JEDNOSTAVNO JE

Tajna dobrog intimnog života u dugoj vezi i braku

Ispunjen seksualni život nekad ne dolazi sam od sebe. Ako ste dugo zajedno, nije neobično da ponestane strasti ili da iskre ne frcaju kao prije. No tada situaciju nemojte prepustiti slučaju nego vodite računa o ovim pravilima i otkrijte tajnu dobrog seksa

profimedia-0280531965.jpg
Foto: Profimedia

Bračni savjetnici učestalo se susreću s istim problemom. Parovi u tridesetim i četrdesetim godinama, žale se da im je seksualni život uspavan i pitaju se kako kod nekih starijih parova iskra i dalje frca. Ovaj primjer jedan je od dokaza da starija dob ne znači automatski manje seksa niti da strast mora zamrijeti.

Redovita spolna aktivnost za većinu je preduvjet zdrave veze, no što se dogodi primijetimo li da u krevetu nema toliko strasti i kompatibilnosti? Kako spriječiti da se jedna ili obje strane osjećaju nezadovoljeno?

Image
Seksualna želja

Muči te nizak libido? Probaj usvojiti ove navike

Iako se često zanosimo tim da u savršenoj vezi i braku seks mora biti besprijekoran, u praksi to nekad nije tako. Da, kemija će možda biti postojana, razumjet ćete se intelektualno, podržavati se i poštovati, no seks i dalje može zakazati. Jedno može, ali i ne mora automatski podrazumijevati drugo. Seks zaista može biti prostor zabave, istraživanja i razumijevanja i kao takav ne treba uvijek biti isti ili dosadan samo zato što se dugo znate. Nekad par dođe do faze kad uvidi da želi nešto promijeniti.

I što onda učiniti? Pa, dosta toga. Ne trebate se prepustiti slučaju nego poduzeti jedan (ili sve) od ovih koraka. Čak i ako se trenutno nalaziš u odnosu s kojem si u potpunosti zadovoljna, ove tri točke dobro je imati na umu. Upravo one vode do zdravog seksualnog života i nisu nikakav tabu. Život nije bajka i normalno je da nam nekad ne ide sve po planu. Dajte si vremena i priliku.

Budi svoj/a - iskrena i otvorena

Strast je super i ona uglavnom jest preduvjet dobrog seksa. Mislimo da strastvene igrice, u kojemu su obje strane sretne i zadovoljne, dolaze same od sebe i da se o tome nema što razgovarati. Netočno - spolni odnosi nisu rezervirani samo za dirty talk, već i za razgovore o granicama, onome što ti odgovara, odnosne ne odgovara...

Partner ne treba iz rukava izvlačiti sve znanje svijeta niti bi trebao znati koji dodir ti paše, a koji ne. Uostalom, naše se preferencije mogu mijenjati kako upoznajemo sebe pa je najbolje biti iskren i otvoren. Jer ako niste, može se dogoditi da jedna strana, recimo, voli sasvim drugačiju vrstu predigre od druge.

Image

Šutnja o svojim željama i potrebama ishodište je daljnjih problema i nesporazuma. Ne želiš valjda da ti partner u dugoj vezi kaže: 'Čekaj, ja sam mislio da tebi to odgovara' ili da jedan od vas bude nezadovoljan cjelokupnim iskustvom? To, naravno, ne vrijedi samo za duge veze i brakove nego i za one odnose koji su tek na početku. Treba uživati, a ne se pretvarati ili činiti nešto što zapravo i ne bismo željeli.

Razgovor i samo razgovor!

Preduvjet buđenja strasti jest razgovor. Razgovor je osnova svega. Bilo da se s partnerom znaš tri mjeseca ili 30 godina, treba razgovarati o svojim osjećajima, željama i potrebama. Treba se međusobno poznavati i biti svjestan da se ljudi mijenjaju. Seks s 23 i 43 godine definitivno ne treba biti isti, ali niti treba biti dosadan. Možemo sada pisati o tome kako probuditi strast - provoditi vrijeme zajedno, uvesti novotarije i posvetiti se jedno drugom, no opet, razgovor je prvi korak boljeg razumijevanja sebe. A onda i seksualnosti.

Često se misli da razgovor uništava spontanost - a što je seks bez spontanosti? - no to baš i nije tako. Tek kad znaš što odgovara tebi, a onda i tvom partneru te to iskomunicirate, vaš će seksualni život biti za stepenicu bolji - ako ne i više. Gledaj to ovako: ne možete si pročitati misli pa zašto ne razgovarati? Prisnost, povjerenje i otvorenost tu su glavni.

Image
Foto: Profimedia

Dopustite si grešku

Ne zavaravaj se mišlju da u seksualnom životu sve uvijek treba biti savršeno. Romantična glazba, svijeće, vrhunac... - da, divno je kad se sve to posloži, no sasvim je normalno da seksualni život bude manje filmski i više spontan. Nespretan, drugačiji, kraći ili dulji - ma kakav god vi poželite. I tijekom seksa možete komunicirati, prekinuti ga ako vi to želite, početi se smijati... i sve je to u redu. Isto vrijedi i za oživljavanje strasti. Svaki par mora naći svoj način ponovnog povezivanja, osvijestiti da nisu jedini s tim problemom i pokušati ga riješiti na obostrano zadovoljstvo.

Image
Foto: Profimedia

Tek kad ste sigurni da ste u svojoj vezi ili braku primijenili ova tri pravila, možete promišljati o daljnim koracima i ponovno se zbližavati.

Pogledaj video: Kao biti sretan?