Žensko zdravlje

4 vježbe za zdravu i fleksibilnu zdjelicu, ali i veći libido

Kako bi očuvala zdravlje zdjelice bitno je potaknuti cirkulaciju u njoj i povećati fleksibilnost ovog dijela tijela. Time ćeš spriječiti i bolove u donjem dijelu leđa, ali i učiniti nešto dobro za svoj seksualni život

yoga-3053487_1920.jpg
Foto: Pixabay

Područje zdjelice izuzetno je bitno za cjelokupno zdravlje, osobito kod žena. Dobra cirkulacija u zdjelici ključna je za plodnost i funkcioniranje ženskih spolnih organa te prevenciju bolesti. No, sjedilački način života koji je danas dominatnan, štetno djeluje na organe u zdjelici, dovodeći do neplodnosti, hormonalnih problema i manjka libida.

Image
Čučanj je 'kralj' svih vježbi

Čučnjevi - sve prednosti ove jednostavne, a učinkovite vježbe

shimmer fallback

Kako bi očuvala zdravlje zdjelice bitno je potaknuti cirkulaciju u njoj i povećati fleksibilnost ovog dijela tijela. Time ćeš spriječiti i bolove u donjem dijelu leđa te učiniti nešto dobro za svoj seksualni život. Naime, gipko tijelo jako puno znači u ovoj domeni jer tijekom seksa najviše radi upravo zdjelični dio. U nastavku ti donosimo vježbe za jačanje zdjeličnog dna i fleksibilnost zdjelice. Usvoji ih i prakticiraj što češće. Nisu zahtjevne.

Mali most

Lezi leđima na prostirku, savij noge u koljenima, ruke položi uz tijelo, ramena zabaci što dalje od glave kako bi izvukla vrat te ih nastoj spojiti u lopaticama. Podvuci zdjelicu i aktiviraj mišiće trupa i trbuha te se odigni od prostirke. Nemoj akivirati stražnjicu, već fokus prebaci na zdjelicu. Zadrži položaj desetak sekundi pa se spusti natrag na pod. Ponovi vježbu pet puta.

Kegelove vježbe

Kegelove vježbe neizostavne su za učvršćivanje zdjeličnog dna i za žensko zdravlje. Trebale bi ih raditi sve žene bez obzira na dob jer će im jaki vaginalni mišići pomoći da im ne bježi urin, što se često događa nakon porođaja te im povećati kvalitetu seksualnog života. Jaki vaginalni mišići znače i intenzivnije orgazme.

Kegelove vježbe radiš tako da aktiviraš mišiće koje koristiš kada želiš zadržati mokraću, odnosno iste one kojima stišćeš partnerovo spolovilo kada je u tebi. Možete i zajedno vježbati. Njemu će tvoj trening predstavljati užitak. U svakom slučaju, aktiviraj vaginalne mišiće, zadrži tri sekunde pa ih opusti i drži opuštenima tri sekunde. Vježbu ponovi desetak puta. Iz tjedna u tjedan dodavaj po jednu sekundu kod aktiviranja vaginalnih mišića.

shimmer fallback

Asana leptir

Ovaj jogijski položaj ima brojne prednosti za ženu - ublažava PMS, dovodi hormone u balans, jača zdjelično dno i maternicu, sprječava pojavu išijasa, potiče cirkulaciju u zdjelici i opušta ju te otvara kukove. Vrlo je jednostavan i ugodan za izvođenje i bilo bi dobro da ga prakticiraš svaki dan.

Sjedni na pod u pozu lotosa, spoji noge u stopalima, ispravi leđa, zabaci ramena natrag i dolje, podvuci zdjelicu, rukama uhvati stopala. Koljenima oponašaj mahanje leptirovih krila, no neka pokret bude kontroliran. Cilj je podići koljena što dalje od poda, no ne razdvojiti pritom stopala. Vježbu izvodi jednu minutu, odmori 30 sekundi pa ponovi.

Duboki čučanj

Stani u široki raskorak, aktiviraj trbušne mišiće i ispravi se. Udahni i s izdahom se spusti u čučanj, onoliko duboko koliko ti dozvoljava zdjelica, odnosno dokle god ostaje u neutralnom položaju. U čučnju ostani pet dubokih udaha i izdaha pa se vrati u početni položaj i opusti mišiće zdjelice. Ponovi vježbu pet puta.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.