Što je potrebno za drugu sreću?

Novi početak: Pet stvari koje trebaš znati prije nego što uđeš u drugi brak

Ako se nakon razvoda planiraš ponovno udati, imaj na umu da za taj korak moraš biti u potpunosti spremna i o njemu dobro razmisliti. Zanima te što je bitno da bi drugi brak bio uspješan? Saznaj u nastavku

drew-coffman-llWjwo200fo-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Trendovi se mijenjaju. Mladi više nisu oduševljeni idejom tradicionalnog braka i izgleda da im 'uzimam' sve manje znači. S druge strane, statistike pokazuju da se u Hrvatskoj razvodi svaki treći par. Jedan dio rastavljenih osoba sreću nastoji pronaći s novim partnerom pa se nakon nekog vremena ponovo vjenčaju. I dok neki podaci kazuju da su drugi brakovi sretniji i da u manjoj mjeri završavaju razvodom, druge brojke – primjerice iz Britanije – sugeriraju da drugi brak ima veći rizik od 'pucanja' i da se raspadne njih šezdeset posto.

Image
Isplaniraj ga uz pomoć astrologije

Zvijezde predviđaju: Kako svaki horoskopski znak zamišlja vjenčanje iz snova

S obzirom na to da su i podaci kontradiktorni teško je precizno reći jesu li drugi brakovi generalno uspješniji. Ipak, dojmovi novopečenih parova kažu da se sreća većini njih doista osmjehnula kad su drugi put razmijenili prstenje. Prije velike odluke o sklapanju braka treba biti siguran da je to zaista 'to' te da se u drugi brak ulazi iz dobrih namjera, a ne isključivo iz financijske koristi ili straha od samoće. Također, treba biti svjestan koje su to greške i problemi presudili tvom prvom braku kako se ne bi ponavljao isti scenarij.

shimmer fallback

Zanima te što je još bitno da bi drugi brak bio uspješan? Saznaj u nastavku.

Prvo upoznaj sebe

Da bi ti ljubavni odnos bio uspješan važno je znati što želiš i što očekuješ od partnera, ali i što mu ti možeš dati zauzvrat. To posebno vrijedi za one koji iza sebe imaju propali odnos. Iako u novi brak ne bi trebala ulaziti ako nisi raščistila i prešla preko razvoda, prijašnje ti iskustvo može pomoći osvijestiti na kojim bi aspektima veze trebala naročito raditi.

 'Presudila' vam je loša komunikacija, neučinkovito rješavanje sukoba ili nešto treće? Sada barem znaš da neke stvari trebaš drugačije posložiti, rješavati ili drugačije reagirati. Također, trebala bi biti svjesna uzroka prekida – što znači da bi trebala znati koje stvari u ovom braku nećeš tolerirati. Ili da želiš nešto potpuno drugačije. U svakom slučaju, u drugi se brak ne uskače sve dok nisi sigurna da si prošlost ostavila u prošlosti i iskristalizirala svoja očekivanja, želje i potrebe.

shimmer fallback

…pa njega

Iako brakovi 'pucaju' čak i onda kad misliš da svog partnera (i sebe) poznaješ najbolje na svijetu, stvarno si uzmite vremena kako biste se upoznali. Koliko toga znaš o njemu? Kakav je u rješavanju sukoba? Kako gledate na budućnost i imate li slične poglede na vezu?

Da biste si iskreno odgovorili na ta pitanja nužno je kvalitetno provođenje zajedničkog vremena i otvorenost od samog početka. Trebate biti svjesni da ni u ovom braku možda neće sve ići kao po špagi – jer nikad nije savršeno – no treba znati riješiti sukob bez direktnih napadanja, omalovažavanja ili okretanja u drugu stranu.

Možda ti je prošli brak pukao upravo zbog akumuliranja nesuglasica ili razilaženja u nekim stvarima. Stoga sada trebaš biti sigurna da to nije slučaj i komunicirati o vašem odnosu, strahovima i tjeskobama i konstantno raditi na odnosu. Ne smijete se bojati pokazati svoju ranjivost i osjećajnost, odnosno baš onakvom kakva jesi. A imaš li neke sumnje, odmah ih iskomuniciraj.

shimmer fallback

Budi spremna na 'spajanje' obitelji

Stvar je nešto kompliciranija ako oboje – ili jedno od vas – ima dijete/djecu iz prvog braka. Da bi odnos bio uspješan, i ti i on morate biti spremni za uspostavljanje novih odnosa. Morali biste prihvatiti mališane kao da su vaši i postupno graditi odnos s njima. To može biti predivno i iz svega toga se izrodi 'proširena' obitelj. No, pritom nema mjesta za netrepeljivost i ultimatume nalik: ''Ili ti ili djeca''. Novi supružnici na vrijeme trebaju razgovarati o ovoj temi.

shimmer fallback

Uvažavajte se. Uvijek.

Autor Kyle Benson kaže: “Kad god možete, izrazite što cijenite kod svog partnera. Ideja je uhvatiti partnera kako radi nešto kako treba i, radi li dobro, reći mu 'hvala što to radi'. To može biti primjerice: ''Primijetio/la sam da si ispraznio/la perilicu posuđa i stvarno to cijenim.'' Poanta je da si nastojite dijeliti komplimente te se povezivati dodirom i zajedničkim aktivnostima. Recimo, neka vam rutina postane zajednički vikend-odlazak u prirodi, poljubac ili zagrljaj prije posla. Ili pak male geste – ovisno o tome što volite. Takve male rutine i znakovi pažnje zbližavaju vas i jačaju vašu vezu. Ne zaboravite izdvojiti vrijeme za vas. Uvažavanje, poštovanje i privrženost ključni su za zdrav, sretan brak.

shimmer fallback

Ne uspoređujte se s bivšima i izbjegnite nesporazume

Nemaš ništa od toga da prilikom svađe partneru spočitavaš da je isti kao tvoj bivši. Zaboravi na tu priču i svoj bivši odnos ostavi u prošlosti. Budi OK s prošlošću i otvoreno o njoj razgovaraj, no ne daj da ti u novom braku bivši stalno bude na pameti. To znači da si nespremno ušetala u novi odnos. Učite iz svake vaše razmirice i shvatite ju kao priliku za ispravljanje nekih stvari. Samo zato što ti u prošlom braku nije pošlo za rukom, ne znači da sad neće. U drugi brak ušetaj spremno i staloženo i shvati to kao novi početak. No, ne idealiziraj ga nego budi realna.

I zapamti, otvorena komunikacija, poštovanje i razumijevanje stup je zdravog odnosa.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.