Iz muške perspektive

Pet stvari koje muškarci ne razumiju (a trebali bi) o ženama

Apsolutno svugdje - muškarci se bore razumjeti, komunicirati i prikladno se ponašati prema ženama. Može li to biti zato što ih zapravo nitko ne uči kako? Evo što misli jedan muškarac

profimedia-0377745698.jpg
Foto: Profimedia

Jedno od mjerila zrelosti je shvaćanje da ne znaš sve. Ne da nisi dovoljno učila tijekom školskih i studentskih dana ili pridavala dovoljno pažnje stvarima oko sebe, već da postoje ograničenja koliko je jedna osoba sposobna znati.

Image

Znanost privlačnosti: Muškarci podsvjesno traže ovih osam stvari u ženama

Uzmimo za primjer muškarce i žene. Muškarac bi mogao pomisliti da razumije žene - i donekle, možda i razumije. Ali njegovo je znanje konačno. Postoji samo šačica toga što je muškarac sposoban shvatiti o složenoj unutarnjoj logici žene. Može se pretvarati da točno zna zašto se žene ponašaju onako kako se ponašaju, ali samo se zavarava. Muškarac koji kaže da u potpunosti razumije žene jednak je čovjeku u kajaku koji te uvjerava da može veslati i tijekom tsunamija.

Apsolutno svugdje - muškarci se bore razumjeti, komunicirati i prikladno djelovati sa ženama. Može li to biti zato što ih zapravo nitko ne uči kako?

Američki bloger James Michael Sama život je posvetio istraživanju tema o muško-ženskim razlikama, odnosima i vezama, a na svom blogu pisao je i o ovoj temi.

Zbog toga smo u nastavku izdvojile upravo njegovo mišljenje, odnosno pet osnovnih činjenica koje muškarci očajnički trebaju razumjeti o ženama (a očajnički ih ne razumiju) - izravno iz muške perspektive.

Žene i muškarci su neurološki drugačiji

Dosta očito, ali evo što ovaj bloger tvrdi:

"Kao djeca učimo da dječaci i djevojčice imaju različite dijelove tijela i mali djelić spolnog obrazovanja, ali što je s temeljnim strukturnim razlikama u muškom i ženskom mozgu?

Ne sjećam se da sam saznao da žene imaju ‘komunikacijski centar’ koji je fizički 2.5 puta veći od onog kod muškaraca, što im daje veću sposobnost izražavanja emocija.

Ne sjećam se da sam naučio da žene skeniraju lica i proučavaju mikroizražavanje kako bi čitale emocije, a muškarci ne.

Ne sjećam se da sam naučio o biološkom putu kojim žene prolaze tijekom svog života i fizičkim i emocionalnim promjenama koje se događaju na tom putu.

Kad bismo učili više od biologije tijekom cijelog školskog obrazovanja - primjerice, kad bismo prošli tečaj socijalne biologije koji bi nam zapravo pomogao razumjeti i međusobno komunicirati, možda bismo imali skladnije društvo i dublje međusobno razumijevanje."

Amen.

Ne moraš biti bogat da bi pronašao sjajnu ženu

"Svakako, žene cijene stabilnost i sigurnost (kao što bi svi trebali), što je često rezultat relativne financijske udobnosti - ali žene koje traže stvarnu ljubav često NISU iste žene koje žele biti 'sponzorirane' iz vlastitog osobnog fonda i naknada.

Naše društvo preko društvenih mreža i pop kulture uči nas kako su najsretniji parovi s kućama, automobilima i odmorima, te oni koji kao da nikad ne rade.

STVARNOST je da žena koja će vam postati istinski suigrač u životu traži upravo to zauzvrat. Ona će cijeniti dubinu vašeg lika daleko više od dubine vašeg novčanika."

Ne možemo se više složiti!

I žene su samo ljudska bića, baš kao i ti

"Ljudi me optužuju u proteklih pet godina da sam žene stavio na pijedestal i da zvučim kao da žene ne mogu učiniti ništa loše - što ne može biti dalje od mojih stvarnih misli.

Nitko nije savršen. Srce mi je bilo slomljeno više nego što želim priznati. Osjetio sam se izdano. Povrijeđen sam i lagan i prevaren.

Kao i gotovo svaki drugi muškarac kojeg sam ikad poznavao.

Ali, muškarci odrastaju uvjetovani da moraju tražiti žene i udovoljavati svakom njihovom pokretu. To stvara generacije muškaraca koji žene vide kao cilj koji se želi postići, nagradu koju treba osvojiti, idealno biće koje nas mora odobriti kako bismo ‘mogli biti muškarac’.

Svi smo mi ljudi, bez obzira na to koliko novca, statusa ili ljepote posjedujemo. Muškarci će moći bolje komunicirati sa ženama kad shvate da je ona samo osoba koja ima želje, potrebe, želje, strahove, ljubavi i nesigurnosti - baš kao i on."

I dalje želi da budeš muškarac

"U doba jednakosti mnogi muškarci pretpostavljaju da žene više ne žele viteštvo ili romantiku. Da više ne žele da ih se vodi na večeru ili da im se otvaraju vrata.

Na kraju dana, mnoge žene još uvijek cijene muškarca koji je 'muškarac' i koji će planirati izlaske i izennađenja. Muškarac koji je još uvijek romantičar. Muškarac koji je džentlmen i pun poštovanja. Muškarac koji razumije da je žena neovisna, ali da se s njom i dalje treba postupati kao s damom."

Ništa što radiš nikad ti ne daje pravo na njezino tijelo

"Nije važno jesi li potrošio 700 kuna na večeru. Nije važno jesi li uvijek bio dobar i drag prema njoj. Nije ni važno jeste li u braku.

Biti autonomno, živo, dišuće ljudsko biće znači da osoba u svakom trenutku ima stopostotnu kontrolu nad vlastitim odlukama koje utječu na vlastito tijelo.

Mentalitet "nagrada koju treba osvojiti" nastavlja ovaj mit o tome da nakon što uložiš trud možeš raditi što god želiš, zaboravljajući da je na drugom kraju jednadžbe stvarno ljudsko biće."

Žalosno što stvari poput ove uopće treba naglašavati, ali kad bi svi muškarci razmišljali poput ovog - svijet bi bio jedno puno ljepše mjesto, zar ne?