Ti to možeš

Kako dalje? Pet koraka za lakše preživljavanje prekida veze

Iskustvo prekida veze uglavnom je neugodno iskustvo. No tad je važno dopustiti si proživjeti i ovladati emocijama. Tek tada možemo – kako volimo reći – prema nekome 'isključiti' osjećaje

profimedia-0499133732.jpg
Foto: Profimedia.hr

Trenutak u kojem ti partner kaže da 'više ne ide' i da misli da je bolje da svatko krene svojim putem jedan je od najbolnijih u životu. Prekid ne doživljavaju svi isto pa će nekima trebati duže, a nekima kraće da ga prebole. Duljina vaše veze i razlozi zbog kojih je puknula također utječu na proces preboljenja. No, većina će vijest o prekidu dočekati s nevjericom.

U prvi će mah uvjeravati sami sebe da je sve u redu, da su krivo čuli ili se braniti time da ih partner i dalje voli – čak i kad je jasno da to više nije slučaj. Nijekanjem da ste prekinuli tvoj se mozak pokušava zaštititi od boli. Zapravo, kad god čujemo neku lošu vijest, uslijedi ista reakcija – šok i nevjerica.

Image
Nova ljubav

7 znakova da si spremna na novu vezu nakon bolnog prekida

Nakon početne reakcije, mogla bi osjetiti ljutnju, no već tad je važno nastojati razumjeti zašto se prekid dogodio – posebice ako je on bio najbolja opcija u tom trenutku. Važno se ne zanositi iskrivljenom i idealiziranom slikom situacije. I dok neke u danima i tjednima nakon prekida prati ljutnja i ogorčenost, drugi se pitaju kako da ga zaborave.

Kako da 'isključe' osjećaje prema nekome kome više nije stalo? Danima razmišljaju samo o tom prekidu i najmanja ih sitnica prisjeti na bivšeg partnera. Nekoliko je načina kako se nositi s emocijama nakon prekida. Oporavak će trajati određeno vrijeme i sasvim je normalno da te prožimaju različite misli i osjećaji.

Image
Foto: Unsplash

Evo nekoliko savjeta.

'Proživi' emocije

U jednom trenutku bi dala sve kako bi 'vratila' svog bivšeg partnera, a u drugi si mah tužna ili ogorčena? Ljubavni prekid budi različite emocije i tad treba naći strategije koje će ti pomoći da se smiriš. Možda misliš da će ti ljutita objava na društvenim mrežama ili slanje poruka bivšem partneru popraviti stvari, ali stvarnost je drugačija. Koliko god da ti bilo teško, nastoji izbjeći kompulzivno ponašanje i mahnite činove jer će ti oni samo otežati proces preboljenja. Umjesto toga, pokušaj se opustiti i posvetiti sebi.

''Pravilno disanje, osluškivanje zvukova prirode, šetnja šumom… Sve nam to može pomoći da u miru sami sebi razjasnimo zašto je netko rekao to što je rekao ili zašto se nešto dogodilo'', kaže trenerica odnosa Marylin Sutherland. Negativnu energiju preusmjeri u pozitivno djelovanje i pokušaj nesretan događaj sagledati iz šire perspektive. Uz šetnju prirodom, u ovom bi ti stadiju moglo pomoći vođenje dnevnika ili da svoje podijeliš s nekim svoje osjećaje.

Image
Foto: Unsplash

Dopusti si tugovati

Jasno je da želiš da ova rošada u tvojoj glavi što brže prođe. Jednostavno želiš zaboraviti na sve to, a ne tugovati. Razumljivo, no tuga je sastavni dio procesa preboljenja prekida. U tim bi se danima mogla osjećati beznadno, depresivno, tužno i prazno pa je važno da budeš blaga prema sebi. Svatko to proživljava na svoj način, no dobro je činiti stvari koje inače činiš te se 'počastiti' sitnicama. Izađi s prijateljima, pročitaj knjigu ili pogledaj omiljenu seriju. Poanta je da nakon nekog vremena dođeš do točke u kojoj ćeš moći upravljati svojim emocijama i nastaviti dalje.

Image
Foto: Unsplash

Nazovi dragu osobu

Iako bi ti se moglo činiti da ti je najbolje podalje od svih ljudi, zatraži savjet od dragih osoba jer bi ti to moglo pomoći da realnije sagledaš situaciju. Opušteni razgovor, dobronamjeran savjet i malo smijeha pomoći će ti da se lakše suočiš sa situacijom. Tada ćeš vjerojatno biti sklona iznova prepričavati detalje prekida, no to nije dobro jer tako iznova 'prolaziš' kroz emocije i prisjećaš se situacija koje te rastužuju.

Dakle, bitno je zatražiti savjet, ali nastoji se usredotočiti i na neke druge teme. Dobar prijatelj ili član obitelji zaista ti može uljepšati svakodnevicu u tim trenucima i potaknuti te da prestaneš o tome stalno razmišljati. Pod uvjetom da si u prethodnoj fazi dopustila emocijama da učine svoje.

Image
Foto: Unsplash

Makni njegove stvari

U praksi ovo pomaže. Bilo da se radi o prekidu veze ili kontakta s članom obitelji. Fotografija te osobe ili njegova omiljena majica koju i dalje čuvaš sada ti nije od koristi. Dok se još 'bore' s emocijama, mnoge i najmanja sitnica, pjesma ili poruka prisjeti na bivšeg partnera. Ti 'podsjetnici' na njega zapravo su – slikovito rečeno – minsko polje jer te stalno prisjećaju na bolno iskustvo. Čini li ti se da zastaneš svaki put kad vidiš vašu fotografiju ili majicu, radije je makni iz svog vidokruga.

Image
Foto: Unsplash

Nastavi dalje

Da bi došla do ove faze, vjerojatno će trebati proći dosta vremena. Tek u ovom stadiju možeš reći da si na korak 'isključivanja' osjećaja prema njemu. S vremenom ćeš postati ravnodušna, odnosno shvatit ćeš zašto ste prekinuli i iz tog ćeš pokušati izvući neke lekcije. Tako iz ovog iskustva možeš vidjeti što si mogla, trebala ili željela drugačije. Pitaj se koji su pozitivne strane ovog prekida i preispitaj životne prioritete. Kad si sigurna da si preboljela bivšeg, možeš razmisliti o nekom novom ljubavnom početku – pod uvjetom da znaš što želiš i da ti se prošlo iskustvo više ne 'mota' po glavi.

Image
Foto: Unsplash

'Isključiti' osjećaje prema nekome ne funkcionira na princip stiskanja čarobnog gumba, već zahtijeva proživljavanje emocija, vrijeme i suosjećanje prema sebi u danom trenutku. Iako ti se u trenutku prekida vjerojatno činilo da će taj bolan osjećaj trajati zauvijek, vrijeme ipak pokaže drugačije.