Užitak i zdravlje

5 važnih stvari koje trebaš znati o analnom seksu

Analni seks je mnogim parovima veliki užitak, no jedino je važno znati na što se sve treba paziti tijekom i nakon seksa kako bi se sačuvalo zdravlje i povećao užitak

profimedia-0775479268.jpg
Foto: Profimedia.hr

Vrlo je važno otvoreno razgovarati o svim područjima seksa, tako i analnom seksu, jer se time ruše različiti tabui i što je najvažnije čuva zdravlje. Upravo je analni seks vrlo često okruženom velom tajni, čak i sramom. Naravno sve je to nepotrebno i važno je istovremeno uživati i paziti na zdravlje. "U području anusa vrlo je bogata opskrba krvlju, a slojevi tkiva su relativno tanki. Vagina je zaštićena zbog pH i bakterijama dok je anorektalna regija zaštićena samo otvorom i potrebno je biti oprezan", objašnjava ginekologinja Afriye Amerson.

Image
Seks bez obaveza

Ležerni seks u 40-ima: Sva pravila kojih se moraš pridržavati

Upravo zbog toga je važno znati kako se treba zaštititi tijekom analnog seksa. Kako dalje objašnjavaju potrebno je činiti vrlo jednostavne stvari redovito i paziti ako se dogode neke promjene na tijelu.

S analnog na vaginalni seks

Naravno da se poze mijenjaju tijekom seksa i da se može dogoditi da par nakon vaginalnog seksa poželi analni seks. No važno je uvijek prije penetracije odnosno analnog seksa staviti kondom. Kako je objasnila liječnica Toyia James-Stevenson za Woman's Health možda će na trenutak to zaustaviti uzbuđenje, ali će se na taj način smanjiti rizik od spolno prenosivih bolesti i zaštiti vaginalno područje od bakterija poput Escherichia coli (E. coli) koja može uzrokovati različite infekcije.

shimmer fallback

Lubrikanti su obvezni

Obično se za analni seks preporučuju silikonski lubrikanti jer su izdržljiviji. No za razliku od vodenih, oni se teže čiste s tijela pa je potrebno puno više vremena kako bi se tijelo opralo. Seksualna terapeutkinja Vanessa Marin savjetuje da par uvijek ima vlažne maramice ili da se nakon seks koristi tuš. I nikada se ne smije zaboraviti da je važno kako se briše intimno područje, nikada se ne briše odostraga prema naprijed.

shimmer fallback

Veća mogućnost vjetrova

Naravno da tijelo drugačije reagira na analni seks i žena se može osjećati drugačije, ali može čak i biti glasnija. Postoji jedna zabavna činjenica, mišići sfinkteri (koji zatvaraju otvor) mogu biti opušteni nakon analnog seksa, a onda možda nećeš moći kontrolirati nalete vjetrova. No radi se samo o zraku koji je ostao zarobljen u tijelu tijekom penetracije pa se oslobađa nakon seksa.

shimmer fallback

Slabljenje mišića

"Učestali analni seks može dovesti do slabljenja mišića analnog otvora što može povećati rizik od inkontinencije crijeva (nemogućnost kontrole nad pražnjenjem crijeva)", objašnjava Amerson. No stručnjaci kažu da postoji rješenje odnosno da treba izvoditi Kegelove vježbe. "Kegelove vježbe su stvorene kako bi stegnuli mišići dna zdjelice, a studije pokazuju da se mogu stegnuti i mišiće oko analnog sfinktera", objašnjava stručnjakinja Jennifer Wider.

shimmer fallback

Tkivo se može oštetiti

"Budući da analni otvor nije biološki napravljen za penetraciju mišićna vlakna se mogu oštetiti zajedno s krvnim žilama i drugim slojevima tkiva", objašnjava ginekologinja Afriye Amerson. Također liječnica Jennifer Wider dodaje da je normalno malo krvarenje nakon analnog seksa jer se obično dogode pukotine na tkivu. No ako se pojavi dugotrajno krvarenje, ranice oko anusa ili iscjedak onda se treba javiti liječniku i provjeriti je li sve u redu.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.