Put u propast

Ova ponašanja bi mogla idiličan brak pretvoriti u toksičnu vezu

Takva ponašanja ne dolaze preko noći, razvijaju se godinama i manifestiraju sarkazmom, kritikom, frustracijom i slabom komunikacijom oko stvarnih problema

pexels-roman-odintsov-5933363.jpg
Foto: Pexels

Uploviti u bračnu luku jedna je od ljepših događaja u životu. Tada jedva čekaš da započne vaš zajednički život kao muž i žena očekujući pritom da će se nastaviti ona bajka s vjenčanja. I hoće, barem neko vrijeme, ali onda polako ulazite u rutinu koja sama po sebi nije ništa loše niti čudno, posve je prirodna, ali može dovesti do polaganog urušavanja odnosa.

Image
Demistificirani i sretni dok vas smrt ne rastavi

Mitovi o braku u koje bi trebala prestati vjerovati ako želiš da tvoj potraje

U toj rutini možemo nesvjesno zanemarivati svoju bolju polovicu, ne čuti što nam govori jer provodimo vrijeme na telefonu, kritizirati ga i oko sitnica, umanjivati njegovu važnost i važnost onoga što radi. Ukratko odnos se može svesti na emocionalno ugnjetavanje koje vodi do ljubavnog brodoloma. Takva ponašanja ne dolaze preko noći, razvijaju se godinama i manifestiraju sarkazmom, kritikom, frustracijom i slabom komunikacijom oko stvarnih problema. Osoba koja ima izražena ovakva ponašanja prema svom partneru trebala bi razgovarati o svojim osjećajima i spriječiti daljnju frustraciju koja može učiniti još više štete.

Često nismo svjesni svoje toksičnosti, stoga ti donosimo obrasce ponašanja koji bi mogli tvoj divan brak pretvoriti u toksičnu vezu

Ignoriranje partnera

Brak se temelji na dobroj komunikaciji koja je ključna za rješavanje problema i održavanje emocionalnog i intelektualnog odnosa, ali kada jedna strana odluči ignorirati potrebu za razgovor, odnos se polako narušava. Sve veći problem modernog društva su mobiteli koji u sve većoj mjeri skreću pažnju s partnera. Došli smo u eru da više slobodnog vremena provodimo 'slajdajući' po ekranu, a manje razgovarajući s ljubavi svog života. Ako se ovo događa, zamjerke su normalna stvar. Nitko ne želi biti ignoriran generalno,a kamoli radi mobitela.

Image
Foto: Pexels

Zaboravili ste na intimnost

Kako ulazite u rutinu i imate sve više i više obaveza, vrijeme za intimnost gotovo da i nemate. Ovo se događa, i nije alarmantno ako je kratkotrajno, ali mnogi parovi zaborave da je intimnost ikada postojala između njih, a to je velika prijetnja vašem odnosu. Ako se problem ubrzo ne osvijesti mogu se pojaviti brojne frustracije i s jedne i s druge strane.

Image
Foto: Pexels

Pažnje više nema

Sjeti se početka svog braka. Htjela si mu udovoljiti na sve moguće načine, bili ste prisni i intimni, davala si i dobivala komplimente svakodnevno, a sada je takvo ponašanje nešto što je davno zaboravljeno. Iako se ništa konkretno nije dogodilo, niste se posvađali ili prestali razgovarati, nedostatak pažnje i intimnosti može dovesti do cijelog ciklusa toksičnih ponašanja.

Image
Foto: Pexels

Nedostatak komunikacije

Nemoguće je odgovoriti na baš svaku poruku ili poziv, naravno da ste i ti i on zauzeti poslovnim obvezama kroz dan, ali da baš nemaš ni dvije minute za razgovor s partnerom, teško je povjerovati. Nije problem ako se ne možeš javiti iste sekunde, ali ako u danu ne pronađeš vremena za ljubav svog života, onda nije problem u vremenu nego je problem u tebi.

Image
Foto: Pexels

Previše zahtjeva

Ako stalno nešto zahtijevaš i nikada ništa nije dovoljno dobro, možeš očekivati da će se partner s vremenom povući i komunicirati točno onoliko koliko mora, ali ne zato što uživa u komunikaciji s tobom nego zato da ispuni 'bračnu dužnost'. S vremenom vaša veza će mu postati posao koji odrađuje po određenoj špranci, a to ne želiš.

Image
Foto: Pexels