Niste jedno za drugo

Nekompatibilnost u vezi: Najčešći znakovi da niste na istoj valnoj duljini

U zdravoj vezi par ima osjećaj da je na istoj valnoj duljini i da im se razmišljanja poklapaju u većini slučajeva. Tad kažemo da su kompatibilni. U suprotnom, dolazi do prepirki i neslaganja...

pexels-alena-darmel-6643025.jpg
Foto: Pexels

Upoznali ste se na koncertu omiljenog benda ili ste po putu shvatili da volite iste filmove. Čini vam se da ste srodne duše, no jesu li zajednički interesi jamac ljubavnog uspjeha? Ima li par sličnih interesa veće šanse od onoga koji su po tome potpuno različiti? Pa baš i ne. Kompatibilnost u vezi širi je pojam i samo zato što volite iste stvari, ne znači da će sve teći glatko.

''Često vidimo da su partneri s vrlo različitim osobnostima i vrlo različitim hobijima prilično kompatibilni", kaže klinička psihologinja Kim Chronister za The Bustle.

Chronister tvrdi da 'savršenog' partnera možeš pronaći u nekome tko ima potpuno različite hobije i interese. Ipak, u nekim se stvarima morate slagati i poklapati jer par prvenstveno mora biti na istoj valnoj duljini. Izostane li tog osjećaja, veza dugoročno neće biti uspješna. Tad kažemo da je par nekompatibilan. Nerazumijevanje je jedan od znakova nekompatibilnosti, no ne i jedini.

Image
Foto: Profimedia

Evo kako možeš znati da niste na istoj valnoj duljini.

Ne znate riješiti sukob

Svaki će se par u jednom trenutku porječkati. No kompatibilan par će tu svađu razriješiti racionalno, bez nasrtanja i neugodnih scena. Problem nastaje kad jedna ili obje strane odmahuje rukom te ne nastoji pronaći rješenje. Partner te stalno verbalno napada (ili ti njega), a umjesto da smireno to riješite, bijesno se ustajete od stola i odlazite svatko na svoju stranu. Problemi se gomilaju, a vi ih mjesecima gurate pod tepih. Veza vam postaje narušena i pitanje je trenutka kad ćete se razići. Vi jednostavno niste na istoj valnoj duljini.

Uz to, čini vam se da sve manje razumijete. Kao da ratujete na suprotnim stranama. To se u zdravoj vezi ne bi trebalo događati. Skladan par razumije se i zajednički raste i razvija se. Tu nema mjesta za suprotne frontove.

Image
Foto: Profimedia

Oboje ste pod stresom

Akumulirani stres ne utječe dobro na vezu. Ako je sklad u vezi narušen ili ga nema, eksplozivne reakcije mogu dodatno potpiriti vatru. Nastojite odvojiti privatno od poslovnog te ne iskaljivati bijes na partnera. To može biti teško, no zato se ne valja navečer svađati. Kad smo umorni i razdražljivi, čak nam i sitnica može predstavljati problem - što narušava odnos. Stoga ozbiljne razgovore ostavljajte za ujutro.

Image

Jedno od vas se ne zna šaliti i/ili ne želi planirati

Zvuči suludo, no humor je važan segment veze. Sigurno ćeš imati teške dane, a potpora i malo humora dobro će ti doći. Neke crte osobnosti ipak bi vam se trebale poklapati jer će uvijek nasmijana i energična osoba teško razumjeti nekoga kome je uvijek sve 'crno'. Također, par bi dugoročno trebao imati slične ciljeve. Veza teško da će uspjeti ako se jedan vidi u Hrvatskoj, a drugi na drugom kraju svijeta. Tu ulazi i planiranje posla i obitelji. Razilazite li se u pogledu planiranja posla i roditeljstva, vrlo vjerojatno ste nekompatibilni. Barem u ovom trenutku.

Image

Partner te želi promijeniti

Partner bi te trebao prihvatiti baš takvom kakva jesi. U zdravom odnosu nema prostora za ucjene i pokušaje da se druga strana promijeni onako kako bismo mi željeli. Ako te prisustvo partnera tjera da budeš nešto što nisi, jasno je da ste nekompatibilni.

Image
Foto: Unsplash

Navike su vam potpuno suprotne

Neki dogovori u vezi moraju postojati. Često se dogodi da ljudi upoznaju svog partnera tek kad se usele. Ako je jedna strana neuredna, lijena i razmažena, a te navike ni ne pokušava promijeniti, moglo bi doći do sukoba. Načini života neće vam se poklapati i imat ćeš osjećaj da uz sebe imaš veliko dijete koje spava do podneva i očekuje sve 'na pladnju'. Naravno, isto vrijedi i za žene koje ne drže do čistoće i dogovora. Neuredan i neodgovoran partner znak je da veza ne funkcionira kako bi trebala.

Iako partner ne može i ne treba biti tvoja kopija, neke vam stvari ipak trebaju biti zajedničke i razumljive.

Image

Ne znate s novcem (ili jedno od vas)

Planiranje kućnog budžeta važna je stavka veze, posebice kad je on ograničen. Nema goreg od situacije u kojemu jedna strana razuzdano i neodgovorno troši novac, dok druga jedva preživljava. Ako ti taji na što troši i koliko te ga nije briga za račune i druge bitne troškove, vrlo brzo biste mogli shvatiti da niste na valnoj duljini. To znači i da vam je komunikacija manjkava.

Image

Osjećaš da ne dobivaš jednako zauzvrat

Veza ne može funkcionirati trudi li se samo jedna strana. Ako ti se on posvećuje i pun je ideja kako je unaprijediti, a tebi nije stalo - ili obratno, ne moraš dugo razmišljati. Tad je bolje da se raziđete. Svaki je odnos dvosmjerna ulica iz koje oboje učite. Drugačije ne ide.

Image
Foto: Unsplash