Razbijamo mitove

Nema akcije pod plahtama? Evo što se događa s tvojim tijelom

Periodi bez seksa mogu trajati jako dugo i ustvari je dosta nezahvalno govoriti o tome što je dugo, a što kratko kada je riječ o seksu

profimedia-0366963434.jpg
Foto: Profimedia.hr

Postoje različiti periodi u životu. U nekima od njih si seksualno aktivna, dok ti u drugima uopće nije do seksa. Puno stvari utječe na to kakvi su ti seksualni apetiti, među ostalima i tvoja životna dob i situacija u kojoj se nalaziš. Ako si zabrinuta, pretrpana obvezama i nešto te muči, teško da će ti biti do akcije pod plahtama, a kad se zaljubiš nema toga što će ti ugasiti želju.

shimmer fallback

Periodi bez seksa mogu trajati jako dugo i ustvari je dosta nezahvalno govoriti o tome što je dugo, a što kratko kada je riječ o seksu. To je vrlo individualno. U dugim vezama ljudi se u pravilu manje seksaju, nego što su to činili na početku. Neki se ne seksaju uopće. Taj su segment života potpuno prekrižili.

Je li dobro živjeti bez seksa? U nastavku ti otkrivamo nekoliko mitova i istina o tome što manjak seksa čini tvome tijelu i psihi.

POGLEDAJ VIDEO: Bušimo najveće mitove o seksu

Slabi libido

Što se manje seksaš to će ti se manje seksati. Ovo je istina. Ukoliko nemaš seksualne odnose neko vrijeme, vrlo vjerojatno više na seks ni ne misliš. No, to ne znači da se više nikada nećeš seksati. Dovoljan je tek jedan podražaj izvana, netko tko će ti rasplamsati maštu i probuditi leptiriće u trbuhu. No, i sasvim je normalno da s godinama seksualna želja slabi, osobito ako si u dugogogdišnjoj vezi. Ipak, o tome razgovaraj s partnerom da vidiš jeste li na istoj valnoj duljini.

shimmer fallback

Utjecaj na psihu

Seks kao takav ima odlično djelovanje na psihu, ako je pritom i redoviti još bolje. Jača imunitet, snižava krvni tlak, snižava razinu kortizola u tijelu te time smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. No, ukoliko trenutno nemaš aktivan seksualni život, ne brini. Sve navedeno može se postići i na druge načine, kao što su, rekreacija i zdrava prehrana te druženje s ljudima s kojima ti je lijepo.

shimmer fallback

Psihičko zdravlje

Nizak libido može biti problem, ukoliko utječe na tvoje psihičko zdravlje, čini te nesretnom i nesigurnom. U tom slučaju bilo bi dobro da porazgovaraš sa svojim partnerom. Žene koje se nakon duljeg vremena planiraju upustiti u seksualne odnose mogu osjećati nelagodu ili anksioznost, zbog čega bi i seks mogao biti neugodan i bolan. Kako bi nelagodu svele na minimum, bitna je predigra i povjerenje u partnera.

shimmer fallback

Himen

Postoji urbani mit da himen zacijeli ukoliko neko vrijeme nisi seksualno aktivna. I to je točno to - urbani mit, odnosno potpuna neistina. Djevičanstvo gubiš samo jednom. Možda, nakon duljeg vremena apsitiniranja od seksa, imaš osjećaj da je vagina uža, no to je subjektivni dojam kojem pridonosi nelagoda, napetost i stupanj uzbuđenja. Ako si malo nervozna, daj si vremena , koristite lubrikant i pričekajte s penetracijom dok se ne uzbudiš toliko da se osjećaš potpuno uzbuđeno i sremno za seks.

shimmer fallback

Suhoća vagine

Slab libido i manjak seksualnog podražaja dovodi do suhoće vagine a se ženama koje dulje vremena nisu imale seksualne odnose preporučuje se u početku koristiti lubrikant.

Image
Na što obratiti pažnju

10 vaginalnih problema koje bi uvijek trebala reći ginekologu

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.