Ubrzaj proces oporavka

SOS za slomljeno srce: 5 stvari koje trebaš napraviti nakon prekida

Bol zbog prekida veze nije nešto što se može zaliječiti preko noći, ali psiholozi savjetuju da probaš s ovih 5 produktivnih stvari koje će tvom srcu pomoći da brže zacijeli

profimedia-0808170070.jpg
Foto: profimedia.hr

Nakon što prođemo bolan prekid potpuno je prirodno da je jedino što želimo zavući se pod dekicu s velikom kutijom sladoleda. No iako je prepuštanje samosažalijevanju i patnji zbog takvog traumatičnog događaja uobičajeno, moguće je u tome pretjerati. Kako znati da je vrijeme da se otuširaš, urediš, izađeš iz kuće i pronađeš produktivne načine za suočavanje s prekidom?

Image
Zdraviji odnos

Uče iz tuđih pogrešaka: Ove rečenice terapeuti nikada ne govore u svojim vezama

"Morate si dopustiti vrijeme potrebno za osjećaje i njihovo zacjeljivanje, ali stvari postaju loše kada previše pasivnosti utječe na vaš posao, zdravlje i opću dobrobit. Ako se noću budite u panici, ne možete spavati, jesti i usredotočiti se na posao - a kolege, prijatelji ili obitelj to primjećuju - tada ste ušli u opasnu zonu samosažaljenja koja može dovesti do depresije ako ništa ne poduzmete s tim u vezi", upozorava Lisa Concepcion, stručnjakinja za veze i osnivačica LoveQuest Coachinga.

Image

Drugima riječima, previše vremena i energije utrošeno na tugovanje i analiziranje prošlosti je nezdravo jer nas sprječava u tome da krenemo naprijed. Zato je vrlo važno pronaći druge, pozitivne načine za suočavanje s ovom situacijom. Evo 5 stvari koje možeš napraviti nakon prekida i koje će ti u konačnici pomoći da se osjećaš bolje:

Počni pisati dnevnik

Psiholozi i inače preporučuju praksu redovitog pisanja dnevnika, a osobito u situacijama kao što je ova. Naime, kad osjetiš da te negativne i tjeskobne misli i osjećaji preplavljuju, umjesto da se predaš samosažaljenju, uzmi u ruke bilježnicu i olovku i kreni zapisivati što ti se događa. Na taj ćeš način ove emocije i misli fizički izbaciti iz glave pa je manja vjerojatnost da će te zaskočiti nespremnu tijekom dana (ili noći).

Image

Druži se s dragim osobama

Kad prekinemo s nekim s kim smo provodili mnogo vremena bit će to neminovno uznemirujuće i stresno iskustvo — pogotovo zato što je tvoj sada bivši partner netko na koga si se vrlo vjerojatno puno oslanjala u svakom smislu. Zato je u ovom trenutku bitno okružiti se prijateljima i obitelji kako bi se prisjetila da tvoj partner nije jedina osoba koja ti može pružiti podršku i dati ti ljubav.

"Budite s ljudima koji te bezuvjetno vole. To pomaže jer će vam dati osjećaj ljubavi i pripadnosti koji nam često nedostaju nakon prekida", predlaže Varsha Mathur, savjetnica za ljubavne veze i osnivačica KnowingLuxe Coachinga.

Image

Postani volonterka

Kad tvoj privatni život zapadne u probleme i postane izvor negativnih emocija, najbolje što možeš učiniti jest tu energiju usmjeriti u nešto pozitivno - na primjer, pomaganje drugima. Naime, kad činimo da drugima bude bolje, automatski se i sami počinjemo osjećati dobro - to je jedna od čarolija humanitarnog rada i volontiranja.

"Volontiranje i davanje svog vremena pomažući drugima u prihvatilištu za beskućnike ili u nekoj dobrotvornoj organizaciji koja treba dodatan par ruku uvijek je način dobar da skrenete misli s loših stvari. Osim toga tako možete upoznati nove ljude i osjetiti zajedničku energiju, kao i energiju vaših dobrih djela", kaže Susan Trombetti, američka stručnjakinja za ljubavne odnose koja je spojila mnoge slavne parove.

Image

Vježbaj, vježbaj, vježbaj

Ako osjećaš intenzivne emocije kao što su bijes i zamjeranje, treninzi bi ti mogli biti od velike pomoći da kanaliziraš negativu i pri tom učiniš nešto dobro za svoje tijelo i psihu. Ako nisi za teretanu, odaberi nešto jednostavno kao što su svakodnevne duže šetnje.

"Brinuti o sebi odlaskom u teretanu, hodanjem ili trčanjem važno je i zdravo. Vježbanje potiče proizvodnju endorfina koji vam omogućuje da se osjećate dobro, a to je upravo sada neophodno", pojašnjava Trombetti.

Image

Pronađi novi hobi

Bez obzira na to jesi li se odlučila vratiti nekom starom, zaboravljenom hobiju ili ćeš započeti nešto sasvim novo, imati hobi izvrstan i produktivan je način za distrakciju misli nakon rastanka.

Prekid ne možemo preboljeti preko noći, ali što više budeš usredotočena na sebe i radiš stvari koje te čine sretnom, moći ćeš čak i ako ponekad budeš osjećala tugu, rasti i učiti iz ove situacije te ćeš u konačnici postati bolja verzija same sebe. Onda kad jednom budeš opet spremna za dejtanje, osjećat ćeš se zadovoljno i samopouzdano jer ćeš znati da možeš biti sretna i solo pa ćeš neopterećeno uživati u pronalaženju nove ljubavi.

Image