Bježi glavom bez obzira

Suptilni znakovi koji pokazuju da si možda u emocionalno toksičnoj vezi

Ako se u posljednje vrijeme osjećaš neispunjeno i nesretno u ljubavnoj vezi, postoji mogućnost da je odnos toksičan te da iz njega trebaš što prije pobjeći - evo koji znakovi pokazuju da je došlo vrijeme da kreneš dalje sa životom

kelly-sikkema-E8H76nY1v6Q-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ponekad nam se čini da je danas status „singl“ loše pecipiran u društvu. Ljudi se pitaju što je s nekime ako nema para, što s tim muškarcem ili ženom ne valja, zašto već nisu pronašli nekoga i zasnovali obitrelji itd. Društveni pritisak da se „skrasimo“ i pronađemo svoju bolju polovicu ponekad može biti toliki da nas dugoročno zarobi u nezdravim, iznimno lošim odnosima koji imaju dugoročne posljedice po naše poimanje ljubavi i mentalno zdravlje.

Image
Anti-afrodizijaci

Iz njegova ugla: 10 najvećih ubojica strasti u dugim vezama

Danas zato govorimo upravo o takvim, toksičnim odnosima. Ono što se tradicionalno smatralo romantičnim i strastvenim, zapravo je daleko od onog što bi trebalo biti normalno. Nekoliko je primjera ponašanja u vezama za koje mnogi parovi smatraju da su sasvim normalni i zdravi, ali su zapravo vrlo nezdravi, otrovni i u konačnici vrlo destruktivni. Takvi obrasci ponašanja ne samo da štete vezi u kojoj se trenutačno nalazimo, ne samo da će štetiti svim budućim vezama u kojima ćemo se nalaziti, nego štete i razvoju naše ličnosti i  očuvanju našeg psihičkog zdravlja.

U nastavku ti donosimo pet znakova da se zapravo nalaziš u toksičnoj ljubavnoj vezi, a da toga možda nisi niti svjesna.

Nikad se ne osjećaš dovoljno dobro

Osjećaš kao da ništa što ikad radiš nije sasvim u redu i neprestano pokušavaš dokazati svoju vrijednost. Postaješ ovisna o partnerovoj provjeri i odobravanju. Kad god nešto učiniš i to kod njega proizvede bilo kakvo odobrenje, osjećaš olakšanje i daje ti taman toliko užitka da nastaviš s odnosom dalje. S druge pak strane, svaki put kada tvoje mišljenje, reakcija ili djelo naiđu na neodobravanje partnera osjećaš jaku uznemirenost i spremna si napraviti sve kako bi samo ON bio zadovoljan, bez obzira na vlastite emocije. Koliko god se trudila, nikad se ne osjećaš kao da si dovoljna ili kao da radiš stvari kako treba. Živiš u stalnom stanju nelagode, pokušaja da budeš dovoljno dobra i zadovoljiš tuđe standarde.

Image

Ne možeš biti svoja

Jedan znak da si u zdravoj vezi s ljubavlju je osjećaj da jednostavno možeš biti svoja autentična ti. Veliki znak da si u nezdravom, otrovnom odnosu je suprotan osjećaj da ne možeš biti svoja, opuštena, ranjiva ili potrebita. Umjesto toga, moraš hodati po „jajima“ i paziti na to kako se ponašaš i što govoriš u svakom trenutku. Bojiš se partnerovih reakcija i odbijanja, dvaput razmisliš o svakoj temi razgovora koju započneš i općenito u njegovom prisustvu nisi opuštena. Ako se pored muškarca koji te navodno voli ne možeš slobodno rasplakati, naljutiti, biti šašava i otkačena ili jednostavno ljudsko biće s cijelim spektrom emocija - kreni u potragu za novom vezom. Podrška i prihvaćanje su ključ zdravih odnosa, ako ih u vezi ne dobivaš to znači da si emocionalno iskorištena.

Image

Partner te „spušta dolje“

Ovo je jedan od najvećih znakova toksične veze. Naime, ako je tvoj partner iznimno sklon prigovaranju i kritiziranju baš svega što radiš, on dugoročno ozbiljno oštećuje tvoju percepciju o samoj sebi, ali te uvlači i u spiralu toksičnog odnosa. Kada nas netko vrijeđa, suptilno spušta i omalovažava kroz duži period zapravo kreira novu sliku nas samih u našim glavama. Tako ćeš se možda naći u vezi u kojoj je ponižavanje od strane partnera svakodnevica, a ti ju više i ne primjećuješ koliko si na nju navikla. Ogromna je razlika između partnera koji voljenu osobu uputi na njezine mane i pokuša joj pomoći da korigira svoje ponašanje u dobrom smjeru i partnera koji je spreman jednostavno kritizirati jer u tome uživa – i stječe osjećaj dominacije.

Image

„Prljave“ svađe

Parovi se svađaju, čak i oni najsretniji, to jednostavno dolazi s vezom. No, postoje konstruktivni konflikti, ali i oni prljavi, toksični i emocionalno iznimno iscrpljujući. Sretni parovi dakle nisu oni koji se nikad ne svađaju, već oni koji koriste nesuglasice kao sredstvo kojim dugoročno mogu poboljšati odnos. Ako se neki problem u vezi ne može lako riješiti, bitno je jasno komunicirati i poštovati tuđu stranu priče, prepoznati potrebe partnera i konflikt riješiti tolerancijom, na obostrano zadovoljstvo. Ako pak s druge strane svaka svađa završava suzama i time da jedna strana likuje jer je „pobijedila“ u borbi argumenata, to je jasan znak da nešto u partnerskoj vezi ne štima. Toksični se parovi svađaju tako da udaraju ispod pojasa, ciljaju na najdublje nesigurnosti druge osobe i žele ju povrijediti i učiniti bezvrijednom – a sve ne bi li u konfliktu odnijeli pobjedu. Takvi odnosi jasno pokazuju kako u vezi nema zajedništva, već samo rivalstva i duboke antipatije.

Image

Odbijanje rješavanja problema

Ako tvoj partner ne želi preuzeti odgovornost za postupke kojima te povrijedio ili te uvijek krivi za probleme u vezi, jednostavno rečeno – daj petama vjetra. Toksične veze česte su u odnosima s narcisima i egomanijacima, a ako tvoj partner pokazuje te karakteristike to znači da mu ti služiš samo kako bi zadovoljila njegove seksualne i emocionalne potrebe – dok on tebi ne daje baš puno zauzvrat. Mirno rješavanje problema u vezama ključan je korak k izgradnji boljeg odnosa, no za to je potrebno dvoje ljudi. Ako si ti jedina sama spremna na ustupke, to je jasan znak da si u toksičnoj vezi.

Image