NEMA ŽELJE

Nizak libido: Šest načina kako 'rasplamsati' strasti i prepustiti se užitku

Sasvim je normalno da nekada nisi 'zagrijana' za vruće igrice. Naša seksualna želja stalno se mijenja iz niza razloga, a ovo su prirodni načini kako je 'razbuditi'

profimedia-0532664898.jpg
Foto: Profimedia

Seksualna želja promjenjiva je. Možda si i sama primijetila da ti na sredini menstrualnog ciklusa i/ili tik prije menstruacije libido naglo poraste i da si nekako raspoloženija za seksualne igrice. Glavni 'krivci' za to su hormoni.

Image
Brojni čimbenici

Ženski libido: Kako se želja za seksom mijenja u 20-ima, 30-ima i 40-ima

Primjerice, u razdoblju ovulacije testosteron i estrogen na svom su vrhuncu – testosteron tada pojačava tvoju 'zagrijanost', dok ti estrogen pobuđuje osjetila. Sve se to poklapa s plodnim danima što bi, biološki, trebalo olakšati začeće. Pojednostavljeno, veća želja može dovesti do češćih spolnih odnosa, a time se teoretski povećava šansa za trudnoću.

No, na seksualnu želju ne utječe samo pad i rast razine spolnih hormona nego i drugi čimbenici. Ako si pod stresom, bolesna ili u gužvi, jasno je da ti seks neće biti prioritet. Libido nekad raste, a nekad se snižava, i sve je to u redu, no u vezi ili braku važno je o tome razgovarati. Nećete uvijek biti jednako raspoloženi, ali ako primijetiš da vam se 'ne da' duže vremena, nešto biste trebali napraviti – jer neusklađenost libida često dovodi do nerazumijevanja i prepirki. A to nije poanta.

Komunikacija o seksu, željama i osjećajima bitna je i nema ništa gore od ignoriranja ovog problema. Tad ćeš se vjerojatno zapitati što možete napraviti i kako povećati libido.

Prvi korak je razmisliti o potencijalnim uzrocima sniženog libida. Boriš li se trenutno s nekim zdravstvenim problemom ili uzimaš lijekove koji bi mogli utjecati na tvoju želju? O mogućim zdravstvenim razlozima oslabljene seksualne želje za početak se najbolje konzultirati s ginekologom.  

S druge strane, imaj na umu da tvoje psihološko stanje tu također 'igra' ulogu te da postoji mogućnost da ti upravo psiha srozava želju. Stres, nesigurnost, brige – sve to može utjecati na seksualni život.

Ipak, nekoliko je prirodnih načina uz pomoć kojih možeš pokušati 'oživjeti' svoju seksualnu želju. Ginekologinja Anita Sadaty izdvojila ih je za portal Everyday Health.

Pronađite pravo vrijeme

Iako mnogi parovi misle da je spontani seks najbolji, svakodnevica ih 'natjera' da svoje strastvene trenutke planiraju. Pokušajte izdvojiti vrijeme kad ćete se bez žurbe moći posvetiti jedno drugom – bilo da je to ujutro, navečer ili dok su djeca kod bake i djeda. Organizirajte romantične večeri i odredite si koja će večer biti rezervirana samo za vas. Nije rijetkost da parovi zaborave na te romantične trenutke i uđu u rutinu iz koje izostave intimnost.

Ako ima volje, ima i načina – bez obzira na sve obaveze. Seks ne smije biti samo obaveza nego obostrani užitak za koji se treba pripremiti.

Image
Foto: Unsplash

Atmosfera je važna

Učinite sve kako bi samo vaši trenuci bili ugodni i opuštajući. Ne trebate uvijek žuriti 'na stvar' nego iskomunicirajte vaše želje i potrebe. Pripremite si kupku, odaberite dobru playlistu i unesite dašak romantike – ponašajte se kao da ste na dejtu. Istražujte, kombinirajte različite podražaje i uočite što vam manje, a što više odgovara. Takvim pozitivnim shvaćanjem seksualnosti s vremenom bi mogla 'oživjeti' i tvoja želja. Najvažnije je imati povjerenja u partnera te se opustiti, ali i ne zamarati se nevažnim sitnicama

Recimo, ako ti je otprije usađeno da je seks nešto što se mora odraditi ili imaš neugodna prethodna iskustva, vjerojatno se nećeš moći lako prepustiti i uživati u svakom podražaju. Zato je važno razgovarati i ne žuriti. Zašto se nekada ne biste samo ljubili i mazili – bez pritiska da sve mora kulminirati spolnim odnosom?

Image
Foto: Unsplash

Možda ti pomogne lubrikant

Seks bi ti trebalo biti lijepo i ugodno iskustvo. Izbjegavaš li seks jer ti je neugodan i dosadan (a samim time ga sve manje želiš), trebate poraditi na predigri i opuštanju. Strastveni poljupci, masaže, dodirivanja – sve bi te to moglo zagrijati i 'probuditi' želju. Uz to, predigra će tvojoj vagini dati dovoljno vremena da se 'podmaže', a ako ni to nije dovoljno, posegnite za lubrikantom. Tako će ti spolni odnos biti ugodnije iskustvo. Shvatiš li da ti vaginalna suhoća predstavlja problem i smanjuje želju, obrati se ginekologu koji će utvrditi njen uzrok.

Image

Zdrava prehrana i tjelesna aktivnost

Stres loše utječe na kvalitetu života, ali i seksualnu želju. Kad je čovjeku nad glavom sto briga, intimnost često nije na vrhu prioriteta. No, ne dopusti stresu da te dokrajči. Vježbe disanja, laganja šetnja u prirodi ili odrađeni trening dobri su saveznici u borbi protiv stresa. Manje stresa može dovesti i do ispunjenog seksualnog života. Uz to, tjelesna aktivnost poboljšava kondiciju i izdržljivost i čini nas zadovoljnijima.

Sve to utječe na tvoju seksualnu želju – reci to svom partneru pa krenite u teretanu, a kad stignete kući, prepustite se jedno drugom. Vježbanje bi te moglo 'oživjeti', kao i pravilna i uravnotežena prehrana. Želite li 'potpiriti' vatru, neka se na tvom tanjuru redovito nađu banane, šparoge, češnjak i šareno povrće.

Image
Foto: Unsplash

Naspavaj se

Osim stresa, seksualnu želju 'ubija' i manjak sna. Kad smo nenaspavani, nedostaje nam energije, a i raspoloženje je uglavnom loše – što utječe i na intimnost. Unutarnji sat, naime, kontrolira lučenje određenih hormona, a kvalitetan san od barem sedam sati pomaže muškarcima,ali i ženama. Naspavaj se i seksualni život bit će ti zahvalan!

Image
Foto: Unsplash

Predaj se (samo)užitku

I samozadovoljavanje bi ti moglo pomoći u buđenju seksualne želje. Čak i kad partner nije blizu tebe, priušti si takve trenutke opuštanja i utoni u svoje misli. Ugasi svjetlo, pripremi kupku – učini si to iskustvo maksimalno ugodnim i odgonetni koji ti podražaji odgovaraju, a koji ne. S vremenom bi mogla naučiti kako samu sebe dovesti do užitka – a to znači i da bi mogla uvidjeti blagodati partnerskog seksa.

To vam može postati i zajednička aktivnost koja će rasplamsati strasti – korak po korak. Dajte si vremena i budite strpljivi.

Pogledaj video: Joga za opuštanje