Bježi glavom bez obzira

5 ključnih znakova da si imaš posla s narcisoidnim muškarcem

U vezi se osjećaš zapostavljeno i bezvrijedno? Možda imaš posla s narcisoidnim muškarcem. Znakove koji otkrivaju pravog narcisa saznaj u nastavku

profimedia-0280537208.jpg
Foto: Profimedia.hr

Iako i u svakodnevnom govoru ljude koji prenaglašeno vole sami sebe opisujemo kao narcise, psiholozi ističu da narcizam može biti itekako dobro prikriven, te da se - suprotno opće prihvaćenom mišljenju - ne očituje uvijek kroz samoljublje ili samodopadnost, već baš suprotno; narcisi često preziru sami sebe i nisu pretjerano sigurni, već izrazito nesigurni.

Image
Može i bolje

Probaj ih izbjeći: 6 najvećih grešaka u svađama s partnerom

Narcističke ličnosti često odlikuje nedostatak empatije, površnost, arogancija, bijes, nesposobnost uspostavljanja dublje povezanosti i intimnih odnosa (jer odnose promatraju uglavnom kroz osobnu korist), ali potreba za naglašavanjem vlastitih uspjeha i ponižavanjem drugih ljudi. Ono što je zanimljivo kod narcisa je to da su vrlo vješti manipulatori te na prvu mogu biti pravi šarmeri – no polako, kako odnos napreduje, počinju otkrivati svoje pravo lice.

shimmer fallback

Ukoliko si pronašla svog muškarca u gore navedenom opisu, svakako porazmisli o tome ne ljubiš li možda narcisa – u nastavku saznaj koji ga to ključnih 5 znakova odaju.

„JA sam najvažniji na svijetu“ sindrom

Scenarij je sljedeći: Žena upita muškarca želi li otići na toliko potreban odmor zajedno s njom. On odgovara: "Razumiješ li ti što bi se dogodilo da u ovom trenutku napustim svoj posao?". Narcisoidni muškarci vjeruju da će se cijeli svijet raspasti ako njih u nekom trenutku nema u blizini ili te barem vole uvjeravati u to. Općenito gledano, kada razgovarate, oni često spominju vlastito ime, govore o tome što će sljedeće kupiti, gdje su bili, što su radili, s kim te koliko su novca potrošili. I vrlo rijetko će izraziti interes za tvoj život i stvari koje tebe muče. Naime, pravi narcisi nisu u stanju biti zainteresirani za ništa što nije direktno povezano s njima samima – a to i nije neka osobina osobe s kojom želiš biti u vezi.  

Cijeli razgovor s njima obično je jednostran i govori se gotovo isključivo o njihovim uspjesima, zbog čega se često doimaju pretencioznima i uobraženima. A ako im se neka osoba, koju tek upoznaju, baš i ne svidi, mogu postati iznimno nervozni, pa čak i agresivni, čak i ako ste zajedno na javnom mjestu prepunom ljudi. Jer, narcisi će se često pitati: "Pa zar oni ne znaju tko sam JA?". Uglavnom, nezdrava opsjednutost samim sobom i svojom veličinom svakako je jedan od prvih znakova narcisoidnosti osobe, a ako se u vezi s muškarcem osjećaš podcijenjeno, nevažno i ignorirano - možeš biti sigurna da imaš posla s klasičnim egoističnim narcisom.

shimmer fallback

Manjak empatije

Ovo je jedan od očitih znakova poremećene psihe no objasnit ćemo ga u detalje. Recimo da žena priča svom muškarcu o kolegi s fakulteta koja se bori s rakom. Muškarac odgovara: "Pa, tako mu i treba, pušio je 10 godina prije nego li je prestao. Što je očekivao?". I, osim što imaju vrlo malo ili nimalo suosjećanja, čak im neće biti problem gaziti osobu koja je već na dnu. A to je užasno opasan znak da imaš posla s narcisoidnom osobom. Jer, kada gaze druge, narcisi se obično osjećaju bolje u vlastitoj koži. No, iako se ponašaju superiorno na van prema svima koji se nađu u njihovoj blizini, iznutra su zapravo užasno slabi i nemoćni te se često sami osjećaju inferiorno – zbog čega u teškim situacijama ponižavaju druge, pa čak i tebe, ne bi li se sami u vezi sebe osjećali bolje. Ne možemo reći da ih tuđa patnja veseli, ali definitivno nemaju nimalo suosjećanja za tuđe boli i probleme.

shimmer fallback

Krhko samopouzdanje

Jedan od očitih znakova narcisoidnosti kod muškaraca je manjak samopouzdanja, odnosno iznimno fragilno samopouzdanje. Takvi muškarci često moraju isticati svoju veličinu i uspjehe te ponižavati druge kako bi podigli vlastiti status, a na najmanju kritiku ili sugestiju da poboljšaju nešto kod sebe reagiraju iznimno burno. Recimo, žena (koja je osobni trener) ljubazno predlaže efektivniji način izvođenja određene vježbe, s obzirom na to da zna na kojem dijelu tijela muškarac najviše želi poraditi. Muškarac odgovara: "Što ti pričaš? Ja to radim savršeno i, uostalom, ne moram ih uopće raditi. Izgledam odlično za muškarca mojih godina. Pogledaj sebe, i ti bi mogla izgubiti koji kilogram." Ovdje na djelu vidimo osobu koja je nesposobna pokazati zahvalnost na savjetu i pomoći, osobu koja odgovara kritički, grubo i na izrazito zapovjedan način. To je klasično ponašanje narcisoidne osobe.

shimmer fallback

Posesivci

Narcisi su obično vrlo inteligentni, šarmantni i obećat će ti brda i doline. I tako će te zatvoriti u svoj svijet, gdje će te natjerati da radiš ono što oni žele. A jednom kad prestaneš raditi ono što oni žele, postat će ljuti. Ako pokušaš prekinuti vezu, tebe će optužiti za teroriziranje i ti ćeš biti kriva jer si povrijedila njegove osjećaje. No, zapamti da nisi samo ti žrtva takvog ponašanja. Žrtva je i sama narcisoidna osoba koja odguruje ljude koji ga vole na taj način. Narcisi su posesivni manipulatori koji žele da voda uvijek ide na njihov mlin, a kada to nije tako – postaju agresivni. Statistike pokazuju da su psihološki testovi izvršeni na muškarcima zlostavljačima žena uvelike ustvrdili da ih je velika većina narcisa. Ako si detektirala da si se uplela u ljubavni odnos s takvom osobom – pobjegni čim prije, ali budi spremna i na to da te on neće pustiti tako lako.

shimmer fallback

Isprika koja to nije

Možda si negdje čitala da se narcisi nikada ne ispričavaju, ali to nije potpuno istina. Nekad se i ispričaju, ali tako da se žena osjeća krivom, odnosno ispriku sroče tako da se ispričavaju za ženino ponašanje. Primjerice, muškarac zaljubljen u samog sebe reći će - "Žao mi je što si se sinoć naljutila na mene" ili "Žao mi je što si se sinoć toliko uzrujala'", ali zapravo nikada neće priznati vlastitu krivicu za nečiju reakciju ili povrijeđene osjećaje. Zašto je tomu tako? Jednostavno je, narcisi misle da oni ionako ništa ne mogu krivo napraviti.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.