Ne treba generalizirati

Daleko od istine: Najveći mitovi o muškarcima u koje žene još vjeruju

Jesu li stvarno svi isti i je li im važan samo seks? Stručnjakinje su pokušale razbiti najčešće stereotipe i generalizacije o frajerima

profimedia-0733706521.jpg
Foto: Profimedia.hr

O muško-ženskim odnosima napisano je i rečeno toliko toga, a i dalje se čini da su mnoge stvari nepoznanica. A kad je ljudima nešto nepoznato i strano, velike su šanse da će povjerovati u stvari koje ne moraju biti točne. Recimo, ako te muškarac razočarao, mogla bi imati poljuljan stav o muškarcima ili misliti da su svi ovakvi ili onakvi. Isto vrijedi i u obrnutom slučaju, no danas se bavimo izjavama o muškarcima koje dosta žena uzima zdravo za gotovo i katkada im padnu na pamet u početnim fazama dejtanja.

Image
Daleko od istine

Od veličine do infekcija: Mitovi o seksu u koje trebaš prestati vjerovati

Image
Foto: Profimedia

Je li istina da muškarci žele samo površne odnose i je li to što ti misliš da ONI žele stvarno tako? Ne uvijek. Dejting savjetnica Kristina Marchant za portal Your Tango izdvojila je pet najčešćih generalizacija o muškarcima i pokušala dati uvid u to što muškarci doista očekuju od odnosa, a neke od tih mitova za Cosmopolitan su razbile i seksualna edukatorica Zhana Vranglova te antropologinja Helen Fischer.

Mit #1 - Muškarci vole nedostupne, tajanstvene žene

Nažalost, toplo-hladne igrice česte su u prvim tjednima dejtanja. Sumnjamo da je to ikad ikome donijelo nešto dobro jer se jedna strana može pitati što on/ona zapravo smjera. Bolje je biti direktan i reći da nam netko odgovara, odnosno ne odgovara - to je sigurno bolje od izlike: 'Oprosti, bio sam zauzet/a'. Da, moguće je da zbog napornog dana ne stignemo odgovoriti potencijalnom partneru, ali ne pronalaziš li sekundu vremena za odgovor, trebaš se zapitati sviđa li ti se on doista i zašto ga 'držiš' na čekanju. Jer ni muškarci - ili barem oni kojima je stalo - u većini slučajeva ne vole 'ledene kraljice' i žene koje ni same ne znaju što žele. Muškarci kojima je stalo prednost će dati samouvjerenim ženama koje se ponašaju prirodno i spontano te se ne boje pokazati svoje mane i vrline. Naravno da ima i onih koje takve odvažne žene nisu drage, no onda se vjerojatno radi o manipulatoru ili muškarcu koji svim silama želi iskazati svoju dominaciju.

U svakom slučaju, nedostupnost i tajanstvenost ipak dugoročno nisu na cijeni i ne privlače sve muškarce. Bolje je biti to što jesi - ne cijeni li to, barem ćeš znati na vrijeme.

Image
Foto: Unsplash

Mit #2 - Muškarci ne vole žene koje iskazuju emocije

Sasvim je normalno i poželjno iskazivati emocije - i za muškarce i žene. Komunikacija je važna od samog početka izlaženja jer jedino tako možeš znati što je na umu druge strane i poklapaju li vam se očekivanja. Pogrešno je stoga reći da muškarci ne vole žene koje iskazuju emocije. Jer emocije su dio naše svakodnevice. Možda ne vole dramu ili preuveličavanje jednostavne stvari. Umjesto toga, svaki će muškarac (kojemu je stalo) htjeti razumjeti svoju (potencijalnu) partnericu, saslušati je i biti empatičan. Iskazivanje emocija nije isto što i stvaranje drame i histeriziranje. Pitanje je samo kako se pojedinac nosi s emocijama i kako reagira u pojedinim situacijama.

Dakle, ne boj se iskazivati emocije i biti direktna - bez nepotrebnog preuveličavanja.

Image
Foto: Unsplash

Mit #3 - Intelekt i pamet danas nisu na cijeni

Traži li muškarac zabavu ili srlja u obaveze, velike su šanse da u prvi plan stavlja samo fizički izgled. No, želi li nekoga doista upoznati i započeti nešto dugotrajnije, naravno da će mu biti važno slaže li se s tobom na emocionalnoj razini i jeste li 'kliknuli'. Ne zavaravaj se time da je SVIM muškarcima bitan samo izgled jer to nije uvijek tako. Izgled je ono što ćemo prvo primijetiti, no s vremenom humor, intelekt i pogled na život postaju puno važniji.

Stoga - istina je da intelekt i pamet danas nisu na cijeni jednom dijelu muškaraca, no ima onih kojima je upravo to presudno. Humor je također važan i to je prvi pokazatelj da je osoba zainteresirana, neopterećena i samouvjerena. Uz to, zaista ima muškaraca koji bi dali sve da uz sebe imaju osobu s kojom mogu razgovarati o različitim temama - od politike do kulture. Još se samo trebaju 'spojiti'.

Image
Foto: Unsplash

Mit #4 - Muškarcima je samo stalo do seksa bez obaveza

To ne vrijedi za sve i generalizacije nisu dobre. Ne žele svi zabavu bez obaveza. "Neke muškarce to uopće ne zanima, dok će se drugi tome prikloniti samo u određenim razdobljima života - u mladosti ili nakon prekida'', kaže američka autorica i seksualna edukatorica Zhana Vranglova i dodaje da interes za 'seks na jednu noć' varira, odnosno nekima je to super, a drugima odbojno. Zato ne mora značiti da je baš svima samo do toga - opet, pitanje je na kakve frajere susrećeš.

Image
Foto: Profimedia

Mit #5 - Muškarci se boje obaveza

I tu se radi o generalizaciji. Naravno da neki bježe od obaveza čim je 'nanjuše', no općenito, muškarcima je u cilju postati dijelom života partnerice te ju predstaviti obitelji i prijateljima. To je jedan od pokazatelja da želi s tobom vidi budućnost i da mu je stalo. Ako pak frajer izbjegava iznošenje detalja iz privatnog života ili ne znaš ni s kim se druži, vjerojatno te (još) ne shvaća ozbiljno. Taj koji se boji veze, a ti je želiš, jednostavno nije za tebe. No to i dalje ne znači da su svi takvi. Dok gubiš vrijeme na takve, možda ne primjećuješ frajere kojima je stalo i koji su totalna suprotnost od ovih generalizacija.

Image
Foto: Profimedia

Na kraju, nešto što vrijedi za jednoga, ne mora vrijediti i za drugoga. Nismo i nisu svi isti. Kao ni mi, tako ni oni.