Brojni čimbenici

Ženski libido: Kako se želja za seksom mijenja u 20-ima, 30-ima i 40-ima

Mnogi čimbenici - neki biološki, a neki psihološki - utječu na to je li tvoj seksualni nagon 'pod gasom' ili je u fazi mirovanja, a kako se oni mijenjaju kroz godine, provjeri u nastavku

Zaljubljeni par
Foto: Profimedia.hr

Iz dana u dan vjerojatno primjećuješ promjene u svojoj želji za seksom, koja ovisi o brojnim faktorima, od tvog ciklusa preko frustrirajućeg prepucavanja s partnerom do iscrpljenosti zbog dugog radnog vremena. Ono što vjerojatno ne prepoznaješ tako lako je način na koji se tvoj libido mijenja kako stariš, i to zahvaljujući mnogim čimbenicima.

Image
Riješi se predrasuda i uživaj

Ženski libido - puno je zabluda oko njega, a ovo su one najveće

"Seksualni se nagoni često smanjuju s godinama", objašnjava ginekolog John Thoppil za Health. Naravno, nećeš primijetiti dramatičnu razliku u svom libidu dok kalendar prolazi kroz tvoj 29. ili 39. rođendan. Više se radi o čimbenicima koji pokreću ove promjene - poput hormonalnih promjena, trudnoće i povećanih obiteljskih obveza - a koje se događaju tijekom prelaska s dvadesetih na četrdesete.

Što pokreće tvoju želju za seksom

Image
Foto: Unsplash

Mnogi čimbenici - neki biološki, a neki psihološki - utječu na to je li tvoj seksualni nagon 'pod gasom' ili je u fazi mirovanja, bez obzira na dob. Stres je "najveći seksualni ubojica", ističe za Health Jennifer Landa, liječnica opće prakse. Tjeskoba i depresija također mogu smanjiti želju, a ono što je frustrirajuće, 'mnogi antidepresivi koji liječe ova stanja, kao i drugi lijekovi, imaju nuspojavu i na inhibiranje spolnog nagona', dodaje dr. Thoppil.

Tvoji osjećaji prema partneru i vašoj vezi također mogu utjecati na želju. Snažna veza i ona koja daje prednost seksu pomaže u pokretanju libida, napominje dr. Thoppil. Također je od velike važnosti i tvoj životni stil. Zdrave navike, poput 'uravnotežene prehrane, redovitog vježbanja i dovoljno odmora, utječu na tvoje raspoloženje, kao i na tvoje cjelokupno zdravlje', kaže dr. Landa.

Hormoni su još jedna velika stvar. Razine spolnih hormona poput testosterona (da, žene ih također proizvode, u malim količinama), estrogena i progesterona, sve se prirodno počinju spuštati tijekom desetljeća, a to igra ulogu u želji za sesksom, uzbuđenju i orgazmu.

Zaključak: Libido je kompleksan. "Seks je složeni koktel naših identiteta, naših osjećaja, naših želja i djela", kaže Shadeen Francis, seksualna terapeutkinja i autorica za Health. Iako ne postoji "normalno", neki se predvidljivi trendovi imaju tendenciju sinkronizirati s tvojim 20-ima, 30-ima i 40-ima. Provjeri ih u nastavku.

Želja za seksom u 20-ima

Kao i mnogi drugi tjelesni nagoni i funkcije, i tvoj spolni nagon kad imaš 21 ili 28 godina prilično je jak. To je zbog kombinacije razloga. Za početak, tvoje veze mogu biti svježe i nove, a kako ističe dr. Thoppil, "želja je često najjača u novoj vezi." Osim toga, imaš biologiju na svojoj strani. "Biološki nagon za reprodukcijom u punoj je snazi", kaže dr. Landa.

Savjeti za najbolji seks u 20-ima: Ako je tvoj seksualni nagon nizak, to bi moglo biti zbog kontracepcijskih tableta, kaže dr. Landa. "Kontracepcija nema takav učinak na sve, ali neke će žene osjetiti nižu razinu testosterona kad su na tableti, što kod nekih mladih žena može dovesti do smanjenog libida, pa čak i do suhoće rodnice", objašnjava i dodaje da u tom slučaju razmisliš o alternativnoj metodi kontracepcije.

Image
Foto: Unsplash

Želja za seksom u 30-ima

Ako ti želja za seksom padne tijekom 30-ih, nemoj se iznenaditi. Testosteron je u padu tijekom ove životne faze, za početak. "Ovaj pad može uzrokovati prirodno smanjenje spolnog nagona", kaže dr. Landa. Ovo je također obično naporno desetljeće za žene, puno rada na karijeri, odrastanja i odgovornosti poput roditeljstva male djece. "Ovo mogu biti iscrpljujuća vremena, a mnoge bi žene radije nadoknadile san, umjesto seksa", ističe dr. Landa.

Kad smo već kod roditeljstva, 30-te su danas najpopularnije desetljeće za stvaranje djeteta. Promjene hormona koje se događaju u svakom tromjesečju, a zatim tijekom dojenja također mogu potaknuti nedostatak želje. Dodaj tome ludi umor s kojim se nose mnoge nove mame, i logično je da se želja koju si osjećala prije poroda podosta razlikuje od libida koji imaš kao nova mama.

Savjeti za najbolji seks u 30-ima: Može biti zabrinjavajuće za tebe i tvog partnera ako se tvoj spolni nagon promijeni. Otkloni misterij otvorenom komunikacijom. "Mogućnost izražavanja svojih potreba i pregovaranja o njima s partnerom održava vašu cjelokupnu vezu prisnom vezom, čak i onih noći kada su sve što vas zanima masaža i sat vremena mira", kaže ona.

I nemoj umanjiti utjecaj stresa, koji bi mogao ometati intimnost. "Stres može suzbiti testosteron i povisiti kortizol, što može ometati testosteron", kaže dr. Landa. Kao prvi korak preporučuje korištenje osnovnih tehnika smanjenja stresa poput joge ili meditacije.

Image
Foto: Unsplash

Želja za seksom u 40-ima

Hormonalne promjene mogu jako pogoditi ovo desetljeće, jer žene ulaze u perimenopauzu, 5-10 godina prije početka menopauze i tvoji jajnici postupno prestaju proizvoditi estrogen. Tijekom perimenopauze, hormonalni padovi su česti. A ti fluktuirajući hormoni mogu utjecati na tvoj spolni nagon, raspoloženje, pa čak i na senzaciju seksa i na to kako se fizički zbog seksa osjećaš.

To je zato što kad se proizvodnja estrogena uspori, može se usporiti i tvoja prirodna lubrikacija rodnice. "Pad estrogena može vaginalno tkivo učiniti suhim, a seks može biti bolan", kaže dr. Thoppil. Smanjena razina progesterona, koji dr. Landa naziva "smirujućim" hormonom, može dovesti do "težih razdoblja, više PMS-a, debljanja, raspoloženja, nesanice i razdražljivosti", kaže ona.

No nisu sve samo loše vijesti. Za mnoge žene njihove su četrdesete seksualno oslobađajuće vrijeme samopouzdanja i istraživanja. Djeca mogu biti starija i neovisnija; a karijere čvrste. Do sada si dobro upoznala svoje tijelo i ono što te uzbuđuje, a vjerojatnije je da ćeš otvoreno reći partneru što te točno napaljuje kako bi došla do orgazma. A dok se dogodi menopauza (prosječna dob je 51. godina), postoji još jedan razlog zbog kojeg se mnoge žene seksualno osjećaju sjajno: nema više brige oko kontracepcije.

Image
Foto: Unsplash

Savjeti za najbolji seks u 40-ima: Francis savjetuje da predvidite da će se tvoje tijelo razvijati i da ćeš reagirati znatiželjom, a ne negativno. "Održavanje odnosa istraživanja s vašim tijelom daje vam dopuštenje da pronađete prihvaćanje onoga što nije i uživate u onome što jest", kaže ona.

Ako su ti suhoća rodnice i druge nuspojave u perimenopauzi snizile libido i ako te to muči, dr. Landa predlaže da se obratiš svom ginekologu. "Liječenje progesteronom ili testosteronom, ili oboje, kod nekih žena može pomoći u poboljšanju spolnog nagona", kaže ona. Međutim, imaj na umu da ono što proživljavaš može jednostavno biti prirodni dio starenja, a libido možeš poboljšati zdravim životom i osjećajem povezanosti s partnerom.