Probudite strast

Nema rok trajanja: Sve što trebaš znati o seksu u 50-ima, 60-ima i 70-ima

Za užitak, pa tako i onaj seksualni, nikada nisi prestara. Tijelo se mijenja s godinama, a time i pravila igre. Upoznaj se s njima i dosegni neke nove vrhunce

pexels-kampus-production-8170289.jpg
Foto: Pexels

To što si u šestom, sedmom ili pak osmom desetljeću života ne znači da se moraš zadovoljiti mrvicama u spavaćoj sobi ili, još gore, zauvijek se odreći seksa. "Seks nema rok trajanja", ističe seksualna edukatorica Joan Price iz Kalifornije, koja je napisala pet knjiga o seksu za starije osobe.

Image
Počasti ga najboljim orgazmom na svijetu

10 seksi trikova uz koje će njegov orgazam biti još bolji i intenzivniji

"Rješenje se krije u tome da proširiš ideju o tome što je dobar seks. Poznajem puno zrelijih osoba koje kažu da imaju najbolji seks ikad jer ne definiraju usko što je seks. Postoji toliko mnogo načina za uživanje u seksualnom odnosu", objašnjava ona za portal AARP.

Image
Foto: Pexels

Izazovi koji se tiču seksa nakon 50-te, najčešće su uzrokovani suhoćom vagine, slabom erekcijom ili izostankom iste te niskim libidom. Također, tu su i artritis, bolna leđa, problemi sa zglobovima te ostala zdravstvena stanja tipična za ljude u godinama. No, za gotovo svaki problem postoji rješenje. Drugim riječima, uživati u seksu možeš čitav život, bez obzira na dob. Evo kako.

Seks u 50-ima

Ovo je izazovno desetljeće kada je seks u pitanju, osobito ženama. Menopauza mijenja pravila igre i vrijeme je da ih prihvatiš, prilagodiš se i upoznaš novu sebe kako bi punim plućima mogla uživati u životu. Kada je o seksu riječ, 50-te za mnoge žene znače bolne snošaje zbog suhoće vagine te manjak libida. I jedno i drugo uzrokovano je manjom razinom spolnih hormona u tijelu. U prosjeku menopauza nastupa u 51. godini. Suhoća rodnice i nizak libido često postaju problemi — što dovodi do razlike u želji među partnerima koji mogu ugroziti seksualnu intimnost. Naime, u svojim 50-ima, većina muškaraca još uvijek se osjeća potentno i snažno, iako mnogi mogu primijetiti da njihova erekcija nije tako čvrsta kao što je nekada bila. Razlog je manja razina testosterona.

Lubrikant i vaginalna estrogenska krema od velike su pomoći ženama u ovom periodu života. I manjak seksualne želje može se "izliječiti". Price predlaže prakticiranje potenciranog uzbuđenja, onog koje je potaknuto fizičkim dodirom, a ne oslanjanjem na spontanu, hormonsku želju.​

"Ako si dozvolite da uživate u zadovoljstvu polaganog fizičkog uzbuđenja dodirom ili drugim vrstama stimulacije, rodit će se i želja. Uz pomoć ovog malog trika, u seksu možete uživati doživotno", objašnjava ona.

Image
Foto: Pexels

Seks u 60-ima

Poteškoće sa seksom koje se prirodno pojavljuju s godinama mogu u potpunosti uništiti seksualni život, ako o njima ti i partner ne razgovarate. Ako ste prestali razgovarati o seksu prije 60-te, vjerojatno ste ga prestali i prakticirati. Stoga prije svega potenciraj razgovor, a onda i seks.

​U svojim 60-ima mnogi se muškarci suočavaju s izazovima erekcije, zbog čega mogu će zazirati od seksa. “Ne žele započeti ono što ne mogu završiti”, kaže za spomenuti portal urolog Abraham Morgentaler, autor knjige Istina o muškarcima i seksu: Intimne tajne iz liječničke ordinacije. Uobičajeno rješenje su tablete za potenciju, koje Morgentaler naziva nekima od "najproučavanijih pilula na planetu".

Lijekovi se mogu ubrizgati izravno u penis prije samog odnosa. "Zvuči strašno, ali zapravo nije", dodaj urolog. Erekcije obično traju od 20 minuta do dva sata. Druge opcije uključuju vakuumska pomagala, kirurške zahvate i suvremen tretmane koji uključuju energiju ultrazvučnih valova te injekcije plazme.

Žene u ovoj dobi i dalje mogu osjećati suhoću vagine, manjak libida i probleme koji zbog istih proizlaze, no već su se naučile nositi s njima.

Image
Foto: Pexels

Seks u 70-ima

​Možda će te ovo iznenaditi, no mnogi parovi koji su zagazili u osmo desetljeće života, ako su i dalje seksualno aktivni, u seksu uživaju više, nego kada su bili mlađi.
“Ako nekoga u 70-ima pitate što misli pod seksom, često će dati primjere seksa koji ne uključuje snošaj", objašnjava Price. “Izbacite snošaj iz seksa i vidjet ćete da postoji mnogo, mnogo načina na koje možete pružiti i primiti seksualno zadovoljstvo.", dodaje ona.

​Više od dvije trećine muškaraca u 70-ima poteškoća s erekcijom - ali to ne znači da ne mogu doživjeti orgazam. Erekcije možda nisu tako jake, ali još uvijek imamo mogućnost doživjeti orgazam bez nje. Većina muškaraca to ne zna.

​Postizanje ili održavanje erekcije može postati izazov, a rješenja su lijekovi koje će liječnik propisati, injekcije i suplementi testosterona. Tu su i seksualna pomagala i igračke, primjerice vibratori, koji će pomoći ženi da doživi orgazam, bez obzira na godine.

Image
Foto: Pexels