Nezahvalna pozicija

Ako si se našla u ulozi 'druge' žene, o ovome moraš razmisliti

Što zapravo znači biti „druga“ ili ljubavnica? Može li takva veza uopće funkcionirati tako da ljubavnica bude zadovoljna? Ako si već odlučila biti u toj ulozi, bilo bi bolje da znaš neke stvari

freestocks-gMQBphWUMQ0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Prvo pravilo za vezu s oženjenim muškarcem jest: nikada ne bi trebala biti u vezi s oženjenim muškarcem! S tim bismo mogli započeti te odmah i završiti ovu temu, no kako se tog pravila mnoge žene ne drže, malo ćemo se zadubiti u sve dubioze veza s oženjenim muškarcima kako bi i ti, ako si u takvoj vezi, možda ipak razsmilila o tome treba li ti to u životu, koje su prednosti, a koje mane takvog odnosa.  

Image

Evo zašto se nikada ne bi trebala vratiti partneru koji te prevario

Dakle, da za početak odmah razjasnimo – takav odnos većinom nije bio u planu niti jednoj ženi. Ali se dogodio. Zaljubila si se u oženjenog muškarca i odjednom ušla u skupinu najprezrenijih žena otkad je svijeta - a to su ljubavnice. On ti se kune da te voli i čini ti se da vaša veza ide punim jedrima naprijed: seks je eksplozivan, srce ti udara kao ludo svaki put kad se na zaslonu mobitela pojavi obavijest o njegovoj poruci... Šteta samo što su taj seks, zavodljive večere, poruke i pozivi mogući samo u kratkim vremenskim periodima.

I to njegovim jer ti svoje vrijeme provodiš čekajući: čekajući da se javi, da dođe k tebi, da ostavi suprugu... Pa, ako baš ustraješ u toj ulozi, evo savjeta kako živjeti i preživjeti vezu s oženjenim muškarcem.

Budi svjesna da ćeš najvjerojatnije zauvijek ostati samo ona „druga“

„Hvala ti što postojiš, divno mi je s tobom, volim te, ali...moram požuriti, supruga bi se svakog trenutka mogla vratiti kući i pitati se gdje sam.” Da, to je modus operandi preljubnika koji se gotovo nikada ne mijenja, čak i kad se povremena avantura pretvori u pravu, paralelnu vezu. Kada stvari pogledamo statistički, može se zaključiti da se muškarci puno lakše prilagođavaju na „sjedenje na dvije stolice“ nego žene. I, opet statistički gledano, vrlo se rijetko događa da oženjeni muškarac napusti suprugu i započne novi život s ljubavnicom. Samo 13 posto svih ljubavnica završi kao nova supruga, sve ostale ostaju samo veza sa strane. Zato je važno da se ne obmanjuješ. Budi realna i prilagodi svoja očekivanja.

Nauči se zadovoljiti s malim stvarima

Odlučiš li biti u vezi s oženjenim muškarcem, bit ćeš prisiljena naučiti kako uživati doslovno u sitnicama jer bi u protivnom mogla postati vječno nezadovoljna. Ne možeš ga nazvati kad to poželiš, a još manje ga vidjeti kad poželiš, ne možeš otići s njim na večeru u omiljeni restoran jer bi vas netko tko vas poznaje mogao vidjeti, i tako unedogled.... Iako je ono što je zabranjeno često intrigantno pa čak i uzbudljivo, na duži vremenski rok skrivanje može postati prilično veliki teret koji ćeš sve teže podnositi. Biti ljubavnica oženjenog čovjeka znači živjeti u stalnom stanju neizvjesnosti te u velikoj fizičkoj i emocionalnoj usamljenosti. Prije nego što nastaviš takvu vezu, zapitaj se jesi li sigura da je to ono što želiš i misliš li da ćeš to moći podnijeti.

Zapitaj se zašto ne ostavi suprugu

Nema sumnje da te voli, zar ne? To ti stalno ponavlja i pokazuje riječima, sitnim gestama, ali i obećanjima. A obećanje svih obećanja je, naravno, to da će ostaviti suprugu kako bi bio s tobom. Govori to odlučno i najavljuje, ali zašto to onda ne čini? U većini slučajeva odgovor je „zato što nikada niti nije imao namjeru zaista ostaviti suprugu”. Njemu odgovara ova situacija: s jedne strane ima suprugu koja mu ipak jamči ugodnu i umirujuću rutinu na kakvu je navikao, a s druge strane ima tebe koja mu pružaš sladak okus zabranjenog voća i sve one emocije koje se obično imaju samo na početku veze, prije nego što nastupi monotonija svakodnevice. Osim toga, zar očekuješ od njega da se tako lako odrekne uživanja u činjenici da se za njega bore i da ga žele dvije žene?

Možeš li mu zaista vjerovati?

Vaša tajna veza nužno sa sobom povlači gomilu laži i obmana. Kako bi mogao provoditi vrijeme s tobom, tvoj ljubavnik mora izmišljati laži i izgovore svojoj supruzi te pronalaziti sve moguće načine da opravda kasne dolaske s posla ili dvodnevno izbivanje od kuće. Ukratko, mora biti veliki i jako dobar lažov ako to uspijeva duže vrijeme. Zašto misliš da muškarac koji je u stanju tjednima, mjesecima, a ponekad čak i godinama varati suprugu i lagati joj ne bi mogao to činiti i tebi?

Živi svoj život s njim ili bez njega

Biti u vezi s oženjenim muškarcem znači biti uvijek na raspolaganju, u svakom trenutku kad se on uspije osloboditi obiteljskih ili poslovnih obaveza da bi navratio k tebi. Čak i kad ti u posljednji trenutak javi da dolazi. Živjeti tako znači da moraš svaku obavezu, hobi ili zabavu staviti na stranu jer bi se u suprotnom moglo dogoditi da te ne zatekne spremnu i onakvu kakvu te jedino poznaje i voli: u seksi donjem rublju i ogrtaču, mirišljavu, podatnu i raspoloženu. To što si se možda odrekla svega što ti je važno i u čemu uživaš moglo bi ti se vratiti poput bumeranga jednom kad ta veza završi. Stoga, nastavi živjeti svoj život i čini sve ono što ti pruža zadovoljstvo, čak i po cijenu da ne budeš slobodna ili spremna onda kad se on javi. Budeš li se usredotočila na sebe, to će ti pomoći da budeš objektivnija prema vašoj vezi i da shvatiš želiš li zaista i dalje biti samo ljubavnica. Ili možda ipak zaslužuješ biti s muškarcem za kojeg ćeš biti jedna i jedina, na danjoj svjetlosti, u centru grada i gdje god ili kad god poželiš.

Jesi li sigurna da ti cijela ta situacija uopće u životu treba?

To je pitanje koje moraš postaviti sebi. Osim svih onih karakteristika zbog kojih si za njim izgubila glavu, psiholozi tvrde da postoje još dva ključna faktora koja pružaju osjećaj zadovoljstva ljubavnicama: osjećaj uzbuđenja zbog uživanja u „zabranjenom voću” i uvjerenost da su bolje od one druge, odnosno od supruge, a to itekako povećava njihovo samopouzdanje. Ako si mu privlačnija od žene koju je oženio, to znači da si ljepša, seksepilnija i da više zaslužuješ ljubav, zar ne? Možda sada misliš tako, ali to zadovoljstvo je kratkog vijeka. Gotovo sve ljubavnice, nakon nekog vremena, počinju mrziti tu svoju ulogu u pozadini i čeznu za time da mogu slobodno uživati u svojoj ljubavi. No to je vrlo rijetko kraj kakav dočekaju žene koje su u vezama s oženjenim muškarcima. Zaviri duboko u svoju dušu i zapitaj se čini li te veza s njim zaista tako sretnom i hoće li te takva veza činiti sretnom godinama, u budućnosti? Odgovor je vrlo vjerojatno – ne.