Rak grlića maternice: Prepoznaj na vrijeme simptome koji će ti spasiti život

Prevencija je najbolji lijek i izbog toga je bitno voditi računa o svome tijelu i redovito ići na preglede

Rak grlića maternice: Prepoznaj na vrijeme simptome koji će ti spasiti život

Rak grlića maternice zloćudna je bolest koja pogađa veliki broj žena (svake godine u svijetu od nje umre više od pola milijuna žena), a izlječiv je ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Baš zbog toga ključni su redoviti, preventivni, odlasci ginekologu i uzimanje Papa testa koji će otkriti promjene koje mogu dovesti do ove maligne bolesti te spriječiti njezin razvoj.

Image

4 rana znaka raka jajnika

U nastavku pročitaj koji su simptomi raka grlića maternice i što učiniti kako bi smanjila rizik od obolijevanja.

Rani simptomi

Najveći problem kod ove vrste karcinoma je taj što su rani simptomi neprimjetni pa se on može razvijati, a da toga nisi niti svjesna. Upravo su zato važni preventivni pregledi. Ukoliko primijetiš neki od ovih ranih simptoma, bilo bi dobro da odeš ginekologu:

Image


(FOTO: Pexels)

 • krvarenje između menstruacija
 • krvarenje nakon menopauze
 • bol tijekom seksualnog odnosa
 • neugodan vaginalni miris ili neuobičajeni iscjedak
 • bol u zdjelici

Mogući simptomi uznapredovale bolesti

Ukoliko se rak proširio na okolne organe i tkivo može doći do:

Image


(FOTO: Profimedia.hr)

 • otežanog mokrenja, bolova za vrijeme mokrenja i krvi u urinu
 • tupe boli u donjem dijelu leđa
 • proljeva, boli i krvarenja iz rektuma tijekom velike nužde
 • kroničnog umora, naglog gubitka kilograa i apetita
 • oticanja abdomena, mučnine, povraćanja i zatvora
 • krvarenja tijekom seksualnog odnosa
 • sukrvice u u vaginalnom iscjetku

Papa test

Naravno, spomenuti simptomi ne moraju ukazivati na rak grlića maternice. Postoje brojna druga, manje ozbiljna zdravstvena stanja koja se jednako manifestiraju.

No, ukoliko je ipak riječ o ovoj dijagnozi, važno je ponoviti da je potpuno izlječiva ukoliko se rano otkrije. Za rano otkrivanje raka grlića maternice koristi se Papa test. Riječ je o bezbolnoj i jednostavnoj pretrazi koja se radi tijekom rutinskog ginekološkog pregleda, kod zdravih žena jednom godišnje. Ginekolog uzima vaginalni bris i šalje ga na analizu.

Image


(FOTO: Profimedia.hr)

Humani papiloma virus

Iako Papa test otkriva promjene uzrokovane HPV virusom, čijih nekoliko sojeva mogu biti uzročnici raka grlića maternice, testiranje na HPV može se raditi i odvojeno od Papa testa. Ukoliko si pozitivna na HPV to ne znači da ćeš i oboljeti od ove vrste karcinoma.

Postoji 120 tipova humanih papiloma virusa (HPV), a kao što smo već spomenuli, nekoliko ih može uzrokovati ovu zloćudnu bolest (najčešće tip 16, ali i 18, 31, 33, 35, 45 i 56). Oko 30 ih uzrokuje spolne infekcije, oni najmanje opasni uzrokuju genitalne bradavice.

Za HPV virus postoji i cjepivo koje je najučinkovitije primi li ga djevojka prije stupanja u spolne odnose. 
(FOTO: Pexels)

Kako smanjiti rizik za rak grlića maternice?

Još jednom naglašavamo, najavžniji su redoviti ginekološki pregled. Osim toga, bitno je i odgovorno seksualno ponašanje koje uključuje korištenje kondoma pri spolnom odnosu, ukoliko nemaš stalnog partnera. Isto tako, dobro bi bilo ne mijenjati često seksualne partnere jer promiskuitet podiže rizik od zaraze HPV-om koji pak (određeni sojevi ovog virusa) mogu uzrokovati rak grlića maternice. 

Image


(FOTO: Pexels)

Jačanje imuniteta

Kvalitetna prehrana, redovita rekreacija i izbjegavanje šećera pomoći će ti da ojačaš svoj imunitet, a dobar imunitet znači bolju otpornost na viruse, među kojima je i HPV. Tip 16 i tip 18 ovog virusa uzrokuju oko polovicu raka grlića maternice.

Važno je i održavanje zdrave tjelesne težine te izbjegavanje pušenja. Naime, pušačice imaju veći rizik od nepušačica da obole od ove vrste raka. 

Image


(FOTO: Pexels)