POVEĆAJ UŽITAK

Prije akcije u spavaćoj sobi pravac kuhinja: evo zašto je važno jesti prije vrućih igrica

Od paljenja svijeća do romantične glazbe za pravo raspoloženje… Novo istraživanje pokazuje da postoji još jedna važna stvar koju bi trebala učiniti prije nego što odeš s partnerom u spavaću sobu - jesti

profimedia-0293960635.jpg
Foto: profimedia.hr

Istraživači sa Sveučilišta u Oslu u svom su istraživanju otkrili nešto zaista zanimljivo. Intimne igrice mogle bi biti puno manje ugodne i zadovoljavajuće ako smo gladni. Kaže se da je ovaj fenomen rezultat utjecaja hormona poznatog kao 'grelin', koji je također poznat kao 'hormon gladi'.

Image
Slobodno se prepusti

Maksimalno uživaj: 5 najboljih poza za 'igrice u krevetu' nakon menopauze

Što je hormon grelin?

Hormon grelin obično se povezuje s regulacijom apetita. To je hormon koji uglavnom proizvode i oslobađaju stanice u želucu, ali ga u malim količinama oslobađa i tanko crijevo, gušterača i mozak. Često se naziva 'hormonom gladi' jer stimulira apetit, povećava unos hrane i potiče skladištenje masti. Neke prethodne studije povezale su grelin s brojnim drugim 'aktivnostima', na primjer pokusne je miševe potaknuo da piju više alkohola i povećao motivaciju za samoinjektiranje heroina kod štakora.

Utječe li grelin i na zadovoljstvo dodira?

Istraživački tim pod vodstvom Danielle Pfabigan odlučio je otkriti utječe li hormon i na užitak dodira. Šezdeset sudionika zamoljeno je da dođe u laboratorij na testiranje dva odvojena dana. Prvog dana sudionici su stigli u 15 sati nakon što su postili od 9 ujutro, a zatim su dobili tekući obrok i bananu. I drugi dan su postili sve dok nisu stigli, ali ovaj put nisu dobili hranu.

Image
Foto: Pexels

Rezultati krvnih pretraga pokazali su da se razina grelina smanjila na dan obroka, dok je ostala visoka na dan 'posta'. Oba su dana sudionicima nježno milovane noge različitim brzinama te je istovremeno praćena njihova moždana aktivnost. Sudionici su zamoljeni da ocijene intenzitet ugode dodira.

Rezultati su otkrili da su dodiri ocijenjeni nešto ugodnijima u dane obroka nego u dane posta, iako je taj učinak bio mali (samo dva posto). Unatoč ovom malom postotku, ovo je važno otkriće koje svjedoči o djelovanju grelina, piše Zadovoljna.si.

Stručnjaci kažu da bi to moglo značiti kako dodir radi ugode, poput opuštajuće masaže, ima pozitivniji učinak nakon obroka nego na prazan želudac. Ovo otkriće naglašava složenost veze između hormona, hrane i osjetilne percepcije. Grelin, hormon gladi, očito ima širi utjecaj na naša iskustva nego što se dosad mislilo.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO OBLIKOVATI STRAŽNJICU