Štetne posljedice

Ostati u braku 'zbog djece' jedna je od najvećih roditeljskih pogrešaka - evo i zašto

Iako postoji mnogo razloga zbog kojih roditelji odlučuju ostati zajedno unatoč tome što se više ne vole, nemoj svoju djecu činiti jednim od njih. Djeci duguješ biti najbolji roditelj koji možeš biti - a to počinje od toga da si sretna

profimedia-0591316756.jpg
Foto: Profimedia

Iako ne postoji jasan i jednostavan odgovor na prastaro pitanje treba li ostati u braku zbog djece - važno je shvatiti da bi djeci bez sumnje bilo bolje u domu u kojem su njihovi roditelji sretniji, ali ne zajedno nego u domu u kojem su njihovi roditelji nesretni zajedno.

Image

Znaš li ih prepoznati: 11 upozoravajućih znakova da si u nesretnom braku

Premda je istina da se neki brakovi mogu spasiti terapijom i s puno napornog rada, to ne funkcionira uvijek - i u tome nema ništa loše.

No umjesto da prihvate da je njihov brak propao i da su obje strane u braku otišle različitim putem, neki roditelji vjeruju da je ostanak u braku 'zbog djece' dobra ideja - a ako si i ti među njima - evo nekoliko razloga zašto bi svakako trebala preispitati tu strategiju.

Djeca primjećuju da ne želite provoditi vrijeme zajedno

Naravno, bebe se neće moći sjetiti povremene rasprave među roditeljima, ali djeca mogu osjetiti napetost mnogo ranije nego što biste oboje htjeli priznati. I djeci je prilično lako reći kada se njihovi roditelji izravno ne vole.

Nemoj misliti da djeca neće shvatiti činjenicu da svakog od roditelja obično viđaju pojedinačno, a ne zajedno, a kako će biti starija, pojavit će se sve više pitanja: Zašto se moji roditelji nikad ne drže za ruke? Zašto gledaju istu tv emisiju u odvojenim sobama? Popis se nastavlja. Povremeno negdje može biti obiteljski izlet ili odmor, ali je li koliko kvalitetan može biti odmor s dva nesretna roditelja i vrijeme ispunjeno kolutanjem očima i uvredama koje se mrmljaju jedno drugome ispod glasa?

Image
Foto: Pexels

Loše se pretvarate da ste zaljubljeni jedno u drugo, pogotovo u javnosti

Čak ni glumci nagrađeni Oscarima ne mogu imati fasadu 24 sata dnevno, a to znači da je to 100 posto nemoguće za prosječan par. I prijelomna vijest: kako vaša djeca rastu, postaje sve neugodnije, kako vama, tako i njima, ali i svima oko vas.

Što je još gore, drugi odrasli mogu shvatiti vrtenje očima i stalnu prepirku koja se događa oko najsitnijih detalja. Mnogi parovi pokušavaju se pribrati u početku, ali nakon 15 godina nastavljanja lažnog braka, počet ćeš se pitati u čemu je smisao. Osim toga, ne zavaravate nikoga osim sebe.

Ne daješ dobar primjer vlastitoj djeci, unatoč tome kakvu ispriku možeš pronaći

Brak bi trebao biti sveti zavjet - onaj od kojeg ne biste trebali odustati kada bude teško. Ali postoji razlika između jednostavnog odustajanja i izlaska iz toksične veze u kojoj niti jedan partner nije sretan. I sigurno nijedna majka ili otac ne žele vidjeti svoje dijete kako donosi istu odluku da se zadovolji s nezadovoljstvom kasnije u životu.

Također, što zapravo poručuješ svojoj djeci s time da umjesto da riješiš svoje probleme na zdrav način, radije samo trpiš nesreću i, u većini slučajeva, loš tretman supružnika? Na kraju krajeva, imamo samo jedan život, a donošenje teških odluka je dio toga.

Image
Foto: Pexels

Ne, neće biti bolje kada djeca odu

Iako cijela stvar "ostajem sa svojim partnerom zbog djece jer ih volim" zvuči kao dobra ideja kada djeca imaju 5 i 10 godina, što točno planiraš učiniti kada navrše 25 godina i počnu živjeti svoj život?

Iako se takvo gledište može činiti sumornim, vrlo je rijetko da brak preživi godine ogorčenosti, a zatim se magično popravi s nekoliko sesija savjetovanja kada djeca odrastu. Razmišljanje o budućnosti je važno, a to je nekako teško učiniti kada nisi zaljubljena u nekoga s kim si planirala provesti ostatak života.

Uostalom, kada sva djeca službeno isele iz kuće, ništa te neće odvratiti od toga koliko si nesretna. Isto vrijedi i za tvog partnera. Samo ćeš izgubiti brojne godine u kojima si mogla biti sretna i ispunjena.

Biti u blizini drugih roditelja koji su u sretnom braku može biti depresivno i zbunjujuće za djecu

Iako će djeci biti od koristi vidjeti kako zapravo izgleda zdrav brak kod nekog drugog, to će ih učiniti i nevjerojatnom ljubomornima. A najgori dio? Stalno će se pitati zašto se i njihovi roditelji ne mogu tako ponašati i nerijetko će se pitati jesu li oni, zapravo, razlog ponašanja svojih roditelja.

Image
Foto: Pexels

Djeca bi stvarno trebala vidjeti da su njihovi roditelji privrženi jedno prema drugome

Za onu djecu koja odrastaju u kućanstvu u kojem su emocije i pokazivanje bilo kakve naklonosti znak slabosti i za onu djecu koja ne viđaju svoje roditelje kako se povremeno, grle, ljube ili nježno dodiruju - ulazak u odrasli svijet može biti itekako izazovan.

Očigledno, nitko ne predlaže roditeljima da se strastveno ljube i neprimjereno dodiruju ispred djece, ali izražavanje osjećaja jedno prema drugome važan je dio zdravog odnosa i djeca to moraju vidjeti kako bi i sama odrasla u zdrava ljudska bića.

Ukratko, iako postoji mnogo razloga zbog kojih roditelji odlučuju ostati zajedno unatoč tome što se više ne vole, nemoj svoju djecu činiti jednim od njih. Djeci duguješ biti najbolji roditelj koji možeš biti - a to počinje od toga da si sretna, bilo da si u vezi ili si samohrana majka.