Loša veza

Prepoznaj ih na vrijeme: 6 suptilnih znakova verbalnog zlostavljanja

Vrlo je uobičajeno da zlostavljači pokušavaju učiniti sve kako bi se druga strana osjećala loše zbog sebe, a često će takve rečenice suptilno ubacivati u razgovor

profimedia-0339620307.jpg
Foto: Profimedia.hr

Kad govorimo o zlostavljanju uvijek prvo pomislimo na fizičko i često zaboravimo kako verbalno zlostavljanje ima istu težinu i može biti jako agresivno. Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da je verbalno zlostavljanje jednako štetno kao i fizičko jer može uzrokovati nisko samopoštovanje i depresiju.

Image
Pet ključnih savjeta

Reci zbogom lošim vezama: Kako prestati uvijek iznova birati pogrešne muškarce?

"Verbalno zlostavljanje ima različite oblike poput uvreda, vikanja, posramljivanja, ponižavanja, vrijeđanja i slično. Sve što drugu osobu stavlja u negativne osjećaje", objašnjava Kyle Zrenchik, bračni i obiteljski terapeut, za Insider.com. Ovaj problem nije rijedak i vrlo često se događa u romantičnim vezama, čak 47 posto žena i 47 posto muškaraca je iskusilo emotivno zlostavljanje i agresiju od strane intimnog partnera. No ova vrsta zlostavljanja je često vrlo skrivena i ljudi ne mogu odmah detektirati o čemu se točno radi. Sve započinje suptilnim znakovima i negativnim emocijama i zato je vrlo važno znati što je verbalno zlostavljanje odonosno koji su njegovi znakovi.

Ponižavanje i uništavanje samopoštovanja

Vrlo je uobičajeno da verbalno zlostavljači pokušavaju učiniti sve kako bi se druga strana osjećala loše zbog sebe. Postoje uobičajene izjave u ovakvim slučajevima.

"Ništa ne vrijediš."
"Zbunjena si."
"Nikome nisi važna, ni meni."
"Odvratna si."
"Ti si luda."

Verbalni zlostavljače će izgovarati ovakve rečenice jer žele uništiti osjećaj vrijednosti kod druge osobe kako bi je zadržali u nasilnoj vezi. "Ako osoba ima nisko samopoštovanje onda će je druga strana puno lakše kontrolirati, a žrtva će tolerirati ovakvo ponašanje", objašnjava Zrenchik.

Image
Foto: Unsplash

Manipuliranje

Zlostavljač koristi manipulativne izjave kako bi prinudio osobu da čini ono što želi ili nametnuo osjećaj krivnju. Rečenice poput "Ako me stvarno voliš ostat ćeš kod kuće umjesto da izađeš s prijateljima" ili "Nećeš nikome reći za ovo ako me voliš" samo su neki primjeri kako riječi mogu izazvati osjećaš krivnje ili nametnuti osobi da se osjeća loše ili da čini nešto što ne želi.

Image
Foto: Unsplash

Prijetnje o prekidu veze

Zlostavljači će često govoriti ovakve riječi, čak će stalno prijetiti da će prekinuti vezu, posebno ako druga strana ne želi učiniti nešto po njihovoj volji. Na primjer, vrlo su česte prijetnje "ostavit ću te ako ovo ne učiniš" i to će kod žrtve izvazvati strah zbog kojeg će sve učiniti. "Rečenice s 'ako ili onda' govore se kako bi uplašile žrtvu i prisilile ju da ostane u vezi i pod kontrolom", objašnjava bračna i obiteljska terapeutkinja Christie Kederian.

Image
Foto: Unsplash

Uvjeravanje osobe da je glupa ili luda

Jedna od glavnih taktika verbalnih zlostavljača je uvjeravanje druge osobe da je glupa, luda i da treba posumnjati u sebe. Ponekad čak i u vlastitu stvarnost. Prema profesorici i obiteljskoj terapeutkinji Elizabeth Jarquin postoji nekoliko vrsta ovakvog ponašanja:

  • kada zlostavljač pokušava uvjeriti žrtvu da su njezini osjećaji ili misli krivi
  • kada zlostavljač podcjenjuje osobu i govori joj je li sigurna u ono što govori i osjeća, pita se je li to istina
Image
Foto: Unsplash

Osoba ne može govoriti ili izražavati svoje mišljenje

Zlostavljač možda neće drugoj osobi dozvoliti da govori. "Općenito zlostavljač neće dozvoliti drugoj osobi da komunicira s njom. Činit će ovakve stvari u odnosu kako bi preuzeo kontrolu nad izražavanjem i glasom druge osobe", objašnjava Jarquin. Ako jedna strana u odnosu nema priliku izraziti svoje mišljenje ili zauzeti se za sebe očito se radi o neravnoteži moći.

Image
Foto: Unsplash

Ignoriranje

Zlostavljač može na nekoliko načina zlostavljati; uz puno riječi, ali ne mora uopće koristiti riječi. Ignoriranje osobe je zadržavanje moći na svojoj strani, a druga strana će osjećati kao da je loša i da ju se omalovažava. Istraživanja su potvrdila su ovo uobičajeni načini zlostavljanja odnosno jedan partner odbija razgovarati s drugim kako bi ga kaznio ili povrijedio.

Image
Foto: Unsplash