Velika odluka

Zauvijek zajedno! Ili ne? Je li ON pravi materijal za brak?

Ako su oba partnera predana njegovanju veze u dobrim i u lošim trenucima, onda su spremni za dugoročnu predanost

BeFunky-collage.jpg
Foto: Unsplash

Na početku veze zaljubljenost samo raste, a budućnost uvijek izgleda ružičasto. No, koliko god je sve sjajno, potrebno je više od početne zaljubljenosti da bi par imao sjajnu budućnost. "Često govorimo o braku na vrlo romantičan način, ali to također jako težak posao", objašnjava terapeutkinja Jennifer Chaiken, a psihologinja Laura Louis dodaje jednu jako važnu rečenicu: "Brak je za odrasle ljude".

Image
Život s partnerom

Parovi koji žive zajedno prije braka imaju bolji odnos?

Osim osobne zrelosti, dobre emocionalne i komunikacijske vještine najbolji su pokazatelj da će osoba moći ispuniti svoje zavjete i obveze te nastaviti ulagati u odnos. Osjećaš li da bi tvoj partner mogao biti prava osoba za brak?

Što znači "materijal za brak"?

Obiteljska terapeutkinja Jennifer Chaiken smatra da je najvažniji faktor u određivanju je li netko dobar za brak njegova spremnost za ulaganje truda kako bi osigurao uspjeh veze. "Osoba je 'materijal za brak' kad je spremna raditi na vezi jednako kao i ti. Važno je da ste oboje predani tome", kaže dalje.

Ovo je važno jer se smanjuje pritisak na obje strane, znate da ne morate biti savršeni cijelo vrijeme. Svatko će proći kroz teške dane i događaje, a također ćete se neizbježno razočarati i frustrirati međusobno u jednom ili drugom trenutku. No, ako su oba partnera predana njegovanju svoje veze u dobrim i u lošim trenucima, spremni su za dugoročnu predanost.

shimmer fallback

Kako znati da je tvoj partner materijal za brak?

Brine se o sebi

"Zdrav pojedinac stvara zdrav odnos. Učili su nas da bi naš partner trebao ispuniti svaki dio nas, ali zapravo je mnogo bolje da budete povezani, a ne ovisni. Ako se osoba brine za sebe, tada može biti uz partnera", objašnjava Chaiken.

Sposobnost samokontrole

U sukobu, odgovor i reakcija mogu biti dvije različite stvari. Reakcije su obično neposrednije i vođene emocijama, dok su odgovori dio aktivnog procesa rješavanja postojećeg problema. Prema Chaiken, najbolji partneri mogu razlikovati to dvoje, a zatim vladati tim emocijama i nastaviti prema rješenju. "Na primjer, ako samo optužuješ svog partnera, stvari neće uspjeti. Sposobnost samokontrole pomaže u reagiranju na ono što se događa, umjesto da reagiraš samo onako kako se osjećaš."

shimmer fallback

Jasno komuniciranje

"Ponekad postoji očekivanje da bi trebala znati što partner želi i dati mu to, čak i ako ne znaš o čemu točno razmišlja. Ovo stvara razočaranje, ali i neuspjeh u vezi. Vrlo je važno da partneri budu jasni kod izražavanja svojih potreba i želja", kaže dr. Louis. Spremnost partnera na jasnu komunikaciju, čak i kad je neugodno, pokazuje da je predan i da će pomoći kada bude potrebno bez nepotrebnog problema.

shimmer fallback

Svađe nisu izvor frustracija

Svađe su neizbježan i zdrav dio svake veze. "Uvijek sam zabrinuta kada par kaže da se ne svađa jer to znači da ne razgovaraju", kaže Chaiken.

Prema dr. Louisu, postoje tri primarna stila rješavanja sukoba: Pasivni borci popuštaju, čak i ako se uistinu ne slažu s onim što se događa. Agresivni borci guraju svoj put bez obzira na sve i ponekad pribjegavaju vikanju i omalovažavanju. No, asertivni borci jasno komuniciraju i izjavljuju ono što im treba na pozitivan i nježan, ali čvrst način. Prema stručnjacima, ovo je najproduktivniji način rješavanja sukoba. Par treba imati mogućnost da se ne slaže, ali da poštuje jedno drugo i sluša se međusobno. Tako se međusobno potvrđuju, a još uvijek izražavaju svoje potrebe.

shimmer fallback

Spreman je na kompromis

To ne znači da će sve uvijek biti podijeljeno i pošteno. Kompromis se također može očitovati u izmjenama i razmjenama. Najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir pri procjeni je li tvoj partner bračni materijal je da nije osoba koja misli da uvijek sve treba biti po njegovom, u svim okolnostima. Spremnost na kompromis signalizira da te poštuje.

shimmer fallback

Isti sustav vrijednosti

Ne morate se savršeno podudarati, ali svaki partner trebao bi znati što smeta drugu osobu i kako razmišlja o ovim temama. A ovdje se ne radi samo o želji za djecom i odgoju, već i o seksualnoj kompatibilnosti i načinu na koji upravljate s novcem. Karakter, nacionalna i vjerska kompatibilnost obično su teme kojih se dobro dotaknuti ranije u vezi.

shimmer fallback

Zna da će stvari promijeniti i u redu je s tim

Neizbježno je da ćete oboje evoluirati tijekom života, a ključ je da se ne udaljite jedno od drugoga i da vas samo u jednom trenutku ne zateknu drugi osjećaji. To zahtijeva redovite provjere u kojoj vam je fazi odnos, kao i siguran prostor bez osuda u kojem se može razgovarati o nadama, snovima i težnjama. Parovi su tako spremni za promjene, ali i za zajednički razvoj.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.