Sebi si dovoljna

Ne treba ti 'bolja polovica' da budeš cjelina. Evo zbog čega

Odgajane smo na romantičnim pričama i filmovima o odnosima u kojima ljubavnici jedno bez drugoga ne mogu živjeti. No, koliko god to na prvu zvučalo divno, ustvari je za oboje pogubno

pexels-hannah-nelson-1065084.jpg
Foto: Pexels

Sve mi znamo neku prijateljicu koja se zaljubila, udala i putem izgubila sebe. Ima puno žena koje se odreknu svega radi muškarca. Prijatelja, hobija čak i obitelji. I od cjeline koje su bile, postanu - polovice. Njegove "bolje polovice".

Image
Izađi iz začaranog kruga

Bojiš se da je ljubavni odnos toksičan? Ovi znakovi otkrit će ti jesi li u pravu

Možda si i sama upala u tu zamku pa se s nostalgijom sjećaš prijateljica s kojima si se nekada družila i ne želiš si priznati da ti nedostaju. Odgajane smo na romantičnim pričama i filmovima o odnosima u kojima ljubavnici jedno bez drugoga ne mogu živjeti. No, koliko god to na prvu zvučalo divno, ustvari je za oboje pogubno. Na partnersku ljubav ne gledamo kao na dodanu vrijednost, nešto što obogaćuje život, već kao nešto što je neophodno da bismo bile potpune.

Image
Foto: Pexels


No, realnost je drugačija. Vratimo se na početne postavke. Ne trebaš nikog drugog da bi bila cjelovita osoba. Ti nisi pola čovjeka, zar ne?

Zdrav odnos nije stvoren od dvoje polovičnih, izranjavanih ljudi, već od dvije zdrave, cjelovite osobe koje su jedna drugu izabrale slobodnom voljom, a ne iz nužde, pritisnute svojim traumama i ovisnostima. Upravo se u tome da ne zaboraviš na sebe kada se zaljubiš, krije tajna sretne ljubavne veze, onih ljubavi koje traju čitav život, a u kojima se nitko ne odriče svojih prijatelja, hobija, omiljene frizure… U kojima nitko nikome nije polovica. U nastavku ti otkrivamo kako ne zaboraviti na sebe u ljubavnom donosu.

Ne zaboravi na svoje ciljeve

Iako je priordno da se ciljevi s godinama i okolnostima mijenjaju, osobito ako počinješ planirati budućnost s nekim, a dosad si živjela sama, zapamti da je u redu imati želje i ciljeve koji su i dalje samo tvoji. Na taj način nećeš postati ogorčena i nezadovoljna jer ćeš uvijek biti ispunjena onim što te veseli. Duguješ to sebi.

Image
Foto: Pexels

Obitelj i prijatelji su prioritet

Kada se zaljubiš, vidiš samo njega i to je prirodno. Vrlo se lako dogodi da zaboraviš obitelj i prijatelje, što je isto prirodno, ako traje kratko. Oni koji te vole to ti neće zamjeriti, no nemoj si dozvoliti da ih se odrekneš zbog muškarca. Bez obzira što on mislio o tvojim prijateljima ili obitelji, oni ti i dalje moraju biti bitni. Zato, kada ulaziš u novu vezu, dodatno se potruditi održati kontakt sa svojim bližnjima. Zapitaj se svako malo koliko si puta odbila njihov poziv, a koliko prihvatila. Pazi da ovog drugog bude više.

Image
Foto: Pexels

Njeguj svoje hobije

Ne morate baš sve raditi zajedno. Ponovit ćemo još jednom jer je ovo vrlo bitno: ne morate sve raditi zajedno. Niste jedna osoba, već dvije, svaka sa svojim željama i strastima. Možda voliš roniti, no njega to ne privlači. Naravno da ga nećeš siliti da ode s tobom pod vodu, no ni on tebi to ne bi trebao braniti uživanje u podvodnim prostranstvima. Potpuno je u redu da imate različite interese.

Daleko je važnije od toga da oboje volite kampiranje, to da da budete iskreni jedno prema drugome i podržavate se. Neka vam to bude ono što vas povezuje - ljubav, vaša želja da onom drugome činite dobro i pomažete mu da raste i razvija se, realizira u svoj svojoj punini.

Image
Foto: Pexels