Što sad?

Znakovi da te ON ne poštuje - i kako si pomoći

Brak nije uvijek lagan. Znala si da će biti uspona i padova, svađa i sitnih razmirica, ali nikada nisi mislila da te čovjek kojeg voliš neće poštovati, a biti u braku ili u vezi bez uzajamnog poštovanja ostavlja duboke ožiljke

people-gbe336a999_1920.jpg
Foto: Pixabay

Jedva si čekala da kažeš sudbonosno DA muškarcu za kojeg smatraš da je stvoren za tebe. Ceremonija je završila i započeo je vaš zajednički život. Znala si da će biti uspona i padova, svađa i sitnih razmirica, ali nikada nisi mislila da te čovjek kojeg voliš neće poštovati. Biti u braku u kojem te muškarac ne cijeni ostavlja trajne i duboke ožiljke. Svakim omalovažavanjem tvoje samopouzdanje pada i postoji šansa se nađeš u nezavidnoj situaciji u kojoj gubiš najvrjedniju stvar - sebe, a zapravo se trebaš riješiti njega.

Brojni su znakovi da te tvoj partner ne cijeni dovoljno, i da te svojim postupcima omalovažava. Mi ti donosimo neke od njih i savjete kako da se zaštitiš od ponašanja koje će ti dugoročno jako naštetiti

Image
Težak period

Suptilni znakovi da je brak završio (nije ih uvijek lako priznati)

Ogovara te

Ovo je bitan znak da te tvoj suprug ne poštuje. Ako te ogovara pred drugima znači da mu i nije stalo do tebe. Iznositi ružne stvari o osobi koju 'voliš' nije baš način izražavanja poštovanja. Neovisno o tome smeta li ga tvoja težina, mišljenje ili odabir večere, osjećaj je kao da imaš cjelodnevni negativni glas koji je konstantno u tvome domu i tvojoj glavi. Ovakav stalni negativni utjecaj može ozbiljno utjecati na tvoje emocionalno stanje, stoga mu se moraš suprotstaviti. Mirno i staloženo mu reci da ovakvo ponašanje nećeš i ne možeš tolerirati.

shimmer fallback

Nisi mu prioritet

Ako mu nikada, ali baš nikada tvoje potrebe nisu na prvom mjestu definitivno te ne cijeni. Normalno je da smo svi zauzeti u neko vrijeme i ne stignemo ispuniti baš svaku partnerovu želju i potrebu, ali ako se tvoj partner nikada ne potrudi da ti ugodi i sama znaš da tu nešto ne valja. U braku bi obje strane trebale biti jednake, bez pozicije šefa i podanika. Istina je da su žene malo pažljivije i više vole ugađati svojim frajerima. Nitko ne kaže da tvoj muškarac svaki dan treba dočekati s cvijećem i večerom, ali biti u braku bez imalo pažnje ravno je ludosti. Ako njemu nije stalo, teško da to možeš promijeniti.

shimmer fallback

Rijetko ti pomaže

Ako si primijetila da tvoj suprug ne mrda prstom ni na najmanji kućanski poslić, a ti držiš četiri zida kuće, kuhaš, pereš, peglaš i nemaš puno vremena za sebe, vrijeme je da se zapitaš ima li smisla biti sluškinja? Nema. Ali za početak možeš promijeniti taktiku. Frajeri vole biti superheroji koji pomažu cijevi u nevolji. Pokušaj samo promijeniti retoriku i promatraj hoće li stvari krenuti na bolje.

shimmer fallback

Ne zanima ga tvoje mišljenje

Ljudi obično žele znati mišljenje onih koje vole i cijene, ako ga uopće ne zanima što imaš za reći o bitnim životnim stvarima, ušli ste u tužnu fazu zajedničkog života kada bi trebali ozbiljno porazgovarati što dalje.

shimmer fallback

Zavodi druge žene

Brak bi trebao značiti i međusobnu predanost. Osim ako nemate formu 'otvorenog braka' u kojem ste se dogovorili da viđate druge ljude, nema opravdanog razloga zašto bi on zavodio druge žene. Ako sumnjaš da flertuje okolo, bilo da ti to otvoreno prizna ili sakriva, u vašoj vezi kronično nedostaje poštovanja. I to s njegove strane. Zašto ostati u braku u kojem te partner toliko degradira.

shimmer fallback

Ne zanimaju ga tvoji osjećaji i potrebe

Baš kao što zanemaruje tvoje mišljenje i postignuća, jednako ga nije briga za tvoje osjećaje i potrebe. Bilo da trebaš savjet, utjehu ili samo razgovor, on je potpuno nezainteresiran. Izgleda da se negdje izgubila karika između vas dvoje i treba vas ponovo spojiti (ako je to moguće). Ako ga poštuješ, voliš, ako se osjeća korisnim i poštovanim ali te i dalje ne cijeni, razmisli ima li smisla ostati u takvom odnosu.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.