tako će rasti i tvoje samopouzdanje. 

Svi znamo koliko je samopouzdanje važno kada su u pitanju seksualni odnosi. Kada si zadovoljna sa sobom i svojim tijelom, lakše ćeš se posvetiti užitku i partneru bez razmišljanja o svojim nedostacima i fizičkim manama. 

Beyonce GIF from Yougotthis GIFs

Nemoj pretjerivati


Kao i sa svime u životu, i s tjelovježbom možemo pretjerati. Nemoj si postaviti previsoke ciljeve kada je u pitanju fizički izgled jer tada nećeš moći uživati u napretku koji ostvaruješ nego ćeš samo biti fokusirana na krajnji rezultat. 

Opuštenost i zadovoljstvo samom sobom najbolji su recept za dobar seks, a sve ostalo se može popraviti. Jednom kada se osjećaš sigurna u sebe i voliš svoje tijelo kakvo je, tek tada ćeš moći u potpunosti uživati u seksualnom odnosu više nego ikada prije. 

Im Pretty Confident About All Of This GIF from Imprettyconfidentabout GIFs