Razlika između sviđanja i zaljubljenosti

Pojam zaljubljenosti na prvi pogled poznat je svima, ali se ne koristi uvijek ispravno. Naime, nekada se ne radi o zaljubljenosti, već o sviđanju na prvi pogled. Može zvučati kao nebitna sitnica, ali ova dva stanja se međusobno prilično razlikuju.

Razlika između sviđanja i zaljubljenosti

Razlika ne mora biti primjetna. I u jednom i u drugom slučaju s osobom koja vam se sviđa željet ćete provoditi dosta vremena, da na razna mjesta idete zajedno, uživat ćete u zajedničkim slavljima, lako se, recimo, može dogoditi da zajedno dočekate Novu godinu, iako ste se relativno nedavno upoznali. U oba slučaja, onima sa strane ćete djelovati kao simpatičan par. Ipak, vi ćete se osjećati drugačije.

Kod zaljubljenosti na prvi pogled, vama se neka osoba svidi, ali i na nju projektirate željene osobine i fantazije – i nesvjesni ste da to činite, pa tu osobu smatrate idealnom. Ta osoba vam se bezrezervno sviđa, čak i njene mane koje uočite vam djeluju slatko i simpatično i niste u stanju napraviti distancu.

Kod sviđanja na prvi pogled stvari su nešto drugačije. Ta osoba vam se svidjela već na prvi pogled, da, ali to sviđanje uzimate s rezervom i u stanju ste napraviti distancu. U stanju ste da, recimo, primijetite mane te osobe, i one vam neće biti slatke (što ne znači da će vas nužno odbiti od te osobe – zbog zadržane sposobnosti racionalnog razmišljanja, u stanju ste odrediti jesu li su to mane koje možete prihvatiti).

Daljnji razvoj veza započetih zaljubljivanjem ili sviđanjem na prvi pogled može dovesti do istog ishoda – do ljubavi i dugog zajedničkog života. U slučaju da je počelo zaljubljenošću, stvari će ići malo burnije, jer će se proći kroz fazu gubljenja iluzija, dok će ono što je započeto sviđanjem ići mirnije. Ne može se reći da je neki od ovih početaka bolji od onog drugog – samo su različiti, svaki ima svoje prednosti i mane, a oba mogu dovesti do sreće.