Riješi ga se na vrijeme

Razotkrij ga u tri koraka: Ovi znakovi otkrivaju narcisa

Obasipa te pažnjom i imaš osjećaj da je sto posto unutra, odnosno da je skroz predan vašoj vezi. I je - dok mu ne dosadiš. Tada s nevjerojatnom lakoćom prelazi na svoj novi plijen, drugu djevojku, a ti ostaješ povrijeđena i u šoku

pexels-pixabay-532220.jpg

Zgodan je, drži do sebe, šarmantan je pa čak i karizmatičan. Obasipa te pažnjom i misliš da si pronašla premiju, no ipak, ponekad ti ga je previše? Možda je preosjetljiv i teško podnosi kritiku ili pak neprestano govori samo o sebi ili ti neprestano uskače u riječ i uopće te ne sluša?

Na svakom koraku nailaziš na upozorenja, no samu sebe uvjeravaš da si prestroga prema njemu i ne želiš si priznati da si se zaljubila u narcisa. Na poslijetku, svi smo ponekad sebični, zar ne? No, postoji razlika između povremene sebičnosti koja može biti rezultat briga koje nas pritišću, nezrelosti ili jednostavno osobnosti kao takve i narcističkog poremećaja. Prema definiciji, narcistički poremećaj osobnosti je onaj u kojem ljudi imaju pretjeran osjećaj vlastite važnosti, intenzivnu i neprestanu potrebu da kod okoline izazivaju divljenje te nedostatak empatije prema drugima. Ispod ove pompozne vanjštine krije se kronični manjak samopoštovanja i samopouzdanja što se ogleda u teškom podnošenju čak i najmanje kritike.

Image
Foto: Pexels
Image
Ponekad ljubav nije dovoljna

Bliži li se vaša veza kraju? Ovi suptilni znakovi to otkrivaju


Bez obzira na sve navedeno, velika je mogućnost da se u narcisa fatalno zaljubiš. Početak romantične veze s njim uvijek je savršen, on se trudi i nastoji svim silama prikazati u savršenom izdanju, a leptirići u tvom trbuhu divljaju. Obasipa te pažnjom i imaš osjećaj da je sto posto unutra, odnosno da je skroz predan vašoj vezi. I je - dok mu ne dosadiš. Tada s nevjerojatnom lakoćom prelazi na svoj novi plijen, drugu djevojku, a ti ostaješ povrijeđena i u šoku. Kako ti se ovakav scenarij ne bi dogodio, u nastavku otkrij koji to znakovi jasno ukazuju na osobu s narcističkim poremećajem osobnosti i na vrijeme se makni od takvog frajera.

Ne poštuje pravila niti granice

Upravo ova osobina djelomice ga čini zabavnim, a vrijeme provedeno s njime uzbudljivim. Koliko god ti se činilo romantičnim to što je uzeo "suvenir" iz restorana u kojem ste bili na prvome spoju pa ti ga poklonio kao uspomenu, ovo može ukazivati na to da imaš posla s narcisom. Također, može ti se činiti simpatičnim kada ti nenajavljen bane na vrata ili ti postavi bezbroj pitanja koja smatraš preintimnima, ali ti je drago da se zanima za tebe. Sve one situacije u kojima imaš osjećaj da se na neki način moraš braniti, ukazuju na to da je ugrožen tvoj privatni prostor, odnosno da su prijeđene granice. A karakteristika nepoštivanja tuđih granica svojstvena je osobama s narcističkim poremećajem.

Image
Foto: Pexels

Sebi je najvažniji

Narcisi su zaljubljeni prvenstveno u sebe i svu svoju energiju usmjerit će na to da se drugima predstave u savršenom izdanju te da ih očaraju. Narcis će izgledati sjajno, dobro zarađivati, truditi se oko tebe, biti obrazovan i s manirama, u svakom segmentu života nastojat će biti besprijekoran, no ispod svega toga vrišti njegova potreba da bude bolji od ostalih. Sve što radi motivirano je samo time da bude najbolji.

Image
Foto: Pexels

Učinit će te centrom svijeta pa nestati

Kao što smo već spomenule na početku, glavna karakteristika narcisa je ta da ćeš se kraj njega u jednom trenutku osjećati kao centar svijeta, a u drugom ćeš biti ostavljena te će se njemu izgubiti svaki trag. Osnažit će ti samopouzdanje svojom pažnjom i brojnim komplimentima, no čim te osvoji i čim osjeti dosadu, otići će glavom bez obzira i pronaći drugu žrtvu. Ono što je bitno da zapamtiš je činjenica kako se ovdje ne radi o tebi, već o njemu. Nisi za ništa kriva i u biti trebaš biti sretna da se maknuo od tebe.

Image
Foto: Pexels