Može li se voljeti bezuvjetno?

Kako ćeš prepoznati pravu i bezuvjetnu ljubav? Upravo po ovim znakovima

Bezuvjetna ljubav je naklonost i strast prema drugome bez uvjeta i ograničenja i temelj je za održavanje duge i stabilne veze

pexels-gabriel-bastelli-1759823.jpeg
Foto: Pexels

Što znači bezuvjetna ljubav? iako je to jedan od 'ideala' kojima u odnosima svi težimo, najprije moramo shvatiti značenje tih riječi. Voljeti nekoga bezuvjetno znači bez uvjeta i ograničenja, potpuno i apsolutno.

Image
Njemu više nije stalo

Znakovi koji pokazuju da je tvoj partner izgubio interes za vaš odnos

Ljubav za svakoga znači nešto drugačije, a podrazumijeva cijeli spektar različitih emocija, emocionalnih stanja i stavova. Ljubav se može odnositi na naklonost, strast ili snažnu privlačnost prema nekome, a može značiti i osjećaj osobne privrženosti.

Neki ljubav izražavaju kao ljubaznost, suosjećanje i privrženost. Za druge je to nesebična, odana i dobronamjerna briga o drugome. Sve to izražava se putem fizičkih, emocionalnih i romantičnih osjećaja prema drugoj osobi. 

Image

Izvor: Giphy

Prema tome, bezuvjetna ljubav je naklonost i strast prema drugome bez uvjeta i ograničenja. Bez obzira na definiciju, činjenica je da je bezuvjetna ljubav temelj za održavanje duge i stabilne veze. No kako prepoznati je li ona uistinu prisutna u odnosu?

U nastavku ti otkrivamo 5 znakova bezuvjetne ljubavi po kojima ćeš prepoznati da te partner uistinu voli i da je vaša ljubav stvarna.

Ljubav bez ograničenja

Prava i stvarna ljubav izražena je slobodno, bez ograničenja. Voljeti bez uvjeta i ograničenja je konačna ljubav. To podrazumijeva da oba partnera u odnosu mogu biti ono što jesu i da niti jedan od njih ne mora kontrolirati onog drugog za ispunjenje svojih potreba. Bezuvjetna ljubav je autentična i održiva te omogućuje svakoj osobi u odnosu da ima svoj prostor – za iskustvo, stvaranje i rast – pojedinačno i zajedno. Želja za kontrolom u odnosu stvara destruktivno okruženje i vodi u propast. Ako se ljubav izražava uz neke uvjete, iza toga najčešće stoji nesigurnost. Bezuvjetna ljubav podrazumijeva zajedništvo, a ne moć nad drugim.

Image

Prisutno je i davanje i primanje s obje strane

Ljubav je puno više od samog osjećaja ili emocije. Ona znači i svjesno djelovanje i donošenje pravih izbora. To podrazumijeva spremnost da se pruži ljubav i suosjećanje, uz prihvaćanje i uvažavanje partnera i svega onoga što čini njegov karakter. Zdrav odnos je fer partnerstvo i iziskuje zdrave granice, a to znači da je prisutno i davanje i primanje i s jedne i druge strane. Važno je da osoba voli sebe jer onda će moći lakše davati i primati ljubav od drugoga.

Image
Foto: Pexels

Nema osuđivanja

Osuđivanje je uskraćivanje ljubavi. Kada osuđujemo drugoga, to znači da nismo spremni prihvatiti ga onakvog kakav je. Čak i u trenucima frustracije ili svađa u vezi važno je nastojati riješiti probleme uz suosjećanje i ljubav za drugu osobu. U zdravom odnosu u kojem partneri vole jedno drugo ne bi trebalo biti prostora za prosuđivanje i ogorčenost.

Image
Foto: Pexels

Ljubav i privrženost su prisutne na dnevnoj bazi

Važno je razviti naviku i praksu svakodnevnog izražavanja ljubavi – prema sebi i prema drugima. Kad je riječ o praksi pružanja ljubaznosti, trebali bismo biti kreativni, spontani i radosni. Počni prakticirati zahvalnost na dnevnoj bazi jer će to pozitivno utjecati na tvoj život i na sve tvoje odnose. Samo izražavanje zahvalnosti i uvažavanje drugih donosi radost svima.

Image
Foto: Pexels

Međusobno poštovanje i otvorena komunikacija

Otvorena i iskrena komunikacija te međusobno poštovanje temelji su na kojima se gradi zdrav odnos. Sposobnost otvorene komunikacije s partnerom bez potrebe da ga osuđuješ izraz je bezuvjetne ljubavi. Spremnost na razumijevanje druge strane i rad na pronalasku rješenja koje će koristiti i tebi i tvom partneru pokazuju da je vaša ljubav iskrena, stvarna i bezuvjetna.

Image
Foto: Unsplash