Nezgodna situacija

Između dvije vatre: Ne voliš prijatelje svog partnera? Evo što ti je činiti

Situacija u kojoj su ti partnerovi prijatelji odbojni i nesimpatični može biti zeznuta. Tad bi se mogla naći između dvije vatre i pitati se što ti je činiti. Najgore je ignorirati problem ili postavljati ultimatume. Umjesto toga sagledaj ovih šest savjeta

profimedia-0309060766.jpg
Foto: Profimedia.hr

Konačno si našla partnera koji ti odgovara. Privlačni ste si, razumijete se i uživate u zajedničkom vremenu. Nedavno ste napravili za vas veliki korak jer te upoznao s obitelji i prijateljima. Na obiteljskom ručku sve je prošlo bez problema. No, ima jedan problem. Njegovo društvo uopće ti nije sjelo. Ostavili su ti loš prvi dojam, dojma si da su nepristojni i neugledni i totalna su suprotnost od tvog partnera. S druge strane, može se dogoditi da su ti svi njegovi prijatelji sasvim u redu, ali da ti se taj jedan čini problematičan ili toksičan.

Između dvije vatre si. S jedne strane ne želiš braniti partneru da se druži s tim prijateljem ili grupom prijatelja, a s druge, ne želiš se praviti da su ti svi super. U prvi mah izbjegavaš druženja s njegovim društvom, ali kako vam veza napreduje, logično je da katkada moraš imati doticaja i s njegovim prijateljima.

Što ti je onda činiti?

Image
Foto: Unsplash

Situacija u kojoj ti se njegov prijatelj ili (više njih) karakterno nije dojmio poprilično je neugodna. Najbolje je da budeš iskrena prema sebi i prema partneru te sagledaš ovih šest savjeta. Otkrivamo ti ih u nastavku!

Osvijesti zašto ih ne voliš

Jesu li taj njegov prijatelj (ili više njih) bio neugodan prema tebi ili te povrijedio? Čini li ti se da se tvoj partner promijeni kad je s njima ili da se uvukao u loše društvo?

To su pitanja o kojima trebaš prvo razmisliti. Nema smisla razgovarati o ovom problemu ako ni sama ne znaš što razgovorom želiš postići i što ti je zapravo na umu. Odrediš li u čemu je 'kvaka' trebala bi moći racionalno riješiti ovaj problem i sagledati situaciju iz više kuteva. Važno je osvijestiti utječe li to prijateljstvo nepovoljno na vašu vezu, a da to tvoj partner ne primjećuje.

Zato prije burne reakcije radije razmisli o izvoru tvog neprijateljskog stava prema njima.

Image
Foto: Pexels

Daj im priliku

Sasvim je moguće da si, iz ovog ili onog razloga, stekla pogrešan prvi dojam. Možda si ih krivo procijenila pa bi im prije prosudbe trebala dati još jednu priliku. Prvi dojam zna prevariti i pokušaj ih saslušati i pronaći zajedničke teme. Ti ne trebaš obožavati njegovo društvo, ali je dobro da budete u solidnim odnosima. Nastoj biti pristojna prema njima i vidjeti gdje će te to odvesti.

Image
Foto: Unsplash

Postavi granice

Najbezbolnije bi rješenje bilo ograničiti svoje vrijeme s njegovim prijateljima. Samo zato što tebi netko ne odgovara, ne znači da ga tvoj partner treba izbrisati iz života. Ako taj 'problematični' prijatelj ne predstavlja realnu opasnost tvojoj vezi, tebi ili partneru, možda bi bilo u redu da se jednostavno udaljiš od njegova društva. No radi se uglavnom o kratkoročnom rješenju. Sasvim je normalno da u vezi odvojite vremena za društveni život te se katkada i razdvojite. Dakle, neka se on druži s tim prijateljem, ali bez tebe.

Image

Bez ultimatuma

Najgore što možeš napraviti jest postaviti ultimatum: ili prijatelji ili ja. Radi se o emocionalnoj ucjeni koja s vremenom uništava temelje odnosa, prvenstveno povjerenje. Nitko nema pravo uspostavljati kontrolu i ograničenja nad drugom stranom, a učiniš li to, sabotirat ćeš svoju vezu i partnera udaljiti od prijatelja što dugoročno nije dobro.

Image
Foto: Pexels

Budi iskrena

Iskrenost je najbolje oruđe u svim situacijama pa i ovoj. Kad raščistiš stvari sama sa sobom, smirenim tonom iskomuniciraj problem. Misliš li da prijatelji loše utječu na njega ili vezu, i to mu reci, no imaj na umu da bi partner sve to mogao nijekati. Vidiš li da su stvari sve gore nakon nekog vremena, upoznaj partnera sa svojim viđenjem situacije - pod uvjetom da realni problem zaista postoji. Kažeš li mu: Meni su oni nesimpatični, to vjerojatno neće uroditi plodom niti je to dobra taktika 'borbe' s ovom situacijom.

Image

Neka stvari ostanu civilizirane

Na kraju, svijet bi bio dosadan kad bismo svi bili karakterno isti. Priznaj da ti njegovo društvo nije najdraže i kreni dalje. Možda nikada nećete biti najbolji prijatelji, ali također ne trebaš stvarati neprijatelje. Posebice ako nemate problema u vezi i ako ti je partner posvećen. No ako primijetiš da je njegovo društvo opasno, toksično ili da se pretvaraju da su mu prijatelji, partner bi te ipak trebao poslušati. Tad je tvoja averzija prema njegovim prijateljima itekako opravdana.

Image
Foto: Unsplash