Anorgazmija

Ne možeš postići vrhunac? Ovo je sedam glavnih 'krivaca'

Doći do vrhunca u seksu, posebno za žene, nije nimalo lako, a postoji nekoliko razloga koji to još više otežavaju. U nastavku saznaj sve o njima, ali i savjete kako si pomoći

nick-karvounis-Yzkw8FlAbfk-unsplash.jpg

Za mnoge ljude, cilj je seksa postići orgazam, pa može biti vrlo frustrirajuće ako se upustiš u seksualni odnos i otkriješ da ne možeš doći do vrhunca. Ovaj fenomen je poznat kao anorgazmija, može se dogoditi i kod muškaraca i žena, a uzroci tome mogu biti razni - od onih psihičkih do onih fizičkih.

Image
Mmmmmm!

Lakše do vrhunca: Poze u kojima ćeš brže postići užitak

Nemogućnost orgazma može biti posljedica nuspojava antidepresiva, lijekova za krvni tlak i još mnogo toga, a seksualna trauma i sram također mogu stvoriti negativne osjećaje oko seksa koji mogu spriječiti orgazam. Osim toga, stavljanje previše naglaska na orgazam može stvoriti pritisak koji te sprječava da doživiš vrhunac.

Image
Foto: Unsplash

Sve su ovo samo neki od razloga zbog kojih ne možeš postići orgazam, a u nastavku smo izdvojile njih ukupno sedam, ali i kako ih riješiti. No, važno je zapamtiti - u seksu treba uživati i opustiti se, a orgazam ne mora biti krajnji cilj. Cilj je da i ti i partner uživate, a kada oboje budete dovoljno opušteni i bezbrižni, orgazmi će doći sami od sebe.

Stres i tjeskoba

Ako si pod stresom ili se osjećaš tjeskobno, velika je vjerojatnost da se tada ne osjećaš povezano sa svojim tijelom, što može dovesti do problema s orgazmom, za Insider kaže certificirana seksualna terapeutkinja Michelle Herzog. Osim mentalne smetnje i nepotpune prisutnosti tijekom seksualnog odnosa, postoji i fiziološki aspekt koji također može omesti užitak. Stres može utjecati na protok krvi, što može spriječiti dotok krvi u genitalije, zbog čega je manja vjerojatnost da ćeš doživjeti orgazam, kaže Herzog.

Image
Foto: Unsplash

Kako bi si pomogla, Herzog savjetuje da prije seksa imaš "self-care" rutinu - bilo da je to meditacija, slušanje umirujuće glazbe ili senzualna masaža od partnera. Osim toga, vježbe disanja tijekom seksa mogu ti pomoći da se usredotočiš na sadašnji trenutak i uživaš u vlastitom užitku. Također, komunikacija s partnerom je od ključne važnosti - ako si previše zaokupljena svojim mislima, reci mu da ti treba pauza od nekoliko minuta.

Preveliko naglašavanje važnosti orgazma

Iako su orgazmi nevjerojatni, stavljanje previše naglaska na orgazam može napraviti suprotan učinak. Herzog kaže da ponekad, što se više stresiraš zbog dostizanja vrhunca, manja je vjerojatnost da će se to dogoditi. To može pridonijeti stresu i tjeskobi, smanjujući vjerojatnost da doživiš orgazam. Osim toga, ako se fokusiraš na to da je orgazam krajnji cilj, nećeš se moći fokusirati na cjelokupni užitak seksa.

Image
Foto: Unsplash

Umjesto da gledaš na orgazam kao na glavni cilj seksa, nastoj staviti veći naglasak na cjelokupno seksualno iskustvo i užitak općenito. Herzog kaže da se možeš svjesno usredotočiti na osjećaje koje doživljavaš i uživati u užitku koji osjećaš umjesto da razmišljaš o tome kako bi seks "trebao" izgledati.

Seksualni sram

Herzog kaže da negativne asocijacije na seks ili seksualnost nekome mogu otežati orgazam. Jedan veliki krivac je sram vezan uz religiju, kaže Herzog. Na primjer, ako si odrasla u obitelji vjernika koja te naučila da su seks i zadovoljstvo nešto čega se treba sramiti, to može biti nešto što je internalizirano i može utjecati na tebe čak i u odrasloj dobi, sprječavajući da doživiš vrhunac.

Image
Foto: Unsplash

Potrudi se da se odmakneš od negativnih asocijacija koje vežeš sa seksom i postaneš otvorena za nova razmišljanja. A na kraju krajeva, od velike pomoći može ti biti i seksualni terapeut, koji će ti pomoći da se riješiš seksualnog srama i prigrliš svoju seksualnost.

Seksualna trauma

Ako si prošla bilo koju vrstu seksualne traume, poput seksualnog napada ili silovanja, to može negativno utjecati na tvoje cjelokupno seksualno iskustvo, od uzbuđenja do orgazma. Kod ljudi koji su doživjeli neku vrstu seksualne traume postoji veća vjerojatnost da će imati seksualne probleme, za razliku od onih koji nisu, za Insider kaže seksualna terapeutkinja Natasha Helfer. To je zbog toga što se tijelo i mozak drže tih traumatskih iskustava, što zasigurno može poremetiti užitak.

Image
Foto: Unsplash

Seksualnu traumu ne treba zanemariti niti odgurnuti u stranu. Helfer kaže da bi trebala potražiti stručnu pomoć i obratiti se terapeutu koji je informiran o traumi kako bi mogla početi rješavati svoju traumu i poboljšati ne samo svoj seksualni život nego i život u cjelini.

Nedovoljno uzbuđenje ili stimulacija

Ako nisi dovoljno uzbuđena ili stimulirana, to može utjecati na tvoj seksualni užitak u cjelini, uključujući i sposobnost orgazma. To posebno može biti problem za žene, jer Herzog kaže da može potrajati i do 20 minuta da dođu do potpunog uzbuđenja. Osim toga, za mnoge žene sam penetrativni seks nije dovoljan za orgazam. Naime, istraživanje iz 2017. pokazalo je da je samo 18,4 posto ispitanih žena reklo da im je seksualni odnos dovoljan za postizanje orgazma, a 36,6 posto njih je reklo da je stimulacija klitorisa neophodna kako bi doživjele orgazam tijekom seksa.

Image
Foto: Unsplash

Preuzmi kontrolu nad vlastitim orgazmom komunicirajući svoje potrebe svom partneru, kaže Herzog. To može značiti da mu kažeš da ti treba više vremena za predigru prije nego što se upustite u seks ili da tražiš od njega da te dodiruje onako kako ti najbolje odgovara. A ako još uvijek imaš problema s orgazmom zbog neadekvatne stimulacije, ili ako jednostavno želiš začiniti stvari, u seks uključi seksualne igračke kao što je vibrator kako bi povećala svoje šanse za orgazam.

Nuspojave lijekova

Određeni lijekovi mogu ometati seksualnu funkciju, uključujući uzbuđenje i sposobnost orgazma, kaže Herzog. Ona kaže da postoje neke uobičajene vrste lijekova koje mogu biti krivci, poput antidepresiva, antipsihotika i lijekova za snižavanje krvnog tlaka. Herzog kaže da nikada ne bi trebala samo prestati uzimati lijekove koji su ti propisani, već da trebaš razgovarati sa svojim liječnikom. On ti može prepisati drugačiji lijek ili dozu.

Image
Foto: Unsplash

Zdravstvena stanja

Različita medicinska stanja koja utječu i na mentalno i na fizičko zdravlje mogu doprinijeti seksualnoj disfunkciji, u rasponu od libida do sposobnosti orgazma. To uključuje neke psihičke poremećaje, poput poremećaja anksioznosti, PTSP-a, depresije i opsesivno-kompulzivnog poremećaja, ali i neka tjelesna zdravstvena stanja, poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa.

Image
Foto: Unsplash

Ako imaš ili misliš da bi mogla imati bilo koje od ovih stanja, važno je da razgovaraš o svojim simptomima, uključujući anorgazmiju, sa svojim liječnikom. On će te uputiti na sve dodatne preglede i postaviti dijagnozu kako bi mogla primiti adekvatno liječenje i, posljedično, povećati si šanse za orgazmima.