Sasvim normalna pojava

'Prokleta ljubav': Zašto ponekad imamo potrebu javiti se bivšima?

Psiholozi su složni u jednome - normalno je ponekad se željeti javiti bivšim partnerima. Osjećaj da nam neopisivo nedostaju, pogotovo u izvanrednim situacijama kakva je bila cijela prošla godina, je očekivan. Objasnit ćemo ti i zašto

pexels-mikotoraw-3367850.jpg
Foto: Pexels

Neizvjesna budućnost, nova sadašnjost, koronakriza, stalne crne vijesti, potresi i ekonomske teškoće – sve su to faktori koji znatno utječu na stres u posljednjih godinu dana, tj. 15 mjeseci. Uzmimo u obzir taj vanjski faktor, kao i ljudsku potrebu za sigurnošću i ljubavlju, i dobili smo toksični koktel nesigurnosti i emocija zbog kojih se ponekad imamo nesavladivu želju javiti i ponovno povezati s bivšim partnerima. To nije sjajna ideja, ali piholozi tvrde – sasvim je uobičajena.

Stručnjaci naime tvrde da je prirodno žuditi za društvom ljudi do kojih nam je stalo, a u trenucima velikih tjeskoba i stresa posebno smo skloni okretanju sretnim sjećanjima iz prošlosti. Tako nerijetko mnogi posegnu za mobitelom i odluče se javiti bivšim ljubavima – iako im to može donijeti više zla nego koristi.

Želja da kontaktiraš bivšu ljubav nije uvijek loša, budući da se može izroditi iz istinske brige za njihovo zdravlje. No, postoje i drugi razlozi, poput dosade ili želje za seksom. Javljanje bivšim ljubavima može biti u redu sve dok proizlazi iz istinske brige i dok nemaš skrivene motive, tvrde stručnjaci. Također, jako je bitno ne buditi svoju, ali ni tuđu lažnu nadu i uvjeravati se kako je izlaz iz svih problema upravo u zagrljaju te osobe.

shimmer fallback

Psiholozi savjetuju da promisliš je li obzirno javiti se svojim bivšim partnerima sada kada su svi ranjiviji nego inače i hoće li vam dugoročno gledano oboma to koristiti. U nekim slučajevima višak slobodnog vremena, s kojim su se mnogi u protekloj godini suočili, može te navesti da više razmišljaš o prekidima i pogreškama iz prošlosti. Ako se želiš vratiti bivšoj ljubavi promisli jesu li „novo normalno“, karantene i samoizolacije pozitivno utjecale na spoznavanje toga ili su poslužile kao obmana koja te vuče k lošoj vezi.

Tako psiholozi smatraju kako je trenutna želja za kontaktiranjem bivših normalna i očekivana, ali i kako bi ju u većini slučajeva trebalo zatomiti te donošenje bilo kakvih velikih odluka ostaviti za neke mirnije, opuštenije dane. Naime, donošenje velikih odluka u trenucima stresa može se pokazati pogubnim, jer kada smo pod utjecajem emocija ne možemo situaciju racionalno sagledati.

Zato, ako i ti osjećaš „drive“ da pošalješ poruku bivšem, prvo dobro promisli što se promijenilo od prekida i zbog čega misliš da bi vaša veza drugi put bila bolja. Koliko god primamljivo izgledalo, želiš izbjeći situaciju koja će te uzrujati i dugoročno ti naštetiti. Stoga, pamet u glavu, i nemoj se javljati bivšima u stanjima emocionalne rastrojenosti. Ako ipak želiš pokušati obnoviti kontakt, pričekaj za to vrijeme kada ćeš biti mirna i zadovoljna sobom. Šanse da tada tvoj novo-stari ljubavni odnos uspije će biti znatno veće.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.